Muş'ta 12 yatırımcının TKDK projesi imzalandı

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Muş İl Koordinatörlüğü tarafından hibe desteği verilecek 12 proje için imza töreni düzenlendi.

Yatırımcılara başarı dileğinde bulunan Vali Vedat Büyükersoy, Varto ilçesinde daha önce meydana gelen yol kesme eylemlerini hatırlatarak, bu tür olayların yatırımcıları korkuttuğunu söyledi.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Muş İl Koordinatörlüğü tarafından hibe desteği verilecek 12 proje için imza töreni düzenlendi. Valilik makamında düzenlenen imza törenine TKDK Muş İl Koordinatörü Mehmet Emin Turan ve 12 proje yetkilisi katıldı. Projeler ile ilgili bilgilendirmede bulunan TKDK Muş İl Koordinatörü Mehmet Emin Turan, 2014 yılında başvuruları yapılan projeler arasında 12'si ile sözleşme imzalanacağını belirterek, işletmelere 16 milyon TL hibe ödemesi yapacaklarını söyledi.

Projeler hakkında detaylı bilgi veren Turan, şunları söyledi: "İl Koordinatörlüğü olarak faaliyete başladığımız günden itibaren ilimiz geneli için stratejik bir plan yaptık. Bu plan ile kısa, orta ve uzun vadeli yani IPARD Programının uygulanmasının sonuna kadar olan süreçleri periyodik olarak hayata geçirmeye çalışıyoruz. 2015 yılı ortalarına kadar proje kabullerine devam edeceğimiz 1. IPARD Programı için ön gördüğümüz hedef ilimize 120 milyon TL’lik yatırımı kazandırmak. Bunun da ötesinde yine önümüzdeki yılın 2. yarısında proje kabullerine başlamayı planladığımız 2. IPARD Programı ile birlikte 250 milyon TL tutarında bir yatırımı ilimize kazandırmayı hedefliyoruz. Bu çerçevede aralıksız sürdürdüğümüz çalışmalarla bunun alt yapısını ilimizde oluşturduk.

Tarımsal üretimin ekonomik kazanca dönüşmesinde büyük imkan sağlayan tarıma dayalı sanayiye sağladığımız destekler birçok imkana zemin hazırlayacak. Yapılacak yatırımlar ile ilimiz tarımı, kırsalı kalkınacak, istihdam imkanları oluşacak ve ilimiz hak ettiği konuma hızla ulaşacaktır. Bu yatırımlar, merkez ilçemizde biri soğuk hava deposu ve 4'ü hayvancılık işletmesi olmak üzere 5, Malazgirt ilçemizde 4 hayvancılık işletmesi, Varto ilçemizde 1 restoran ve 1 hayvancılık işletmesi olmak üzere 2, Korkut ilçemizde ise 1 hayvancılık yatırımı hayat bulacak. Bu işletmelere il koordinatörlüğümüz 16 milyon TL hibe ödemesi yapacak."

'VARTO’DAKİ YOL KESME OLAYLARI YATIRIMCILARI KORKUTTU'

12 projenin sözleşmesini imzalayan Vali Vedat Büyükersoy ise Varto'daki yol kesme eylemlerine değinerek, Muş’taki insanların işe, aşa ve huzura ihtiyacının olduğunu belirtti. Büyükersoy, şöyle konuştu: "Muş'ta neden yatırım yapılmadığını da değerlendirmek lazım. Sizler burada yatırım yapmaya karar verdiniz ve devletin de sağlamış olduğu ekonomik imkanlardan istifade ediyorsunuz. Bu da bir ayrıcalıktır. Ama insanoğlu, önce güvenlik ve huzur arar. 4 -5 gün önce Varto ilçemizde bir yol kesme hadisesi oldu. Bu yol kesme hadisesinden sonra maalesef ilçe merkezinde çok daha vahim, kutsal mekanlara saldırı oldu. İnşallah tekerrür etmez. Kur'an kursuna saldırı oldu, müftü efendinin evine saldırı oldu. Bunlar kabul edilebilir şeyler değil. Bu tür saldırıların olduğu, güven konusunda endişelerin olduğu yere insanlar yatırım yapmak için gelmezler.

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı olarak destek verdiğimiz projeler var. O projelerden hem de çok güzel destek vermek için davet ettiğimiz, çağırdığımız bir işletmeci maalesef Varto'daki olaylardan sonra 'yatırım yapmaktan vazgeçtim' dedi. Biz onu ikna etmeye çalıştık, durumun lokal ve geçici olduğunu söyledik. İşletme kuracak olan bu şahıs tüm çabalarımıza rağmen ikna olmadı. İnsanımızın işe, aşa ihtiyacı var ama işin ve aşın olması için huzur, güven çok önemli.

Güvene ve huzura, özellikle Demokratik Çözüm, milli birlik ve kardeşlik sürecine saldıranları kınıyoruz. İnanıyoruz ki halkımızın büyük bir kısmı da bunlara iç dünyalarında tepki gösteriyor. Keşke bu tür çirkin hadiseler olmasa ve hepimiz işe ve aşa odaklansak. Biz yine işe ve aşa odaklıyız. Burada bugün yaklaşık 25 milyon TL yatırım tutarı olan ve bunun 15 milyon TL'si hibe desteği olan projelerin hayata geçirilmesi bizim ne kadar çok işe ve aşa odaklı olduğumuzun en büyük göstergesidir."

'ÇOCUKLARIMIZA İYİ ROL MODEL OLALIM'

Güven havasının sarsılmaması için herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini ifade eden Vali Büyükersoy, "Ancak işin ve aşın olması için gerekli olan teneffüs ettiğimiz güven havasını sarsmak isteyen, bozmak isteyenlere de toplum olarak, onlara hiç olmazsa yaptıklarının doğru olmadığını hepimiz ifade etmeliyiz. Çocuklarımızın terbiyesi okuldan ve diğer kurumlardan önce evlerde verilir. Her çocuk için anne-baba rol modeldir. Lütfen çocuklarımıza iyi rol model olalım.

Onları şiddetten uzak, kendilerini ifade edebileceklerini, bu ülkede demokratik kanalların açık olduğunu ve açık olan demokratik kanallardan şiddete başvurmadan, kendimizi ifade edebileceğimizi ve ifade ederken de şiddetten, küfür ve hakaretten uzak birçok metodu kullanabileceğimizi onlara anlatalım. Gençlerimizi, çocuklarımızı terörün kucağından uzaklaştıralım. Bu olmadığı takdirde ilimizin dışından buraya bizim yatırımcı getirmemiz ve onlarla yatırım yapmamızın şartları zorlaşmaktadır. Bu konuda bütün vatandaşlarımızın hassasiyet göstermesi gerektiğine inanıyorum." şeklinde konuştu.


CİHAN
Haber Tarihi: 29 Ağustos 2014 Cuma 16:08Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/musta-12-yatirimcinin-tkdk-projesi-imzalandi-263133-haber/