Oscarlı yönetmen Farhadi, Antalya'da

OSCAR ve Altın Küre ödüllü İranlı yönetmen Asghar Farhadi, "Bizim ihtiyacımız olan tek şey hayatı anlayabilmek. Bütün perspektiflerin doğuş yeri hayattır" dedi.
OSCAR ve Altın Küre ödüllü İranlı yönetmen Asghar Farhadi, "Bizim ihtiyacımız olan tek şey hayatı anlayabilmek. Bütün perspektiflerin doğuş yeri hayattır" dedi.
 
Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin bu yıl 53'üncüsünü düzenlediği Uluslararası Antalya Film Festivali'ne katılan Oscar ve Altın Küre ödüllü İranlı yönetmen Asghar Farhadi, Su Otel'deki 'work-shop'da soruları yanıtladı. Bugünün seyircisinin yönetmenin ve filmin her dediğini kabul etmediğini ifade eden Farhadi, yönetmenin kendi düşüncesini empoze edecek durumda olmadığını söyledi. Öğrencilerinin, yönetmenlerin her şeye hakim olması yönündeki sorularına, "Bizim ihtiyacımız olan tek şey hayatı anlayabilmek. Bütün perspektiflerin doğuş yeri hayattır" diye yanıt verdi.
 
Filmlerinde amacının insanları düşündürmek olduğunu kaydeden Farhadi, şöyle devam etti:
 
"Önemli olan düşünmek. Filmler bizi ya üzer ya sevindirir ya da bu ikisini birleştirir. Eğer üzüntü ve sevinç düşünceye dönüşürse film kalıcı olur. Ne düşündüğümüz önemli değil. Önemli olan filmin sizi düşündürmesi. Benim bulduğum yol, filmin sonunda soru işaretleri bırakmak. Soru işareti sizi düşünmeye iter."
 
MEVLANA, HAFIZ, SADİ
 
Seyircilerin sinemada film izlemesini isteyen Farhadi, filmlerin toplu izlendiğinde daha verimli olduğunu söyledi. Farhadi, "Umarım yaşayana kadar sinemalar kalır, biz öldükten sonra ne olursa olsun" dedi. Edebiyat ve şiirin yoğun olduğu yerden geldiğini belirten Farhadi, "Benim memleketimin insanları bu konuda şanslı olmuştur. Ama filmlerim pek şiirsel olmamıştır. Bizim kültürümüzde Mevlana, Hafız ve Sadi çok etkili olmuştur. Bunların söyledikleri çok katmanlıdır. Çok eğitim olmayan biri bile bu insanların şiirlerinden bir şey alır" diye konuştu.
 
GLOBALLEŞMEK İÇİN YERELLEŞMEK
 
Yönetmenlerin kendi memleketlerinde film yaptığında kalbiyle, başka ülkede ise düşünce ve zekayla yaptığını belirtti. Bazı seyircilerin kalpten, bazıların da zeka ürünü olan filmleri sevdiğini dile getiren Asghar Farhadi, "Ben bu iki seyirciyi gördüm. Globalleşmek için yerelleşmek lazım. Ben eğer İran'da kalsaydım 'Bir Ayrılık' filminin gölgesinde kalacaktım. Ben Oscar ününden sonra Paris'e gittim. Bu benim yoluma devam etmeme yardım etti. Nerede film yapacağıma karar veren ben değilim. Örneğin hiçbir zaman Paris'te film yapacağıma karar vermemiştim" dedi.
 
100 ETKİLİ İSİM ARASINDA
 
Asghar Farhadi, 2012 yılında Time dergisi tarafından 100 etkili isim arasında gösterilmişti. Farhadi'nin 'Bir Ayrılık' filmi '84'üncü Akademi Ödülleri'nde 'Yabancı Dilde En İyi Film   ile 'En İyi Özgün Senaryo' kategorilerinde verilen ödüllerin sahibi oldu.
Haber Tarihi: 21 Ekim 2016 Cuma 19:34Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/oscarli-yonetmen-farhadi-antalyada-347882-haber/