2015 yılında Euro kaç lira olur?

Euro ne kadar? Euro fiyatları 2015 yılında ne olur? Euro fiyatları yükselecek mi,Euro fiyatları düşecek mi? Euro Türk Lirası paritesi nedir? Parite 2015'te yükselecek mi?

Bu yıl tüm para birimleri için hareketli geçmeye devam ediyor. Özellikle dış gelişmeler ve içeride yaşanan siyasi gerginlikler para birimlerini etkileyen en önemli faktörler. 2008 küresel krizin başladığı yıl olarak akıllara kazındı. Küresel krizden bu yana her an haber akışı para birimlerine oynaklığı artırırken bir çok ülke ekonomisini de etkileyen en önemli faktörlerden oldu.
 

Özellikle içeri de Türk Lirası hareketlerinde son döneme kadar dışarıdan atılan adımlar etkili olurken son dönemde içeride yaşanan siyasi gerginlikler etkili oldu. Amerika Merkez Bankası FED’in sürdürdüğü varlık alım programında azaltıma gitme kararı 2013 mayıs ayından itibaren tüm gelişmekte olan ülkeleri etkileyen en önemli faktördü. Parasal genişleme olarak bilinen programda tüm gelişmekte olan ülkelere kolay para akarken bu sürecin sonuna gelindiğinin açıklanması şüphesiz en çok gelişmekte olan ülkeleri etkiledi. Parasal genişleme ile sıcak para ile yükselişe geçen borsalar haberin ardından sert düşüşler gerçekleştirdi. Dolar değer kazanmaya başlarken yerel para birimleri değer kaybederek tarihi zirveler test edildi. En çok etkilenen de şüphesiz Türk Lirası oldu. Tarihi zirvelerini aşan Türk Lirası’nın önlenemez değer kaybına gece yarısı operasyonu ile Merkez Banaksı son verdi. Faiz oranlarını yüzde yüzden fazla artıran Merkez Bankası beklenmedik bu halesi ile kurun ateşini bir miktar olsun hafifletebildi.
 

Ancak halen Türkiye de siyasi risklerin azaldığı söylenemez hem Cumhurbaşkanlığı seçimleri hem de gelecek dönemde yaşanacak siyasi gelişmeler düşünüldüğünde tansiyonun her geçen gün artması muhtemel. Aynı zamanda jeopolitik konumun da göz önüne alınması gerekiyor. Özellikle son dönemde Orta Doğu’da gerçekleşen ayaklanmalar ve gelişmiş ülkelerin bu duruma sessiz kalması artan tansiyonun düşürülememesi her geçen gün jeopolitik riskleri artırmaya devam ediyor.  Bu durum Türkiye’nin de risk profilini artırıyor. Her an tehdit altında olmak hem ekonomik anlamda hem siyasi anlamda ne tür gelişmelere maruz kalınacağı konusunda belirsizliğin artması yatırımcıyı da tedirgin olmaya iten etkenlerden olarak ön plana çıkıyor.
 

Geçtiğimiz son 10 yıl düşünüldüğünde daha çok tek parti hükümetinin verdiği güvenle fiyatlanan finansal piyasalar artık bu durumun her an değişebileceği ya  da muhalefetin atabileceği adımlarla kırılganlığın artabileceği düşüncesi içerisinde olmaları sebebiyle yatırımlarını daha da güvenli limanlara yönlendirmeyi tercih ediyorlar.
 

Son dönemde Türk Lirasının değer kaybı düşünüldüğünde Euro Türk Lirası paritesinde ki artışın uzunca bir süre daha kalıcı olabileceği düşünülebilir.  3.2731 seviyesine tırmanan parite bu seviyeden yeniden 2.81 seviyelerine çekilse de önümüzde ki dönemde yeniden 3.25 seviyesinin üzerinde fiyatlanarak 3.40 aralığına genişleme görülebilir.  Gelecek dönem Türkiye’nin üzerinde ki risklerin artabileceği düşünülürse 3.75 seviyesi ise 2015 yılı için teknik göstergelerle ön görülebilecek seviyelerden olarak karşımıza çıkıyor.
 

Kaynak : www.isikfx.com

Haber Tarihi: 30 Haziran 2014 Pazartesi 20:55Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/2015-yilinda-euro-kac-lira-olur-254028-haber/