Avrupa Birliği, İngiltere'nin kararını tartışıyor

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı üzerine, kararı “Avrupa ve İngiltere için üzücü bir gün” olarak nitelendiren Almanya, AB’nin kurucu ülkelerini son durumu değerlendirmek üzere Berlin’e davet etti.
Almanya, AB’nin kurucu ülkelerini Cumartesi günü toplantıya çağırdı
 
İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı üzerine, kararı “Avrupa ve İngiltere için üzücü bir gün” olarak nitelendiren Almanya, AB’nin kurucu ülkelerini son durumu değerlendirmek üzere Berlin’e davet etti. Alman Dışişleri Bakanlığı’nın twitter hesabından yapılan paylaşımda, Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier’in kurucu ülkelerin Dışişleri Bakanlarını Cumartesi sabahı Berlin’e davet ettiği duyuruldu.
 
Villa Borsig’de gerçekleşmesi beklenen toplantıya, Almanya’nın yanı sıra Fransa Dışişleri Bakanı Jean Marc Ayrault, Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders ve Luksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn’un katılması bekleniyor.
 
Steinmeier: Avrupa ve İngiltere için üzücü bir gün
 
İngiltere’de yapılan referandumda AB’den ayrılma yönünde karar çıkmasına Almanya’dan ilk tepki Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier’den geldi. Steinmeier, sonuçların netleşmeye başladığı sabah saatlerinde twitter hesabından yaptığı açıklamada, “İngiltere’den gelen haberler gerçekten (uykudan uyandırıcı) ayıltıcı nitelikte” ifadelerini kullandı. Alman Dışişleri Bakanı, kararın ayrılma yönünde netleşmesi üzerine,”Avrupa ve İngiltere için üzücü bir gün olacağa benziyor” diye yazdı.
 
 
Tusk: AB negatif senaryoya hazırlıklıydı
 
Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Avrupa Birliği'nin, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılması ile ortaya çıkan "negatif senaryo"ya hazırlıklı olduğunu söyledi.
 
İngiltere'nin AB'den ayrılmasının (Brexit) yüzde 51.8 oyla kesinlik kazanmasının ardından kısa bir açıklama yapan tusk, "AB negatif senaryoya hazırlıklıydı. AB birliği 27 üyeyle bir tutmaya kararlı" dedi.
 
Martin Schulz: “Zincirleme bir etki beklemiyorum”
 
İngiltere’de yapılan referandumda AB’den ayrılma yönünde karar çıkmasına AP Başkanı Martin Schulz’dan ilk tepki “zincirleme bir etki olmayacak” şeklinde oldu.
 
Schulz, Alman ZDF kanalına yaptığı açıklamada, İngiltere’nin AB’den ayrılma yönünde karar vermesinin diğer ülkelere etkisi konusunda, ” Zincirleme bir etki...böyle bir şey olmayacak” dedi.
 
İngiltere’nin AB’den ayrılma kararının kendisinde şok etkisi yapmadığını kaydeden Schulz, böyle bir sonuç çıkabileceğine kendisini hazırladığını belirterek, “Böyle bir sonuca kendimizi hazırladık” ifadelerini kullandı. İngiltere’yi zor bir sürecin beklediğini de kaydeden Schulz, Euro’nun da Sterlin gibi sert düşüş yaşamaması için çaba sarfedilmesi gerektiğini söyledi.
 
Farage: “Brexit hükümeti kurulsun”
 
Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi'nin (UKIP) lideri Nigel Farage, “Brexit hükümeti kurulsun” çağrısı yaptı.
 
Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği'nden (AB) çıkıp çıkmamasını belirleyecek referandumdan ayrılma kararının çıkmasının ardından bir açıklama yapan aşırı sağcı lider Farage referandum sonucunu İngiltere için "Bağımsızlık günü" olarak nitelendirdi.
 
“Ulusal Bağımsızlık Günü olarak kutlayalım”
 
UKIP lideri Nigel Farage “Bir an önce geleceğimizi düşünmemiz gerekiyor. Bu sonucu bağımsızlık günü olarak kutlamalıyız” dedi. Farage, Başbakan David Cameron'ı istifaya da çağırdı.
 
Farage, 4 ay süren kampanya boyunca, Londra eski Belediye Başkanı Boris Johnson ile birlikte AB’den ayrılma yolunda kampanya yürüttü.
 
İngiltere’de Referandumdan yüzde 52 ye karşı yüzde 48 ile "AB'den ayrılma" sonucu çıktı.
 
Resmi sonuçlara göre seçmenlerin 17 milyon 176 bini 'AB'de kalalım', 15 milyon 575 bini ise 'AB'den ayrılalım' yönünde oy kullandı.
 
İngiltere'de basınında Brexit yankıları
 
İngiltere'de dün yapılan AB referandum sonuçları ülkede adeta deprem etkisi yarattı.
 
Resmi olmayan sonuçlara göre oylamada, halkın yüzde 52'si AB'den çıkalım, yüzde 48 ise AB'de kalalım dedi.
 
Brexit kampanyasını yürüten UKIP Partisi lideri Nigel Farage, referandum sonucunu, İngiltere'nin bağımsızlık günü olarak ilan etti
 
İngiliz Sterlini Brexit kararıyla 1985'ten bu yana en dolar karşısında en düşük değerini gördü
 
İngiliz gazetelerini referandum sonucunu şu manşetlerle duyurdu:
 
Daily Express: Britanya için tarihi gün
 
Daily Mail: Britanya bölündü
 
The Sun: Brex Deliliği
 
Daily Telegraph: İngiltere dünyayı şoka uğrattı
 
The Times: Britanya Brexit'i oyladı
 
Financial Times: Brexit kararı piyasa dalgalanmaları tetikledi
 
Guardian: Avrupa için üzücü gün
 
Independent: Brexit Sterlini dibe vurdurdu
 
Avusturya basını İngilizlerin kararını “şok” olarak değerlendirdi
 
İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık'ta yapılan referandum ile seçmen, ülkenin Avrupa Birliği'nden (AB) çıkması yönünde çıkan sonuç Avusturya medyasında şok olarak değerlendirildi. Konuyla ilgili Avusturya medyasında yeralan bugünkü haber özetleri ve başlıklar şöyle oldu:
 
DER STANDARD: Sosyal Demokrat çizgide yayın yapan günlük Der Standard Gazetesi, İngiliz seçmenin kararının Dünyada şok etkisi yaptığını yazdı. Gazete manşetinden duyurduğu haberin detaylarında Birleşik Krallık’ta ekonomik krizin baş göstereceğini iddia ederek, “Sonuçların açıklanmasıyla birlikte Sterlin tepe taklak aşağı inmeye başladı. İngilizlerin uluslararası ekonomi dünyasında eskisi gibi rahat olması da zora girer. Bu durum tüm dünyada dalgalanmaları getirecek” yazdı.
 
KURIER ZEITUNG: Bağımsız yayın yapan günlük Kurier gazetesi de İngiltere’deki referandumu manşetine taşıdı. Kurier haberi, “AB içerisindeki en büyük krizi yaşadı. Birliğin dağılması tehlikesi baş gösterebilir. Krallık halkı yüzde 52 ile AB’den çıkalım dedi.” şeklinde duyurdu.
 
DIE PRESSE: Liberal yayın politikası izleyen yüksek trajlı günlük gazetelerden Die Presse Zeitung “İngilizler AB‘den çıktı” başlıklı haberinde referandum sonrası olabilecek ekonomik dalgalanmalara geniş yer verdi. Sonucun sadece İngiltere’yi değil başta AB ülkeleri olmak üzere tüm dünya ekonomisini etkileyeceğini yazan gazete “Hepimiz şoktayız” diye yazdı.
 
ORF: Avusturya Devlet Televizyonu ORF ise haberi “Borsalarda Brexit Depremi” şeklinde duyurdu. ORF yorumlarında, “İngiltere halkının bu kararı AB’nin yıkılması için domino etkisi yapar mı bilinmez ama ekonomide sıkıntı yapacağı kesin.“ denildi.
 
Avusturya Dışişleri Bakanı: Domino etkisi olabilir
 
İngiltere’nin Brexit yönünde oy kullanmasına yönelik Avrupalı siyasilerden açıklamalar gelmeye devam ediyor. Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, İngiltere’nin kararının domino etkisi yaratabileceğini söyledi. AB’de büyük değişimler olabileceğini öngören Kurz, AB’nin en büyük ülkelerinden birinin birlikten çıkmasını “Diğer ülkeler üzerinde bir domino etkisi olabilir” diye değerlendirdi.
 
Juncker ve Schulz istifa etmeli
 
Alman siyasilerden gelen ilk açıklamalar da AB’nin yeniden yapılanması gerektiği yönünde. Almanya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel,”Avrupa için kötü bir gün” ifadesini kullanırken, Almanya için Alternatif Partisi AfD lideri Beatrix von Storch İngiltere’nin kararını mutlulukla karşıladığını söyledi. “Mutluluktan ağladım” diyen Storch, 23 Haziran’ın tarihi bir gün olduğunu belirtti. Storch,”Komisyon Başkanı Juncker ve AP Başkanı Schulz sorumluluk almalı ve istifa etmeli, çünkü projeleri başarısız oldu” dedi.
 
Sol Parti Grup Başkanı Sahra Wagenknecht ise Avrupa’nın değişmesi gerektiğini söyledi. Aksi takdirde Avrupa’nın dağılacağını savunan Wagenknecht, Brüksel’in halkın desteğini kaybettiğini öne sürdü.
 
İsveç ırkçı part lideri : Umarım Brexit domino etkisi yaratır
 
İsveç AB Bakanı Ann Linde Cuma günü yapılacak AB Bakanları toplantısı öncesinde endişeleri abartmamak gerektiğini, daha çok Avrupa’da milliyetçi kesimlerin güçlenmesinden endişeli olduğunu belirtitken, İsveç’te yabancı düşmanı ırkçı görüşleri ile tanınan İsveç Demokratları partisi lideri Jimmie Åkesson İsveç’in de Ingiltere’nin yolunu izlemesi gerektiğini belirtip ‘‘Umarım Brexit Avrupa’da domino etkisi yaratır’’ diye konuştu.
 
Bu akşam ‘Yaz Ortası Şenlikleri’ ni kutlamaya hazırlanan İsveç’in bir aydır görevde bulunan AB Bakanı Ann Linde İngiltere’de halk oylamasında AB den çıkma yanlılarının kazanması ile büyük sorunları başkaları ile işbirliğine gitmeden kendi başlarına çözmek iddiasında olanların yelkenlerini rüzgarla dolduracak olmasından endişelerini dile getirerek ‘‘Sabah kalktığımda önce şöyle düşündüm : Çiçeklerin solduğu bir Yaz Ortası Şenliği kutlayacağız.Sonra çıkıp harükulade Lüksemburg’un bir resmini çektim. Biz Avrupa’ya, Avrupa Birliğine aitiz diye düşündüm.’’ diye konuştu.
 
Yabancı düşmanı ırkçı görüşleri ile tanınan İsveç Demokratları parti lideri Jimmie Åkesson ise bugünün çok mutlu bir ‘Yaz Ortası’ günü olduğunu belirtip ‘‘Biz İsveç’in de İngiltere’nin izlediği yolu izlemesini istiyoruz. Eminim ki İsveç’te ve diğer AB ülkelerinde bunun için büyük destek var. Umarım Brexit bir domino etkisi yaratır ve Brüksel’deki elitin burnunu sürter’’ diye konuştu.
Haber Tarihi: 24 Haziran 2016 Cuma 11:17Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/avrupa-birligi-ingilterenin-kararini-tartisiyor-335857-haber/