Dağ ilçeleri, turizme kazandırılacak

Bursa'nın Dağ İlçeleri Tarihi ve Kültürel Mirası Envanteri, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) desteği ile Uludağ Üniversitesi tarafından çıkarılıp dünyaya tanıtılacak.

 2013’ün Haziran ayında başlayan 250 bin liralık proje, 2014 Haziran ayında tamamlanacak. Projenin tanıtımı Uludağ Üniversitesi rektörlük binasında düzenlenen basın toplantısıyla yapıldı. Proje, Bursa'nın Orhaneli, Büyükorhan, Harmancık, ve Keles ilçelerini kapsıyor. Yörede bulunan kültür varlıklarının tanıtılması açısından öncü olabilecek projenin ileride yapılabilecek çalışmalara da öncülük etmesi bekleniyor. Proje, Bursa il merkezi başta olmak üzere İznik dahil diğer ilçeler için de teşvik edici bir adım olacak. Çalışma ile turizm alternatifleri içinde yer alan kültür turizmi konusunda Bursa'nın hak ettiği oranda tanıtılabilmesi ve turizm pastasından yeterli payı alabilmesi için öncelikle sahip olduğu kültür mirasının tanıtılması planlanıyor. Böylelikle Bursa'nın sadece yıldızlı otelleri ve kış turizm alternatifleri ile değil, kültür turizmi ile de ön palana çıkıp hak ettiği payı alması sağlanacak. Proje ile özellikle dağ ilçelerinde bulunan Arkeolojik alanlar, mağaralar, tarihi mezarlar, kanyonlar, kale ve kilise ile höyük gibi tarihi açıdan önem arz eden kültürel varlıklarının korunup tanıtılması amaçlanıyor.

    "ÖNCE VATANDAŞA TANITACAĞIZ"

    Proje hakkında bilgi veren Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, çalışma kapsamında bu güne kadar Türkçe ve İngilizce tanıtım kitapları hazırladıklarını belirtti. Ayrıca her ilçeye ayrı anıtım broşürü hazırlandığını bildiren Şahin, asıl hedefin ise bu zenginliklerin öncelikle vatandaşla paylaşılması olduğunu söyledi.

    İkinci aşama çalışmaları kapsamında ise WEB sayfası hazırladıklarını anlatan Prof. Dr. Şahin, bundan sonra ki aşamada ise çeşitli fuarlarda stant açıp tanıtım yapmak istediklerini bildirdi. Mustafa Şahin, ayrıca bir fotoğraf sergisi düzenleyip 4 ilçenin fotoğraflarla tanıtılmasını amaçlandığını ifade etti. Şahin, tanıtım kapsamında 'Uluslararası Mysia Olympos'u (Uludağ) Araştırmaları Çalıştayı da düzenleyeceklerini söyledi. Şahin, ayrıca ilçe merkezlerine Kiosklar yerleştirilerek vatandaşların kendi ilçeleri ve komşu ilçeleri tanıma imkanı sunulacağını kaydetti.

    Büyükorhan ilçesinde 2 tane yeni mağara keşfettiklerini anlatan Mustafa Şahin, "Burada 2 resim var, birinde yılan resmi var. Burası defineciler tarafından altın var diye uçurulmuş. Burada biz de bu insanları eğiterek bu kültür varlıklarını korumayı amaçlıyoruz." dedi.

    Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ödünç ise 30 Mart seçimlerinden sonra Büyükşehir Belediyesi'nin tüm Bursa sınırlarına hizmet götüreceğini, özellikle dağ ilçelerine yönelik turizm çalışmaları olduğunu söyledi.

    Büyükorhan Belediye Başkanı Selami Selçuk Türkmen de, dağ ilçelerinin büyük zenginliklere sahip olduğunun altını çizdi. Türkmen, "Buralara eğer el atılırsa çok güzel tarihi ve kültürel miras olduğunu düşünüyorum. Özellikle Büyükorhan’da Hıristiyanlık döneminden kalan bir bazilika bulunuyor. Buranın bir an önce ziyarete açılmasını diliyorum. Bu çalışma özellikle dağ yöresinin makus talihini değiştirecektir." şeklinde konuştu.

    BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci de projenin 2012 yılı mali destek programı kapsamında desteklenen UÜ’nün iki projesinden biri olduğunu belirterek "Hocam projenin içeriğini anlattı. Bölgenin değerlerinin ön plana çıkarılması ve o yörenin değerlerinin daha iyi öğrenilmesi için çok önemli bir proje. Dağ yöresi özellikle ajansın misyonu gereği çok önemli." dedi.

    "BU PROJE İLE BİR TAŞLA 3 KUŞ VURULACAK"

    UÜ Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek ise üniversite olarak bu proje ile dağ ilçelerine sahip çıktıklarını söyledi. Dilek, "Biz üniversite olarak Bursa'nın özellikle dağ ilçelerine büyük katkı sağlamak istiyoruz. Üniversiteler topluma kültürel sosyal katkıların ötesinde maddi katkılarda sağlamalı. Aslında Bursa tarihi kültürel dokunun en yoğun korunduğu illerin başında geliyor. Bu felsefenin bir devamı olarak bu tarihi ve kültürel mirası ön plana çıkarıp bir yandan da bu mirası tanıtıyoruz. Bu projenin bir tarafından bilinç oluşturmak var ve aynı zamanda sosyal sorumluluk projesini de içeriyor. Bu proje ile beraber yeni uygulamalarda olacak. Bu proje 250 bin liralık bir proje. 3 taşla bir kuşun vurulduğu bir projedir. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum." diye konuştu. 


CİHAN
Haber Tarihi: 23 Ocak 2014 Perşembe 16:45Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/dag-ilceleri-turizme-kazandirilacak-224864-haber/