Dolardaki artış onlara yaradı

TÜRKİYE'de üzüm üretiminin merkezi Manisa'da kuru üzüm fiyatlarından şikayet eden üretici, dolardaki artışla birlikte rahatladı. Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, kilosu 2 lira 80 kuruşa kadar düşen kuru üzümün şu anda 3.30 ile 4.10 arasında işlem gördüğünü söyledi.
Dolardaki artış birçok sektörü tedirgin ederken, Manisa'daki üzüm üreticilerini sevindirdi. Manisa'da kilosu 2 lira 80 kuruşa kadar düşen kuru üzüm fiyatları, dolardaki artışla birlikte 4 lira 10 kuruşa kadar yükseldi. Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, "İhracata dayalı tarım ürünlerinde artış gündeme geldi. İzmir Ticaret Borsası'nda da üzüm fiyatları 3 lira 50 kuruş ve 4 lira 10 kuruş arasında seyretmeye başladı. Dövizdeki yükselişten dolayı üzüm ve pamuk fiyatları yükseldi. Bu fiyatların ne kadar böyle gideceğini bilemiyoruz. Dövizde ne olacağı kestirilemiyor. Ekonomik konjonktürde Türkiye'nin ekonomisi doları baz almıştır. Dolar yükseliyorsa ekonomide sapmalar olduğu tahmin edilir. Bu artıştan dolayı ihracata dayalı sektörlerdeki ürünlerin fiyatı yükseldi" dedi.
 
PAMUK DAHA FAZLA EKİLECEK
 
Pamuk üretiminin bu sezon bölgede arttığını kaydeden Özkasap, üreticinin 75 kuruş destekten mutlu olduğunu ve dolardaki artışla fiyatların yükseldiğini belirterek, "Pamuk fiyatları sezon başında 5 lira civarındaydı. Şuanda İzmir Ticaret Borsası'nda 5 lira 50 kuruş ile 5 lira 75 kuruş arasında işlem görüyor. Bu sene bölgemizde pamuk üretimi var. Pamuk fiyatları ve çekirdek fiyatlarının yükselmesinden dolayı önümüzde yıl pamuk ekimi daha fazla olacak. Pamuk Manisa tarımına denge getirecek. Katma değeri yüksek bir üründür" diye konuştu.
 
Üreticiye ürününü satıp satmama konusunda yönlendirme yapamayacaklarını söyleyen Özkasap, dolardaki belirsizlik nedeniyle öngörü yapamadıklarını ifade etti. Manisa Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire de dolardaki artış baz alındığında kuru üzüm fiyatlarındaki artışın az olduğunu savundu.
Haber Tarihi: 30 Kasım 2016 Çarşamba 10:47Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/dolardaki-artis-onlara-yaradi-351388-haber/