Beyne giden az kan, yaşlılarda düşme nedeni olabilir

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Cengiz Bahadır, yaşlı hastalarda düşmenin çok fazla sebebi olabileceğini söyledi. Bahadır, “Beynin arka bölümüne az kan gitmesi, iç kulak rahatsızlıklarına bağlı ortaya çıkan baş dönmesi ve dengesizlik, yaşa bağlı kas güçsüzlüğü, dizlerde kireçlenme, belde kanal darlığı, felçler yaşlıların düşmesine neden olan sebeplerdendir.” dedi.

Doç. Dr. Cengiz Bahadır, yaşlılarda çok sıkma meydana gelen düşmenin nedenleri hakkında bilgi verdi. Düşmenin her yaşta görülse de yaşlı nüfusta görülme sıklığının oldukça yüksek olduğunu belirten Bahadır, “Genç insanlarda düşme genelde sorun yaratmazken yaşlı bir hastada düşme kalça kırığı gibi çok önemli ve sakatlayıcı sonuçlar doğurabilmektedir. Yaşlı hastalarda düşmenin çok fazla sebebi olabilir. Beynin arka bölümüne az kan gitmesi ve iç kulak rahatsızlıklarına bağlı ortaya çıkan baş dönmesi ve dengesizlik, yaşa bağlı kas güçsüzlüğü, dizlerde kireçlenme, belde kanal darlığı, felçler en sık karşılaşılan sebeplerdir. Ayrıca yaşlılarda çok fazla ilaç kullanımı da düşmelerden sorumlu olabilmektedir. Bazen tek bir hastalık ama çoğunlukla bu saydıklarımızın bir kaçı aynı anda düşme sebebi olabilmektedir.” ifadelerini kullandı.

Yaşlı hastalarda düşme sonrasında en sık karşılaşılan davranış şeklinin bir daha düşerim korkusu ile günlük aktivitesini azalttığını aktaran Bahadır, şunları kaydetti: “Bu hastalar düşme korkusu ile sokağa çıkmaktan çekinir ve kendilerini eve hapsederler. Bu aslında hastayı düşmekten korumaz, aksine hareketsizlik nedeni ile kasları daha da güçsüzleşen hasta evde de düşmeye başlar.”

Düşmeleri önlemek için ne gibi tedaviler uygulanması gerektiğine değinen Bahadır, “İç kulaktaki kristal oynamasından kaynaklanan pozisyonel vertigo sık karşılaşılmakla beraber tedavisi en çok ihmal edilen gruptur. Bu hastalarda baş dönmesi başın hareketleri ile etkilenir. Gece yatakta dönerken, ayakkabılarını bağlarken yada yukarı bakmak gibi boyun baş hareketi gerektiren durumlarda hastanın baş dönmesi başlar. Beyine giden kan akımı azsa genelde beyin dolaşımını artırıcı ilaçlar kullanılır. Dizde kireçlenme ve belde kanal darlığı varsa dizden kortizon ve PRP tedavileri, belden fizik tedavi uygulanmalıdır. Yine özellikle diyabetik nöropatilerde ilaçlar ve kan şekeri kontrolü önemlidir. Ayrıca yaşlılarda çok sık gördüğümüz gereksiz çok sayıda ilaç kullanımı önlenmelidir.” diye konuştu.

Tedavinin ikinci aşaması ve daha önemli kısmının egzersiz olduğunu vurgulayan Bahadır, şöyle devam etti: “Hastayı gerçek anlamda düşmelerden, dolayısıyla kırıklardan koruyacak tedavi egzersizdir. Egzersizler iki temel şekilde uygulanır. Birincisi bacak kaslarını kuvvetlendirme diğeri ise bilgisayar destekli özel denge egzersizleridir. Egzersizler genelde haftada 2-3 gün 1 saatlik program şeklinde uygulanır. Yaşlılarda düşmenin büyük oranda tedavi edilebilir durumlar olduğu unutulmamalı ve bu hastalar kaderlerine terk edilmemelidir.”
 


CİHAN
Haber Tarihi: 24 Ocak 2014 Cuma 16:00Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/beyne-giden-az-kan-yaslilarda-dusme-nedeni-olabilir-225132-haber/