PKK ve Ezidiler'e sert uyarı !

IRAK Bölgesel Kürt Yönetimi'nin, IŞİD saldırısına uğrayan Şengal bölgesindeki Ezidilerin PKK desteğiyle 'Kanton' ilan etmesine tepkiler sürüyor. Irak Kürdistan Parlamento Başkanlığı'nca yapılan açıklamada bu girişimin Kürtler arasında 'kardeş kavgasını' geri getirebileceği uyarısında bulundu.
IRAK Bölgesel Kürt Yönetimi'nin, IŞİD saldırısına uğrayan Şengal bölgesindeki Ezidilerin PKK desteğiyle 'Kanton' ilan etmesine tepkiler sürüyor. Irak Kürdistan Parlamento Başkanlığı'nca yapılan açıklamada bu girişimin Kürtler arasında 'kardeş kavgasını' geri getirebileceği uyarısında bulundu.
 
IŞİD'in saldırdığı Şengal'i korumak için giden peşmergelerin ağustos ayında buradan ayrılması üzerine bölgeye Kandil Dağı'ndan 300 PKK'lı ve Suriye'nin Rojava bölgesinden ise YPG'liler gitti. Göç eden çok sayıda Edizi, oluşturulan güvenlik koridorundan binlerce Suriye'nin Rojava ve Irak Kürdistan bölgelerine geçti. Şengal Dağı'nda bulunan PKK, YPG daha sonra Ezidileri Şengal Savunma Birlikleri adı altında silahlandırarak, IŞİD'le sık sık çatışmalara girdi. 
 
Irak Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani'nin emriyle Şengal'i savaşmadan terk eden Peşmerge birliklerinin komutanlarına ise çeşitli cezalar verildi. Barzani'nin talimatıyla bölgede bulunan PKK ve YPG'ye destek amacıyla ağır silahlarla donatılmış yüzlerce peşmerge aralık ayında Şengal Dağı'na sevk edildi. Irak Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani, Şengal Dağı'na giderek oradaki Kürt güçlerine moral desteği vermiş daha sonra operasyonları bizzat kendisi yönetmeye başladı.
 
KIZDIRAN TOPLANTI
 
Şengal Dağı'nın Sinun nahiyesinde geçen çarşamba günü PKK ve YPG, Şengal'deki 200 Ezidi ile Irak Kürdistan Bölgesi'nden bazı siyasi parti temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen bir toplantıda, Ezidilerin kendi kendilerini yönetebilmeleri için komiteler kurdu. Şengal Dağı'ndaki toplantıyı 'kanton oluşturma çabası' olarak gören, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanlığı, Irak Kürdistan Parlamentosu ve parlamentodaki KDP'li milletvekilleri sert açıklamalarla tepki gösterdi.
 
ŞENGAL MECLİSİ YASA DIŞI
 
Irak Kürdistan Bölge Başkanlığı resmi internet sitesindeki açıklamasında, Şengal'de oluşturulan meclisin yasa dışı olduğunu belirterek, şöyle denildi:
 
"Tüm taraflara bildiririz ki bu, Ezidilerin, tüm Kürdistan halkının taleplerine karşı bir uygulamadır. Şengal Kürdistan Bölgesi'nin ayrılmaz bir parçasıdır ve kendi resmi kurum ve kuruluşları vardır. İdare, yardım, halkın evlerine geri dönmesini sağlamak ve Şengal'i korumak bu kuruluşların görevidir. Hiç bir güç Şengal halkının iradesi dışında bir yönetimi bölgeye dayatamaz, dayatması halinde sert tepki ile karşılaşır. Sevgili Şengal halkı, bölgenin resmi olarak Kürdistan'ın bir parçası olacağından emin olmalıdır."
 
Irak Bölgesel Kürt Parlamentosu Başkanlığı, 'kanton' girişimlerinin bütünlüğe karşı bir tehlike olduğunu değerlendirerek, "Bize göre bu tür adımlar Kürdistan'ın birkaç idare ve kantona bölündüğü kardeş kavgası dönemine geri götürür. Bu adım aynı zamanda Kürdistan Bölgesi Anayasası ve idari yasalarına aykırıdır. Kürdistan'daki toplumsal guruplar arasına ayrılık tohumları ekmektir, onları birbirinden uzaklaştırma adımıdır. Kürdistanlı tüm siyasi taraflar, var olan ortamda sorumlu davranmalı, çelişkilerini derinleştirmemeli, teröre karşı ortak savaş ruhunu daha da canlandırmalı, ortak bir ulusal söylem oluşturmak ve Kürdistan Ulusal Kongresi'ni toplamak amacıyla çalışmalara başlamalıdırlar" denildi.
 
Kürdistan Bölgesi Güvenlik Meclisi Müsteşarı Mesrur Barzani, kendilerinin hiç bir yurtsever Kürdistan gücüne düşman olmadıklarını belirterek, "Şengal Kürdistan Bölgesi'nin bir parçasıdır, kendi resmi kurum ve kuruluşları vardır. Şengal'in kaderi üzerine söz söyleme Kürdistan Bölgesi, Şengal halkı, kurum ve kuruluşlara aittir, başkalarına değil" diye konuştu.

DHA
Haber Tarihi: 22 Ocak 2015 Perşembe 15:57Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/pkk-ve-ezidilere-sert-uyari-283159-haber/