Dünya Sağlık Örgütü: Kenya büyük risk altında

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), ölümcül Ebola virüsünün Kenya'ya yayılma riskinin yüksek olduğunu duyurdu

WHO Kenya Direktörü Custodia Mandhate'nin, "Kenya ve komşuları yüksek bulaşma riski olan Grup 2 kategorisindeler." açıklaması Doğu Afrika ülkelerini alarma geçirdi.

BM Sağlık örgütünün ciddi uyarısına karşın, Batı Afrika'dan haftada 70 uçuş alan Kenya, şimdilik virüsün yayıldığı ülkelere uçuş yasağı getirmeyeceğini açıkladı.

İlk olarak Şubat ayında Gine'de görülen virüs, Sierre Leone ve Liberya'ya yayılarak binden fazla can alırken, en son Afrika'nın en kalabalık ülkesi Nijerya'yı tehdit etmeye başladı.

ALMANYA'DAN VATANDAŞLARINA BATI AFRİKA'YI TERK EDİN ÇAĞRISI

Batı Afrika'da etkili olan virüsün, ulaşım yoluyla diğer ülkelere yayılmasını engellemek için dünyanın birçok ülkesi havaalanlarına termal kameralar yerleştirdi. Almanya hükümeti ise Gine, Sierre Leone ve Liberya'da yaşayan sağlık çalışanları hariç, bütün vatandaşlarına bu ülkeleri terk etmeleri çağrısı yaptı. Gine-Bissau da Gine ile sınırını kapatırken, birçok Afrika ülkesi virüsün yayıldığı Batı Afrika'ya karşılıklı uçuşları durdurdu ve salgının görüldüğü ülkenin vatandaşlarının vize isteklerini geri çevirmeye başladı.

BATI AFRİKA ÜLKELERİ KOBAYLIĞA RAZI OLDU

Kurbanlarının yüzde 90'ını öldüren Ebola virüsüne karşı çaresiz kalan Batı Afrika ülkeleri, deneysel ilaçları kullanmak zorunda kaldı. Liberya ve Sierre Leone'nin Amerikalı üreticiden istediği ve şu ana kadar hayvanlarda denenen ZMapp, virüsün yüzeyindeki proteinlere karşı mücadele ettiği bir ilaç.

İnsanlarda denenen ve ilk testlerden geçen ilaç TKM-Ebola ise, virüsün genetiğiyle oynuyor ve hastalığa neden olan proteinlerin yapımını önlüyor. TKM yıl başında gönüllüler üzerinde denenmiş ve Amerikan sağlık regülatörleri daha fazla test için ilacın piyasaya sürülmesine onay vermemişlerdi. Amerikan kuruluşları, ilaçların Ebola hastaları üzerinde denendikten sonra olumlu sonuç alındığı durumda piyasaya sürülebileceğini açıkladı.


CİHAN
Haber Tarihi: 13 Ağustos 2014 Çarşamba 16:57Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/dunya-saglik-orgutu-kenya-buyuk-risk-altinda-260615-haber/