ABD'de asgari ücret eylemi

ABD'de saatte 10 doların altında bir ücretle çalışan yüzbinlerce işçi, 200'den fazla kentte sokağa çıktı.
ABD'de saatte 10 doların altında bir ücretle çalışan yüzbinlerce işçi, 200'den fazla kentte sokağa çıktı.
 
ABD'de sağlık, fast food restaurant, havalimanı, otel ve başka sektörlerde çalışan yüzbinlerce işçi, asgari saatlik ücretin 15 dolara çıkarılması ve sendikal hakları için sokağa döküldü. New York'ta da binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen eylem, Central Park Batı Caddesi'nde başladı. Çalıştıkları sektörü simgeleyen renklerde tişörtler giyen binlerce kişi, "Saatlik ücret için 15 dolar istiyoruz, şimdi" sloganları eşliğinde, isteklerini dile getiren dövizler ve pankartlar taşıdı. New York'ta 2012 yılında başladıktan sonra dalga dalga ülke geneline yayılan ve şimdiye kadar en büyüğü dün yapılan gösterilerde, "insanca yaşam için insana yakışır ücret" sloganları atıldı.
Gösteriye katılan Tina Bloom, "Buraya, Amerika'daki insanlar adına saatlik 15 dolar ücret ve sendika hakkı mücadelesine destek vermek için geldim. Bu insanlar, bütün yıl boyunca, şirketlerin CEO'larının bir günde kazandığı parayı kazanıyorlar ki bu da 15 bin dolar kadar. Dolayısı ile biz de insanca yaşanabilecek bir ücret istiyoruz, tüm insanlar için" diye konuştu.
 
Diana Blackwater adlı başka bir eylemci ise "Daha çok para mücadelesine yardımcı olmak için buradayım. Bu kent yaşaması çok pahalı bir kent ve saatte 8 dolarlık ücret bunu sağlayamıyor, saatlik 15 dolar ücret gerekli ve hak edilen de o" dedi.
 
BAŞSAVCISI, BELEDİYE BAŞKANI VE BAZI MİLLETVEKİLLERİNDEN EYLEMCİLERE DESTEK
 
New York polis çevrede geniş güvenlik önlemi alırken eylemcilere New York Başsavcısı Eric Schneiderman, Manhattan Belediye Başkanı Gale Brewer ile bazı New Yorklu milletvekilleri ile bazı müzik grupları da destek verdi. Başsavcı Schneiderman, saatlik asgari ücretin 15 dolara çıkarılmasından yana olduğunu, bunun yasalaşması durumunda yasayı uygulamayan işletmeleri dava edeceklerini belirtti.
 
Central Park Batı Caddesi'nde yapılan konuşmaların ardından, polis kordonu eşliğinde Times Meydanı'ndaki Mc Donald's şubesine kadar yürüyen binlerce kişilik kalabalık bir süre daha eylemlerini sürdürdükten sonra dağıldı.

DHA
Haber Tarihi: 16 Nisan 2015 Perşembe 09:00Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/abdde-asgari-ucret-eylemi-292564-haber/