Davutoğlu Baykal'la koalisyonu görüştü mü ?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)'nin Meclis Başkanı adayı ve TBMM'nin geçici Meclis Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)'nin Meclis Başkanı adayı ve TBMM'nin geçici Meclis Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
 
Çankaya Köşkü'nde yapılan görüşme hakkında bilgiler veren Baykal, Meclis Başkanlığı görüşmeleriyle koalisyon görüşmeleri arasında bağlantı olmadığına değinerek "Herhangi bir partiyle koalisyon konusunda yaptığı bir yetkilendirme, görevlendirme söz konusu değil. Bir koalisyon çalışması başlamış değil. Önce Meclis Başkanlığı seçimi gerçekleşecek. Ondan sonra da koalisyon görüşmeleri ondan bağımsız olarak ya da ondan dolaylı etkilenmiş olarak diyelim, yaratacağı atmosfer yansıma yapar yapmaz onu bilemem. Koalisyon görüşmeleri o zaman başlayacaktır" dedi. 
 
"İSMET YILMAZ'A DA BAŞARILAR DİLERİM"
 
Başbakan Davutoğlu ile yaptıkları görüşme hakkında değerlendirmede bulunan Baykal, "Görüşmede ülkenin içinde bulunduğu duruma ilişkin değerlendirmelerimi ifade ettim. Meclis Başkanlığı konusundaki anlayışımı ifade ettim. Onun dışında ülkenin iç ve dış politika konularında Sayın Başbakanın lutfettiği değerlendirmelerle bir karşılıklı görüşme gerçekleştirmek imkanı buldum. Çok yararlı, çok verimli, doğal bir görüşme oldu. Sayın Başbakana verdiği bilgiler için teşekkür ettim" diye konuştu. Davutoğlu ile görüşmeleri esnasında AK Parti'nin Meclis Başkan adayı olan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın da Çankaya Köşkü'ne geldiği hatırlatılarak 3'lü bir görüşmenin olup olmadığı sorulan Baykal, "Hayır, sadece ikili görüşme oldu. Öyle bir şey yok. Sayın İsmet Yılmaz'a da başarılar dilerim. Hayırlı olsun" ifadelerini kullandı. CHP'nin Meclis Başkanı adayı olması nedeniyle Meclis Başkanlığı seçimi oturumunu kendisinin yönetip yönetmeyeceği sorusunu Baykal, "Bu konuyu hukukçulara inceletiyorum. Bana bir rapor verecekler. O raporu gördükten sonra ifade edeceğim" diye yanıtladı. 
 
"KOALİSYON GÖRÜŞMESİNİ ARKAMA ALARAK MECLİS BAŞKANLIĞI ARAYIŞI İÇİNDE DEĞİLİM"
 
Koalisyon görüşmeleri için herhangi bir görevlendirme yapılmadığına dikkat çeken Baykal, koalisyon görüşmesi ile Meclis Başkanlığı arayışı içinde olmadığının altını çizerek "Hiçbir şekilde koalisyon görüşmeleriyle Meclis Başkanlığı seçimi arasında bir bağlantı olduğuna dair benim bir bilgim yok. Şu anda CHP'nin sayın genel başkanından aldığım en son bilgiye dayanarak söylüyorum. Herhangi bir partiyle koalisyon konusunda yaptığı bir yetkilendirme, görevlendirme söz konusu değil. Bir koalisyon çalışması başlamış değil. Sayın Başbakanın da aynı şekilde herhangi bir koalisyon çalışmasını sürdürmekte olmadığına dair kendisinden bilgi aldım. Koalisyon görüşmelerinin başlaması için Başkanlık Divanının oluşması gerekir. Cumhurbaşkanı, Başkanlık Divanı oluştuktan sonra görevlendirme yapacağını ifade etti. Daha görevlendirme yapılmamış. Kim hangi partiyle ne teması yapacak belli değil. Bu aşamada koalisyonun işareti, önce Meclis Başkanlığı seçimi gerçekleşecek. Ondan sonra da koalisyon görüşmeleri ondan bağımsız olarak ya da ondan dolaylı etkilenmiş olarak diyelim, yaratacağı atmosfer yansıma yapar yapmaz onu bilemem. Koalisyon görüşmeleri o zaman başlayacaktır. Ben bir koalisyon görüşmesini arkama alarak Meclis Başkanlığı arayışı içinde değilim" açıklamasında bulundu. Baykal, koalisyon görüşmeleri için ise "Sanıyorum herkes sorumluluğunu bilerek Türkiye'ye zaman kaybettirmeden derhal gerekeni kararlaştıracaktır" diye ekledi. 
 
"CUMHURBAŞKANININ, BAŞBAKANA KONUYU AYRINTILARIYLA AKTARMIŞ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜRÜM"
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdiği görüşmenin Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yaptığı görüşmede gündeme gelip gelmediği sorulan Baykal, "Gündeme gelme gibi ele alınacak bir yönü yok tabi bu konunun. Eminim Sayın Başbakan o görüşme hakkında yeterince bilgi sahibi olmuştur. Benimle görüşmeye gelmeden o konuyu bütün ayrıntılarıyla Sayın Cumhurbaşkanının Sayın Başbakana aktarmış olduğunu düşünürüm"

DHA
Haber Tarihi: 26 Haziran 2015 Cuma 17:22Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/davutoglu-baykalla-koalisyonu-gorustu-mu-299457-haber/