Balyoz'da 'Yeniden yargılama'ya üst mahkemeden red

Balyoz davasında sanıkların yaptığı 'Yeniden yargılama' talebinin reddine yapılan itiraz, üst mahkeme tarafından oybirliğiyle reddedildi.


Balyoz davasından 20 yıl hapis cezasına çarptırılan emekli Orgeneral Çetin Doğan ile MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan ve emekli Tümgeneral Recep Rıfkı Durusoy'un da aralarında bulunduğu 92 sanığın avukatı aracılığıyla yaptığı 'Yeniden yargılama' talebinin reddine yapılan itiraz da üst mahkeme tarafından oy birliği ile reddedildi.

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Metin Özçelik ile üye hakimler Mehmet Uğurlu ve Birol Bilen tarafından verilen 7 sayfalık kararda, davada dosyada bulunan dijital delillerin sahteliği iddiası ve 5. No'lu harddiske yönelik düzenlenen 20 Ocak 2014 tarihli rapor içeriğini değerlendirildiği belirtildi. Hükümlüler ve avukatları tarafından belirtilen hususların, hükme esas alınan bir delilin sahteliği niteliğinde olmadığı belirtilen kararda, "CMK'nın 311. maddesi kapsamında yargılamanın yenilenmesini gerektirecek nitelik taşımadığı bu nedenle Balyoz davasını karara bağlayan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 3 Şubat 2014 tarihli kararında açıklanan gerekçenin yasaya uygun olduğu sonucuna ulaşılmıştır." denildi.

Dava kapsamında bazı kişilerin basında yer alan açıklamaları gerekçe gösterilerek tanık olarak dinlenmeleri talep edildiği hatırlatılan kararda, 'Ancak yapılan açıklamaların belli bir olayla ilgili olmayan ve ülkenin gündemine yönelik soyut değerlendirme niteliğinde olduğu kanaatine varılmıştır. Hatta bu açıklamalara yanlış anlam yüklendiğinin beyan sahipleri tarafından da belirtildiği dikkate alındığında tanık olarak dinlenmesi istenen kişilerin beyanlarının yeni değil taşımayacağı'na hükmedildi. Bu nedenle de yerel mahkemenin tanık dinletilmesine ilişkin taleplerle ilgili verdiği kararında açıklanan gerekçenin yasaya uygun olduğu ve yargılamanın yenilenmesini gerektirecek nitelikte olmadığı kanaatine varıldığı belirtildi.

Kararın son sayfasında, Balyoz davası hükümlüleri ile avukatları tarafından yapılan taleplerinin, yargılamanın yenilenmesini gerektirir nitelik taşımadığı belirtildi. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinin yeniden yargılanma konusunda verdiği kararın usul ve yasaya uygun olduğu belirtilen kararda, itirazların reddine oybirliği ile kesin olarak karar verildiği açıklandı.

Öte yandan emekli Tümgeneral Recep Rıfkı Durusoy'un da aralarında bulunduğu 11 sanığın avukatı Hakan Tunçkol'un yeni kurulan heyetin de yeniden yargılama talebini reddetmesinin ardından 5 Şubat'ta Adalet Bakanlığı'na başvurarak 'Yazılı emirle kanun yararına bozma' talebinde bulunmuştu. Taleple ilgili Adalet Bakanlığı'nın kararı bekleniyor.


CİHAN
Haber Tarihi: 20 Şubat 2014 Perşembe 18:27Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/balyozda-yeniden-yargilamaya-ust-mahkemeden-red-231365-haber/