Amerika'da olağanüstü hal ilan edildi

ABD'nin Missouri eyaletine bağlı Ferguson kasabasında siyahi genç Michael Brown'ın beyaz polis memuru Darren Wilson tarafından öldürülmesinin birinci yıl dönümünde başlayan protesto gösterilerinde yaklaşık 50 kişi gözaltına alındı.
ABD'nin Missouri eyaletine bağlı Ferguson kasabasında siyahi genç Michael Brown'ın beyaz polis memuru Darren Wilson tarafından öldürülmesinin birinci yıl dönümünde başlayan protesto gösterilerinde yaklaşık 50 kişi gözaltına alındı. Gösterilerin devam ettiği St. Louis'te şiddet olaylarının ardından bölgede olağanüstü hal ilan edildi.
 
Kasabanın bağlı olduğu St. Louis idari bölgesindeki Thomas F. Eagleton Federal Mahkemesi'ne yürüyen 100'den fazla gösterici, binaya girmek isteyince polis barikatlarıyla karşılaştı. Yerel basın, göstericilerden bazılarının barikatları aşmasının ardından çıkan arbedede yaklaşık 50 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.
 
 
      
Protestoyu organize eden gruplardan "Ferguson Action", gözaltına alınanlar arasında ünlü siyahi siyaset bilimci Cornel West'in de bulunduğunu duyurdu.
 
Olağanüstü hal
      
Bu gece de gösterilere sahne olması beklenen St. Louis'te yetkililer "olağanüstü hal" ilan etti.
      
St. Louis bölge yöneticisi Steve Stenger, yaptığı yazılı açıklamada, "Dün gece meydana gelen şiddet olayları ve düzensizliğin ışığında, vatandaşların ve özel mülkiyetin zarar görme ihtimalini göz önünde bulundurarak, şu andan itibaren geçerli olmak üzere olağanüstü hal ilan ediyorum" ifadesini kullandı.
 
      
Stenger, polisin "düzeni sağlamak, suçu engellemek ve vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamak için tüm yetki ve sorumluluklarını yerine getireceğini" vurguladı.
      
Ferguson'da dün gece düzenlenen gösterilerde 18 yaşındaki siyahi genç Tyrone Harris Jr polis tarafından vurularak ağır yaralanmıştı.
 
 
      
St. Louis Polis Şefi Jon Belmar, Harris'in bir grup göstericiyle birlikte üzerinde herhangi bir işaret bulunmayan polis aracındaki dört sivil memura ateş açtığını söyledi. Saldırıya aracın içinden karşılık verildiğini belirten Belmar, polislerin daha sonra araçtan çıkarak Harris'i takip ettiğini, takip sırasında yine silahını kullanan saldırgana tüm memurların ateş ettiğini ifade etti.
 
 
      
Adalet Bakanı şiddeti kınadı 
      
ABD Adalet Bakanı Loretta Lynch ise "Ferguson'da halka ve polis memurlarına yönelik şiddeti" kınadığını ifade eden bir mesaj yayımladı.
 
 
Hafta sonu düzenlenen anma etkinliklerinin barışçıl gösteriler olduğuna işaret eden Lynch, "Son yıllarda gördüğümüz gibi şiddet, barışçıl gösterilerde yapılan çağrıların üstünü örtmekle kalmayıp, toplumu ve onu korumaya çalışan güvenlik güçlerini tehlikeye atıyor" dedi.
 
 
      
Ferguson'da 9 Ağustos 2014'te siyahi genç Michael Brown'ın öldürülmesi, ülke genelinde son yılların en şiddetli protesto gösterilerine neden olmuştu. Polis memuru Wilson'ın, Kasım 2014'te yerel makamlarca açılan soruşturmada büyük jüri tarafından suçsuz bulunması ve başka eyaletlerde de benzer olayların yaşanması üzerine protestolar ülke geneline yayılmıştı.
      
  

Anadolu Ajansı
Haber Tarihi: 11 Ağustos 2015 Salı 06:29Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/amerikada-olaganustu-hal-ilan-edildi-303700-haber/