Can Dündar, Cumhuriyet'ten istifa etti

Şubat 2015’te gazetenin Genel Yayın Yönetmenliği koltuğuna oturan Can Dündar, görevinden istifa etti
Geçtiğimiz günlerde Yayın Danışmanı Doğan Satmış'ın görevine son verilmesiyle gündeme gelen Cumhuriyet gazetesinde önemli bir gelişme yaşandı.
 
Medyatava'nın haberine göre, Şubat 2015'te gazetenin Genel Yayın Yönetmenliği koltuğuna oturan Can Dündar, görevi geçici olarak bıraktı. Kurum içi yaptığı bir duyuruyla yetkilerini bir süreliğine Cumhuriyet Vakfı'nın İcra Kurulu'na devrettiğini belirten Dündar'ın, yurt dışına çıkacağı ve gazetede yalnızca köşe yazarı olarak yer alacağı öğrenildi.
 
İşte, Can Dündar'ın kurum içi yaptığı o duyuru:
 
"Sevgili arkadaşlar, Son bir yıldır, bir yandan gazetedeki görevimi yapmaya çalışırken bir yandan da suçlamalar, tehditler, davalar, hapislikler, mahkûmiyetler, kurşunlanmalar, ifadeler, savunmalar, hakaret bültenleri ile uğraştım.
 
Bu süre içinde hiç tatil yapmadım. Gazetecilik coşkumda ve habercilik inadımda zerrece azalma olmadıysa da bedenen ve ruhen yorulduğumu hissediyorum.
 
Bu tür durumlarda hep yaptığım gibi, yaz süresince sakin bir köşede yeni bir kitaba kapanmak ve geleceği planlamak istiyorum.
 
Bu süre içinde Genel Yayın Yönetmeni olarak idari/editoryal bütün yetkilerimi Cumhuriyet Vakfı’nın İcra Kurulu’na devrediyorum. Cumhuriyet’in de benim de bu zorlu dönemde basın özgürlüğü ve ilkeli habercilik mücadelemizin aynı kararlılıkla süreceğinden kimsenin kuşkusu olmasın."      
 
 
İCRA KURULU BAŞKANINDAN AÇIKLAMA
 
 
Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'ın 1.5-2 aylık tatil izni kullanacağını belirterek, "Cumhuriyet gazetesi genel yayın yönetmenliği görevine devam etmektedir" ifadelerini kullandı.
 
Akın Atalay,  basında Can Dündar'ın görevini bıraktığı yönündeki haberlere ilişkin kişisel Twitter hesabından açıklamalarda bulundu.
 
Atalay, Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Tahir Özyurtseven ve istifa eden diğer isimlere ilişkin bir açıklama yapmanın doğru olmayacağını, istifa nedenlerini bizzat kendilerinin söylemesi daha uygun olacağını söyledi.
 
Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay'ın konuyla ilgili yaptığı açıklama şöyle;
 
Genel Yayın Yönetmenimiz Can Dündar, kendisine yönelik silahlı saldırı girişiminin hemen ardından son bir yıldır yaşadığı cezaevi, mahkumiyet, vb kaynaklı aşırı yorgunluğu da dikkate alarak yaz dönemi için 1,5-2 aylık bir izin ve tatil programını o dönemde yapmış ve yönetim kuruluyla bu durumu paylaşmıştı. Dolayısıyla, Can Dündar'ın izin ve tatil programında, başkaca anlamlar arayanlar, bu tatil ve izin kullanımı olayını "geçici olarak görevi bıraktı" gibi kuşku yaratan başlıklarla duyurmaktadır.
 
Can Dündar Cumhuriyet gazetesi genel yayın yönetmenliği görevine devam etmektedir. Kendisi de gördüğü lüzum üzerine bu durumu gazetedeki çalışma arkadaşlarına duyurmuştur.
 
Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Tahir Özyurtseven ve onun gazetemize kazandırdığı birkaç gazeteci bugün istifa ettiklerini bildirmişlerdir. İstifa nedenlerini bizzat kendilerinin söylemesi daha uygun olacağından, bu konuda şimdilik bir beyanda bulunmamız uygun olmayacaktır.
 
İstifa eden gazeteci arkadaşlarımıza, gazetemize yaptıkları katkılardan dolayı teşekkür ederiz.
 
"CUMHURİYET RAHATSIZ ETMEYE DEVAM EDECEK"
 
Cumhuriyet gazetesi, 92 yılı geride bırakmış ve sadece basın sektöründe değil, tüm sektörler bazında Türkiye'deki en köklü kurumlardan biridir. Bağımsızlığından, özgünlüğünden, eşsizliğinden,haberciliğinden ve ilkeli duruşundan dolayı sürekli hedefte olan ve başta siyasi iktidar olmak üzere birçok çevrenin rahatsız olduğu Cumhuriyet gazetesi, aynı çevreleri rahatsız etmeye devam edecektir.
 
Cumhuriyet gazetesi, tek tek bireylerin çok üstünde bir kurumsal varlığa, geleneğe ve geleceğe sahiptir. Cumhuriyet'te herkes geçici, kurum ve yayıncılık kalıcıdır. Bu bilince sahip emekçileriyle beraber ilkeli, tutarlı, dürüst, nesnel ve gerçeğe uygun haberciliğine devam edecektir.
 
Cumhuriyet ailesine son bir yıl içerisinde katılan birkaç arkadaşımızın kendi istekleriyle ayrılma kararı vermiş olmalarını saygıyla karşılıyoruz. Cumhuriyet'te birkaç kişinin istifasını, sanki kriz varmış gibi sunmak ve bundan bir yarar elde etmek isteyenler, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da avuçlarını yalayacaktır.
 
Maksatlı dedikodu ve yalanlara fırsat vermemek amacıyla bu açıklamanın yapılmasına gerek görülmüştür.
 
Saygıyla duyurulur.
Haber Tarihi: 06 Temmuz 2016 Çarşamba 21:34Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/can-dundar-cumhuriyetten-istifa-etti-337053-haber/