Rusya faizleri sabit tuttu

Doların aşırı değerlenmesine engel olmak için faiz oranlarını iki hafta önce 1,5 puan artıran Rusya Merkez Bankası, enflasyonda endişesi ile faiz oranlarını sabit tuttuklarını, önümüzdeki günlerde de herhangi bir azaltma planlamadıklarını açıkladı. Rusya politika faiz oranları yüzde 5,5’ten yüzde 7’ye yükselmişti.

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, “Mevcut şartlar altında, enflasyon üzerindeki baskıyı azaltmak ve mali istikrarı desteklemek istiyoruz. Bu nedenle önümüzdeki aylarda faiz oranlarında herhangi bir düşüş planlamıyoruz.” ifadeleri yer aldı.


Rusya Merkez Bankası enflasyon riskinin yüksek olduğunu, 2014’ün ikinci yarısında riskte azalma beklediklerini vurguladı.

Ekonomik büyümenin yavaş ilerlediğine değinen banka, sanayi üretimindeki düşüşle birlikte yatırımın azalmasının ekonomik belirsizliği tetiklediğini vurguladı.

Rusya ekonomisinin büyüme rakamında tüketici taleplerinin önemli rol oynadığına değinilen açıklamada, gelir artışının yavaşlaması nedeni ile tüketici faaliyetlerinin de düştüğüne dikkat çekildi.

Rusya borsası ise Asya ve Avrupa borsalarından gelen olumsuz verilerle birlikte düşüşü sürdürdü. Dolar bazlı RTS endeksi yüzde 2,14 kayıpla 1054 puana kadar düşerken, ruble bazlı MICEX endeksi ise yüzde 1,7 kayıpla 1226 puana geriledi.


CİHAN
Haber Tarihi: 14 Mart 2014 Cuma 16:28Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/rusya-faizleri-sabit-tuttu-235740-haber/