Türk doktorlar geliştirdi!

Denizli Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Aysun Karabulut ile ekibi, kadınlarda vajinal bölgeyi açmadan ameliyat dikişi atmaya yarayan cihaz geliştirdi.
Cihazın patentini alan Doç.Dr. Karabulut, "Vajinal bölgeyi ameliyat ederken, derinde damarlar var ve kanama riski çok yüksek. Geliştirdiğimiz cihazla kanama riskini ortadan kaldırdık. Vajinal bölgeyi açmadan dikiş atabiliyoruz" dedi.
 
Doç. Dr. Aysun Karabulut, ameliyatlarda kullandıkları cihazı üç kişilik ekiple geliştirdiklerini, 'Sonay' adını verdikleri cihazda başarı sağlanınca Samsun'da bir firmaya yaptırdıklarını ve patentini aldıklarını söyledi. Doç.Dr. Karabulut, kadın hastalıkları ameliyatlarında vajinal bölgedeki rahatsızlıklarından dolayı, bölgenin daha fazla açılmasının önüne geçmek ve ameliyatın süresini kısaltmak için muadilleri bulunan dikiş atma cihazını geliştirdiklerini belirterek, "Söz konusu cihazın bir kullanımlık benzerleri var. Ancak bizim geliştirdiğimiz çok kullanımlı olduğundan maliyeti düşürdük. Şu ana kadar 20 kadın hastanın ameliyatında cihazı kullandık" diye konuştu. 
 
Cihazın hastaya ve operasyonu gerçekleştiren cerraha büyük kolaylık sağladığını belirten Doç.Dr. Karabulut, "Kadın hastaların vajinal bölgesindeki ameliyatlarında derin bölgelere dikiş atmak için vajinal bölgeyi açmamız gerekiyor. O bölgede damarların aşırı kanama riski çok yüksek. O bölgeyi fazla açmamak gerekiyor. Bölgeyi fazla açmadan ameliyatta vajinanın derin yerlerine dikiş atabiliyoruz. Cihaz ipi alıyor, bir yerden diğer tarafa geçiriyor ve dikiş atıyor. Yaptığımız denemelerde başarı elde ettik. Cihaz, basit şekliyle kadınların kullandığı tığa benziyor. Geliştirdiğimiz cihazın diğerlerinden bir farkı da daha ince ve uzun olması" dedi.
 
Samsun'daki bir firmada seri üretimine başlandığını belirttiği cihazın sadece kendi branşlarında değil vücudun derin bölgelerindeki ameliyatlarda kullanılabildiğini de belirten Doç. Dr. Karabulut, "İnce ve uzun olduğu için, dikiş atacağımız bölgede çok fazla açma yapmanıza gerek kalmıyor. Cerrahtan ve tecrübesizlikten kaynaklanan sıkıntıları azaltıyor, daha derine daha çabuk operasyon kolaylığı sağlıyor. Hastanın iyileşmesi de daha erken oluyor. Hem hasta konforunu hem de cerrah konforunu sağlıyor" diye konuştu.
Haber Tarihi: 08 Ekim 2014 Çarşamba 13:15Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/turk-doktorlar-gelistirdi-269451-haber/