Tarımsal üretimde kuraklık endişesi

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Ocak ayında Ege'deki yağışların bir önceki yıla göre yüzde 32 azaldığına dikkat çekerek kuraklık endişelerini dile getirdi.
 
Borsa'nın Şubat ayı meclis toplantısında kürsüden seslenen Kestelli, dünya genelindeki tarımsal kuraklık tehdidine işaret ederek Türkiye genelinde ocak ayı sonunda yağış ortalamasının bir önceki yıla göre yüzde 40 azaldığını söyledi.

Şubat ayı rakamları için de olumlu öngörüler bulunmadığına dikkat çeken Kestelli, "Aynı dönemde Ege Bölgesi'nde uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 14, bir önceki yıla göre yüzde 32 daha az yağış gerçekleşti. Bu durumun tarımsal üretimde verimliliği ve dolayısıyla ürün rekoltelerini olumsuz etkileme olasılığı yüksektir" diye konuştu.
 
2007 ENDİŞESİ
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in de Doğu ve Güneydoğu'daki 12 il dışında ülke genelinde tarımsal kuraklık tehlikesi bulunduğunu açıkladığını hatırlatan Kestelli, 2007 yılındaki kuraklıkta tarımın yüzde 6.7 küçüldüğünü, bu durumun tekrar yaşanmaması için 'Kuraklık Eylem Planı' hazırlandığını kaydetti. Kestelli, bu planda zayıf yönlerin ortaya konduğunu belirterek, "Yerinde yaptığımız planları aynı hızla eyleme geçiremediğimiz için enerji kaybediyoruz. 2007 kuraklık eylem planında öngörülen tedbirlerin 2017 planında da aynen yer alması, teşhis ve tedavi zincirindeki sorunun bizzat kendisidir. Bugün kuraklık konusunda yaşanan temel sıkıntı budur" dedi.
 
İTB Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer, cari açığın önemli bir sorun olduğunu, açıklanan ekonomi paketinin açığı azaltmakta yetersiz kaldığını belirterek ihracatın artırılmasının zorunlu olduğunu kaydetti

DHA
Haber Tarihi: 25 Şubat 2014 Salı 19:14Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/tarimsal-uretimde-kuraklik-endisesi-232511-haber/