AK Parti'den referandum için tarih

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, başkanlık sistemiyle ilgili teklifin Ocak ayında Meclis’e gelebileceğini belirterek, “Nisan ayında referanduma gidilebilir” dedi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, başkanlık sistemiyle ilgili teklifin Ocak ayında Meclis’e gelebileceğini belirterek, “Nisan ayında referanduma gidilebilir” dedi.
 
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, NTV canlı yayınında soruları yanıtladı.
 
Hayati Yazıcı, başkanlık sistemi tartışmalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Başkanlık teklifi ile ilgili 2007 yılında çalışma yaptıklarını hatırlatan Yazıcı, “Meclis’te kurulan komisyonlarda hazırlandı. 3-5 gün içinde de toplayacağız” dedi.
 
Hayati Yazıcı, 12-15 maddeyi içeren bir teklifle başkanlık sisteminin hayata geçirilebileceğini söyledi.
 
Yazıcı, "12-15 maddelik bir düzenlemeyle başkanlık sistemi dediğimiz bir düzenlemeyi hazırlayabiliriz. Hazırlanmış şu şu maddeler diye formüle edilmiş bir çalışma yok. Ama bunlar daha önce dediğim metinlerde var, bunları bir araya toplarız” şeklinde konuştu.
 
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin açıklamalarına iyi niyetle baktıklarını dile getiren Yazıcı, şöyle konuştu: “Bu durumu gündemden çıkarmak için referanduma götürecek kısıma bir şey demeyiz. Anayasanın ilk 4 maddesi değişmez ama ifade değişikliği olabilir. Üniter devlet yapısı bizim de kırmızı çizgimiz." 
Teklifi zamana yaymadan TBMM'ye sunmayı planladıklarını vurgulayan Yazıcı, "Bütçe görüşmelerinden sonra Meclise sunulur" diye konuştu.
 
Yazıcı, "Teklif 330'un üzerinde oy alırsa takvim nasıl şekillenir?" sorusuna şöyle yanıt verdi: "Bu da düzenlemeye bağlı. Üç aylık geçici maddeyle sunulabilir. Bugüne kadar uygulamalarda olduğu gibi ocak ayında geçerse, cumhurbaşkanın onaylama süreci var. Diğer çalışmalara da baktığımızda nisan ayına denk geliyor."
 
Yazıcı, hangi modelin örnek alınacağı konusunda ise "Biz bir araba inşaa edeceğiz. Dizel mi olsun benzinli mi? Başkanlık sistemi yapacağız; Amerikan modeli mi, Fransız modeli mi? Biz onu başka bir yakıtla da sağlarız. Yani çok da önemli değil. Elbette ki dünyadaki uygulamalardan da esinleneceğiz ama kendi ülkemizin koşullarını, geçmişteki birikimlerimi dikkate almak suretiyle başkanlık modelimizi formüle edip, meclise sunacağız" ifadelerini kullandı.
 
Yazıcı, erken seçim iddialarıyla ilgili bir soru üzerine "Hayır, kesinlikle bizim gündemimizde ne örtülü ne açık erken seçim yok. Onu gerektirecek bir ortam da söz konusu değil" dedi.
 
Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) operasyonlarıyla ilgili de bilgiler veren Yazıcı, "AK Parti teşkilatlarına sızması konusunda hassasız. 2010 yılından itibaren sızmalar önlendi, bu kişiler çıkartıldı. 15 Temmuz itibariyla bunu 'check-up'ını yapıyoruz. Değerlendirirken sıfır tolaeransla bakıyoruz" dedi.
 
Bylock kullananların listesinin kendisine de geldiğini belirten Yazıcı, şunları söyledi: "Arkadaşlarımız değerlendiriyor. Teşkilattakiler itibariyle 519 dosya gelmiş, bunların 84'ü teşkilatı dışına ötelenmiş, diğerleri ile ilgili işlem devam ediyor. 
 
AK Pati çalışmalarını şu tarihe kadar bitirecek diye bir şey yok. Çalışmalar devam ediyor. Bu konuda hassasiyetimiz çok, tolaransımız yok."
 
Yazıcı bazı AK Parti milletvekillerinin bylock kullandığı iddialarıyla ilgili bir soru üzerine ise şöyle konuştu: "İddia eden ispatlayacak. Kanıtı, bilgisi, belgesi ortaya çıkarsa, sorumlusu kimse kendini savunur. Bu spekülasyona dönüştü."
 
Hayati Yazcı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun mağdurlar ile yaptığı açıklamaya ilişkin ise "Mağdur sözcüğünü çok fantezi buluyorum. Bizim mağdur komisyonumuz yok. Teşkilat mensuplarımza geliyor, onlar dinliyorlar. Mağduriyet sözcüğünü bu süreci zehirleyecek bir şey olarak görüyorum. Mağdur değil de itirazda bulunanlar desek daha doğru. Mağdur şehitlerimizdir, halkımızdır."
Haber Tarihi: 19 Ekim 2016 Çarşamba 12:19Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/ak-partiden-referandum-icin-tarih-347627-haber/