İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi bir anda karıştı

İZMİR Büyükşehir Belediye Meclisi'nde 2017 yılı Mali Yılı Bütçesi, görüşmelerinde CHP ve AK Parti Grupları arasında AK Partili üye Ali Kökoğuz'un konuşmasındaki sözleri nedeniyle gerginlik çıktı.
İZMİR Büyükşehir Belediye Meclisi'nde 2017 yılı Mali Yılı Bütçesi, görüşmelerinde CHP ve AK Parti Grupları arasında AK Partili üye Ali Kökoğuz'un konuşmasındaki sözleri nedeniyle gerginlik çıktı. CHP Grubu'nun sıra kapaklarına vurduğu, meclis üyelerini birbirleri üzerine yürüdüğü toplantıdaki kriz verilen ara sonrası Kökoğuz'un özür dilemesiyle duruldu. Bütçe oyçokluğuyla onaylandı.
 
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 4 milyar 950 milyon TL'lik 2017 Mali Yılı Bütçesi oyçokluğuyla onaylandı. Sakin başlayan Meclis toplantısı daha sonra gerginleşti. Oylama öncesi konuşan AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan, vaatlerin havada kaldığını söyledi Doğan, "Raylı sistem yatırımları hala tamamlanamadı. İnşaatlarına dahi başlanamadı. Dünyanın en hızlı gelişen kentleri arasında yer alan İzmir'de pek çok rutin hizmet mühim projeler gibi gösterilmesini belediyeye yakıştıramadık. İzmir'i böyle mi kalkındıracaksınız. Vizyonu boya, badana, tamirat tadilatla mı olacak? Masa başında belediyecilikle, makam aracında başkanlık yapmak bu kadar olur. Söz verilen ve yapılamayan projeler var. Narlıdere, Buca, Bornova Merkez, yeni tramvay hatları, monoray, Mavişehir opera binası, Yamanlar katı atık tesisi, ilçelere yeni mezbaha tesisleri, Kültürpark yenileme projesi, yeni semt garajları, katlı otoparklar, Buca otogar bağlantısı yolu, Alsancak ve Üçkuyular marina alt geçit projesinden tamamlanan var mı? İzmir proje çöplüğüne döndü. Laf çok icraat yok. Borçlanma artıyor" dedi.
 
 
AK Partili Doğan, kentin cadde, sokak ve parklarına dikilen çiçekleri eleştirdi. Bunların yerine yeni yollar, otoparklar açılmasının beklendiğini belirten Doğan, otopark ücretlerine yapılan zamma tepki gösterdi. Buna karşın sadece Buca Kasaplar Meydanı otoparkı haricinde yeni tesis hizmete girmediğini dile getiren Doğan, "Olmayan hizmete zam yapmak gelenek haline geldi. İzmir sokaklarında korsan otopark gerçeği var. Bunun sorumlusu yanlış fiyat politikasıdır. Kıyı tasarımına harcanan para otoparka ayrılsa trafik sorunu kalmazdı. Bu kent çiçekle böcekle, 220 bin TL'ye alınan yüksek kredi notları ile kalkınmıyor. Park ve Bahçeler Dairesi'nin bütçesi 118milyon TL'dir. Bazı ilçelerin bütçesinden fazladır. Yeşil alan oranı arttı mı? Kişi başına bir çiçek dikiliyor yılda. Kemeraltı izbe halinden hala kurtulmadı" dedi. 
 
Doğan, bütçedeki kültür sanat etkinliklerine ayrılan payı "Şarkıcıya, türkücüye ayrılan para" diye nitelendirdi. Kentsel dönüşüme pek çok bölgede başlanamadığın belirten Doğan, Türkiye'ye örnek gösterilen İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2017 bütçesinde buna ayırdığı payın hayal kırıklığı olduğunu, kooperatif ve üreticilere 1 milyon 200 bin TL ayrıldığını, bir konsere harcanan 200 bin TL'yle kıyaslandığında düşük olduğunu dile getirdi. Spor yatırımlarının da çok az olduğunu dile getiren Bilal Doğan, otoparka zam değil indirim yapılmasını indirdiklerin açıkladı.
 
CHP'Lİ AYDOĞAN"KIRSAL PROJİMİZİ ELEŞTİRMEK AYIPTIR"
 
CHP Grup Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, Doğan'ın eleştirilene sert bir üslupla yanıt verdi. Aydoğan, kamunun elindeki malların son yıllarda akla hayale gelmeyecek şekilde satıldığını, konut yerlerinin, eski tesislerin, parkların bile satıldığını söyledi. Mavişehir'de 100 dönümlük spor alanı, parkın satıldığın 50 yıllık yerel yöneticilik hayatında ilk kez gördüğünü belirten Aydoğan, "Karayolları arazilerini, ağaçlandıracak alanları kim sattı? Böyle bir ortamda hala niye yeşil alan arttırılmadığını soruyorsunuz. Kırsal bölgelere yerel yönetim yardımını bu belediye başlattı. Ova yollarını asfaltlıyoruz. İzmir'de kırsal projelerimizi eleştirmek ayıptır" dedi.
 
AK PARTİLİ KÖKOĞUZ'UN KONUŞMASI MECLİS'DE KRİZ YARATTI
 
AK Parti Grup Sözcüsü Ali Kökoğuz'un söz alması sonrası mecliste gerginlik başladı. Kökoğuz'un "Akşam yatıp sabah iş yapıyorsunuz. Plansızlık var. Belediye'yi yasa ve yönetmeliklerle yönetmiyorsunuz. Ege Mahallesi'nde kentsel dönüşüm toplantısı yaptınız. Tenekeyle kovaladılar" sözleriyle tansiyon arttı. Kökoğuz'un stratejik plana uyulmadığını anlattığı konuşmasının bir bölümünde "Sizin imzanız sizin sözünüzle geçerli. Esnaflıkta ve ahilikte söz ve imza kişinin şerefidir. İcraat olarak namusudur. Kişisel olarak algılamayın" sözü üzerine toplantıda kriz çıktı. Başkan Kocaoğlu bu sözlere "Ben şerefsiz ve namussuzum" diye tepki verdi. AK Partili Kökoğuz "Şerefsiz" demediğini, sözlerini kişiselleştirmediğini söyledi. Ancak, CHP Grubu Kökoğuz'un sözlerini geri almasını ve Kocaoğlu'ndan özür dilemesini istedi. Kökoğuz, özür dilemeden konuşmasına devam etmek isteyince bu kez CHP grubu sıraların üzerine vurarak yaptığı gürültüyle Kökoğuz'un söylediklerinin anlaşılmasını engelledi. Kökoğuz'u konuşturmadılar. CHP Grubu'ndan yeterlilik önergesi önerisi geldi. Kocaoğlu'nun hızlı bir şekilde yaptığı oylamada CHP Grubu'nun oylarıyla Kökoğuz'un konuşmasının sonlandırmasına karar verildi. AK Parti Grubu yeterlilik önergesinin verilmediğini, oylama da yapılmadığını iddia etti. AK Parti Grup Başkanı Doğan, daha sonra bütçe görüşmelerinde yeterlilik önergesi verilemeyeceğini söyledi. Meclis'teki kriz büyüyünce Kocaoğlu oturuma 15 dakika ara vermek zorunda kaldı. Meclis'e ara verildiği sürede CHP ve AK Parti Grubu üyelerinin bazıları tartışmaya devam etti. CHP'li Muzaafer Tuncağ, Sırrı Aydoğan, AK Partili Bilal Doğan ve Ali Kökoğuz'la yakın mesafeden sert sözlerle tartıştı. Sakin kalmayı başaran her iki partinin diğer üyelerinin araya girmesiyle olası bir arbede önlendi.
 
 
KÖKOĞUZ ÖZÜR DİLEDİ, GERGİNLİK SONA ERDİ
 
 
Meclis'in 15 dakika ara sonrası yeniden başlar başlamaz AK Parti Grup Sözcüsü Ali Kökoğuz söz aldı. Kökoğuz, "Yanlış anlamdan dolayı ortam gerginleşti. Bunda belki benim de payım var. Hepinizden özür dilerim. Kastımı aşan bir şey varsa, yanlış anlaşılmaya sebebiyet verdiysem çok çok özür dilerim. Lütfen bağışlayın" dedi. Bu sözleri üzerine 15 dakika önceki gerginlik sona erdi. MHP'li üye Remzi Taktakoğlu yaşananların Meclis'e yakışmadığını belirterek tutanaklardan çıkarılmasını önerdi. CHP'li üye Kazım Çam ise, toplantıyı izleyen CHP ve AK Partili gençlere son tartışmanın kötü örnek olduğunu söyledi.
 
ESKİ AKP'Lİ YENİ CHP'LİDEN AKP'YE YANIT 
 
 
CHP'li Meclis üyesi, eski AK Partili Yusuf Kenan Çakar ise konuşmasında, AK Parti Grubu'nun eleştirilerine İstanbul ve Ankara'dan örnekle yanıt verdi. AK Parti'nin fazla olduğu gerekçesiyle eleştirdiği Park ve Bahçeler Dairesi'ne ayrılan 220 milyon TL'lik bütçenin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde 1 milyar 330 milyon TL olduğunu söyledi. 
 
KOCAOĞLU ELEŞTİRİLERİ YANITLADI 
 
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, AK Partililerin eleştirilerine tek tek yanıt verdi. Yatırım eksikliği eleştiriyle ilgili konuşan Kocaoğlu, 2004 yılından bugüne kadar 5 yıllık dönemlerde yatırımların sürekli arttığını söyledi. İlk beş yılda 1 milyar 945 milyon TL olan yatırımın, ikinci beş yılda 4 milyar 717 milyon TL olarak gerçekleştiğini belirten Kocaoğlu, üçüncü beş yılın sonunda rakamın 8 milyar TL olacağını açıkladı. 
 
"MANİPÜLASYON YAPILDI"
 
ESHOT bütçesinde yaptığı konuşmanın manipüle edildiğini belirten Kocaoğlu, "Engelli, yaşlı, 65 yaş kartı niye var" demediğini söyledi. Kocaoğlu, "Bu tür yaklaşımlar, manipülasyonlar olmaz. Biz Merkezi Hükümet'in kanun, yönetmelik çıkartarak bedava taşı diye belediyelere yük yüklediğini söyledik. ESHOT'un da bu nedenle zarar ettiğini belirttik. Üç gün yandaş basın yazdı. AK Parti'den engelli bir yönetici arkadaş da 'Engelliler ve yaşlılara bu reva mı?' demiş. Biz öyle demedik. 13 yıldır bizim nasıl yoğurt yediğimizi biliyorsunuz. Biz, merkezi hükümetin bir şekilde, nasıl yapacaksa, kendi karar verdiği sosyal yardım, taşıma indirim, ulaşım indirimi belli miktarının karşılanması konusunu söyledik. Yoksa hiçbir vatandaşa başka nazarla bakmadık, bakmayız" dedi.
 
SAYIŞTAY RAPORUYLA AK PARTİ'YE YANIT VERDİ
 
 
Başkan Kocaoğlu, sağlıklı bir stratejik plan olmadığı, akşam yatılıp sabah proje yapıldığı şeklindeki AK Parti Grubu eleştirilerine Sayıştay raporuyla yanıt verdi. Sayıştay raporunda stratejik plana uygun performans planı, bütçe yapıldığının, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hedef ve göstergelerinin uygun olduğu, hesap verilebilir ve şeffaf olduğu tespit edildiğinin yazılı olduğu sonuç bölümünü okudu. Sadece 2016 yılında 200 bin metrekare yeşil alan yapıldığını, binlerce ağaç dikildiğini ve kent ormanları yapıldığını belirten Başkan Kocaoğlu, "Muhalefet tabii ki konuşacak. Ama rencide etmeden konuşacak. Aka kara demeden konuşacak. Tabii ki binlerce eksik var" dedi.
 
"İNŞAATLAR SÜRÜYOR SİHİRLİ DEĞNEKLE Mİ YAPACAĞIZ ?"
 
Bütçede temsil, tören ve ağırlama giderlerinin bütçenin bende 2'si olduğunu belirten Kocaoğlu, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Hazine'ye ödenmemiş borcunun 2 milyar TL olduğunu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde ise bu rakamın 1.3 milyar TL olduğuna dikkat çekti. Huzurevi fiyatlarının diğer Huzurevleri'ne göre daha düşük olduğunu rakamları tek tek sayarak belirten Kocaoğlu, raylı sistem eleştirilerine de yanıt verdi. Kocaoğlu, "Raylı sistemlerin tamamlanmadığını söylediler. Tramvay inşaatı sürüyor. Sihirli değnekle mi yapacağız. Devam ediyor. İZBAN Selçuk hattında sonradan eklenen bir istasyon dışında projelerimiz bitti. TCDD'nin sinyalizasyonu tamamlaması sonrası işletmeye alacağız. 2017 yılı Eylül-Ekim aylarında sinyalizasyonun biteceği bilgisi verildi. Narlıdere metrosu Kalkınma Bakanlığı'ndan izin bekliyor. Üçkuyular otoparkı ve semt garajı ihalesine çıkacağız. Alaybey otoparkı devam ediyor. 100 sokak otoparkı inşaatı sürüyor. Parayla kredi notu satın aldığımızı söylendi. Buna ne diyeyim?" dedi.
 
"BU BELEDİYE KİMİN BELEDİYESİ YA!"
 
Spor tesisleri yapılmadığı eleştirisiyle ilgili konuşan Başkan Kocaoğlu, "İzmir Büyükşehir Belediyesi Spor Bakanlığı'nın görevini yapmıyor. Karşıyaka Spor Salonu, Halkapınar Spor Salonu, beldelere 25 tane spor salonu yaptık. Stat yapılacak, yapılmayacak. Orayı mı olsun? Burayı mı olsun? Biz Bornova Stadı'nı bitirdik. Tribünleri büyütmek için de ihaleye çıkacağız. Tire Stadı yapımı sürüyor. Alsancak, Göztepe, Karşıyaka statları yapılacak. Kazılardan, ören yerlerinde sorumlu Kültür Bakanlığı var. Ancak, İzmir'deki tüm kazıların finansmanını İzmir Büyükşehir Belediyesi yapıyor" dedi. 
 
Büyükşehir Belediye binasının depreme dayanıksız olduğunu doğru olduğunu, Özel İdare'nin hizmetlerinin yüzde 95'ni devraldıklarını belirten Başkan Kocaoğlu, "Adam bir çöp verir ya! Sıfır olur mu? Ben ağlamam. Mahkemeye verdik, iş makinalarını hepsi bize devredildi. İlçe belediye başkanları araya Bakanları soktu. Zaten almayacağımı, bağışlayacağımı söylemiştim. Evrak giriş çıkışı yaptık. Siyasi bir büyüğümüze hizmet binası için kira ödediğimiz, İl Özel İdaresi'nin yeni binasının bize verilmesini istedim. Bana 'Hassas bir konu var. Dokunma' dedi. Sonra hassas konu kalktı. Bu kez de bina Milli Eğitim Müdürlüğü'ne verildi. Bu belediye kimin belediyesi ya!" dedi.
 
KOCAOĞLU"BİRBİRİMİZİ RENCİDE EDİCİ SÖZLER ETMENİN YARARI YOK" 
 
 
Başkan Kocaoğlu, bütçe konuşmasının sonunda AK Partili Ali Kökoğuz'un neden olduğu gerginlikle ilgili isim vermeden konuştu. Kocaoğlu, "Her şey olur. Ama elimizi vicdanımıza koyacağız. Belediye başkanlığı, meclis üyeliği yapıyoruz. Yarın bitecek bu işler. Birbirimize rencide edici, hakarete varan sözler etmenin hiçbir yararı yok. Onun için tüm arkadaşlarımızı sukünetle, eleştirisini, katkısını söylemeye davet ediyorum" dedi. 
 
Büyükşehir bütçesindeki yatırım kalemlerinde aslan payı geçen yıl olduğu gibi yine ulaşıma ayrıldı. Gemi alımına 50 milyon TL, sinyalizasyon sistemine 42 milyon TL, yeni iskeleler ve mevcut iskelelerin geliştirilmesine ise 3 milyon 300 bin TL ödenek yer aldı. Banliyö ve Raylı Sistemler Daire Başkanlığı bünyesinde yapılacak yatırımlarda ise Evka-3-Bornova Merkez Metro inşaatına 20 milyon TL, Metro araç alımına 150 milyon TL, İZBAN yeni hatlar, alt ve üst geçit yapımına 16 milyon TL, tramvay hatları yapımı ve araç alımına 126 milyon TL, metro Halkapınar yer altı depo alanı yapımına 60 milyon TL, Fahrettin Altay-Narlıdere Kaymakamlık hattı metro yapımına 50 milyon TL, Gaziemir yeni fuar alanı-İZBAN ESBAŞ İstasyonu arası monoray yapımı işine 20 milyon TL, Halkapınar hafif raylı sistem depo tesislerinin geliştirilmesine 16 milyon TL, Üçyol-Dokuz Eylül Tınaztepe Kampüsü-Bucakoop metro yapım işine 50 milyon TL ayrıldı.
 
 
KÜLTÜRPARK YENİLEME PROJESİNE 2 MİLYON TL
 
Büyükşehir bütçesi içinde dikkat çeken yatırımlar arasında kamuoyunda tartışma yaratan Kültürpark yenileme projesi de yer aldı. Proje için 2017 yılı bütçesinde 2 milyon TL ödenek ayrıldı. Arkeolojik kazı çalışmalarının desteklenmesine 6 milyon 300 bin TL, İzmir Opera binası yapılması işine 50 milyon TL, hayvan bakımevi yapılması ve iyileştirilmesi projesine 4 milyon 500 bin TL, İzmir Doğal Yaşam Parkı 2. Etap (Akdeniz Akvaryumu, Zooloji Müzesi ve Yeni Kıta Habitatları) Projesi'ne 1.5 milyon TL, yangından korunma hizmetlerine 153 milyon 426 TL ödenek bütçede yer aldı. İzmir il sınırlarındaki yollara asfalt kaplanması ve tadilatı işine 400 milyon TL ayrılan bütçede, bisiklet yolları yapımına 500 bin TL, Homeros Bulvarı-Otogar bağlantı yoluna 70 milyon TL ayrıldı. Bütçede kırsal kesimde gelir getirici faaliyetlerin desteklenmesine 8 milyon 280 bin TL, arıcılık ve küçükbaş hayvancılığın ıslahı ve yaygınlaştırılmasına 8 milyon TL, kooperatiflerin desteklenmesine 1 milyon 250 bin TL konuldu. Büyükşehir Belediyesi bütçesinde ise otopark ücretlerine zam kabul edildi. 0-12 saat açık ve kapalı otoparkların büyük bölümünde geçerli 7 TL'lik ücret 50 kuruş zamlanacak.
 
 
Utku BOLULU / İZMİR, (DHA)
Haber Tarihi: 29 Kasım 2016 Salı 23:18Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/izmir-buyuksehir-belediye-meclisi-bir-anda-karisti-351370-haber/