Musul operasyonunda 3. gün

MUSUL'un IŞİD'ten kurtarılması için başlatılan operasyon 3'üncü günde devam ederken, güneyden Irak ordusu, doğudan ise Peşmerge güçlerinin, şu ana kadar toplam 552 kilometrekarelik alanda, kontrolü sağladığı belirtildi. Bugün sabaha karşı Şengal'deki Peşmerge birliğine saldıran IŞİD militanları, 2 saat süren çatışmanın ardından püskürtüldü.
Musul operasyonunda hem Irak ordusu, hem de Peşmergelere, 'askeri danışmanlık' hizmeti verdiği belirtilen yabancı askerlerin ise, çatışmaktan çok en ön saflarda yeralarak IŞİD hedeflerinin koordinatlarını savaş uçaklarına ve arkadaki birliklere aktardığı belirtildi.
 
552 KİLOMETREKARELİK ALAN IŞİD'TEN TEMİZLENDİ
 
Irak ordusunun güneyden, Irak Bölgesel Kürt yönetimi Peşmerge güçlerinin doğudan Musul'a başlattığı operasyon sürüyor. Koalisyon güçlerinin havadan verdiği destek ile şimdiye kadar Peşmerge güçleri Erbil-Musul arasındaki bölgede 200 kilometrekarelik alanı IŞİD'ten temizlerken, alınan köylerde patlayıcı ve tünel aramaları sürüyor. 
 
Irak ordusunun ise Musul'un güneyinde Geyare ve Güver cephelerinde gerçekleştirdiği kara operasyonunda şimdiye kadar 352 kilometrekarelik alanı IŞİD'ten temizlendiği belirtildi. 
 
Irak Federal Polis Teşkilatı Başkanı Raid Cevdet, dün akşam yaptığı yazılı açıklamada, polis güçlerinin Musul'un güneyinde 352 kilometrekare toprağı IŞİD'den geri aldığını belirtti.
 
IŞİD, ŞENGEL'DE PEŞMERGEYE SALDIRDI
 
Musul'un güneyi ve doğusunda sıkışan IŞİD'in bugün sabaha karşı Şengal'deki Peşmerge güçlerine saldırdığı belirtildi. Bir kaç koldan Şengal'de Peşmerge güçlerine saldıran IŞİD militanları, 2 saatlik çatışmanın ardından püskürtülürken, 3 aracı da imha edildi. Peşmerge güçlerinden Albay Kasım Sımel, geniş çaplı saldırıya koalisyon güçlerinin de peşmerge ile beraber karşılık verdiğini belirtti. IŞİD'in 3 Ağustos 2014'te aldığı Şengal, 12 Kasım 2015'te IŞİD'ten geri alınmıştı.
 
MUSUL'DAN KAÇANLAR SURİYE SINIRINA DOĞRU GİDİYOR
 
Irak Ordusu ve Peşmergenin karadan, koalisyon güçlerinin havadan gerçekleştirdiği Musul operasyonunda çatışmalardan kaçan yaklaşık 2 bin kişinin, özellikle kentin güneyinden Suriye sınırına doğru gittikleri belirtildi. 
 
Peşmergenin harekat gerçekleştirdiği Hazır cephesinde olası göç dalgasına karşı çadırkentler kurulurken, Irak ordusunun operasyon başlattığı bölgelerden de sivillerin tahliyesi için koridor açıldığı belirtiliyor. Suriye'nin Rojava bölgesi sınırına yakın olduğu için güneyden kaçanların buraya gitmeye çalıştıkları öğrenildi.
 
YABANCI ASKERLER 'DANIŞMANLIK' HİZMETİ İÇİN ÖN SAFLARDA
 
Musul operasyonunda Irak ordusu ve Peşmerge güçlerine 'danışmanlık hizmeti' verdikleri belirtilen yabancı askerlerin ise çatışmalara girmek yerine, en ön saflarda bulunarak IŞİD hedeflerinin koordinatlarını savaş uçaklara bildirdikleri belirtildi. Çatışmaların ve harekatın gidişatını etkileyen ve IŞİD'in hareketini, koalisyon uçaklarının yanı sıra, arkalarındaki Irak ordusu ile Peşmerge güçlerine bildiren yabancı askerlerin, modern silah ve teknik cihazlarla donatıldıkları gözlendi.
 
SAĞLIK HELIKOPTERLERİDE CEPHEDE
 
Musul operasyonu sürerken, Bölgesel Kürt yönetiminin Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık helikopterleri ise doktor ve pilotları ile cephelerin hemen gerisinde bekletiliyor. Musul operasyonunda şimdiye kadar 10 Peşmerge yaşamını yitirip, 17 Peşmerge yaralanırken, yaralıların helikopterlerle Erbil'deki hastanelere kaldırıldığı belirtildi.
Haber Tarihi: 19 Ekim 2016 Çarşamba 15:06Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/musul-operasyonunda-3-gun-347652-haber/