Birbirlerine sarılı bulundular, 8 gözaltı

Adana Aladağ'da ortaöğretim öğrencilerinin kaldığı kız öğrenci yurdunda çıkan yangında 10 öğrenci, 1 küçük çocuk ile 1 eğitmen yaşamını yitirdi, 24 öğrenci yaralandı. Hayatını kaybeden bazı çocukların cenazeleri birbirlerine sarılı halde bulundu.
MÜDÜR GÖZALTINDA
 
Aladağ'da 12 canın gittiği 22 kişin yaralandığı faciaya dönüşen yangınla ilgili adli, idari ve teknik olmak üzere 3 koldan soruşturma başlatıldı.
 
İlçeye en yakın ağır ceza mahkemesinin bulunduğu Kozan Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yangının çıkış nedeninin ortaya çıkarılması ve sorumlular hakkında 'taksirle ölüme sebebiyet' vermek suçlarından soruşturma başlatıldı. Yurt Müdürü Cumali Genç gözaltına alındı.
 
8 KİŞİ HAKKINDA GÖZALTI KARARI
 
Kozan Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında yurt müdürü Cumali Genç'in de aralarında bulunduğu 8 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. 
 
Yurt Müdürü Cumali Genç ile birlikte 5 kişi gözaltına alındığı. Diğer 3 kişinin ise kurtarma çalışmaları sırasında yaralandığı ve hastanede olduğu, tedavilerinin ardından gözaltına alınacakları belirtildi.
 
BAKANLAR TAZİYE ZİYARETİNDE 
 
Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ile Adana Valisi Mahmut Demirtaş, yangında hayatını kaybeden öğrencilerden Sema Nur Aydoğdu'nun ailesine taziye ziyaretinde bulundu. Baba Ali Aydoğdu, ziyaret sırasında hıçkırıklarla ağladı.
 
CEMAAT YURTLARINA GİTMELERİ ZORLANMIŞ
 
Yanan yurtta inceleme yapan Eğitim-İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Balık, devlet yurdunun büyütülmesi için yıkıldığını, bu yüzden kız çocuklarının cemaat yurtlarına gitmeye zorlandığını, bu tür yurtların ülkenin bir çok yöresinde faaliyetlerine devam ettiğini söyledi.
 
Bazı öğrencilerin yakınları da 'Süleymancı' olarak bilinen bir cemaat mensuplarının öncülüğünde kurulan derneğe ait yurdun ilçedeki tek seçenek olmasından yakındı.
 
FEVZİOĞLU: YURT MESELESİ EL BİRLİĞİYLE ÇÖZÜLMELİ
 
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Fevzioğlu ile Adana Baro Başkanı Veli Küçük, Aladağ İlçesi'ne gelerek yanan yurt binasında inceleme yaptı. Metin Fevzioğlu, binaya ilk bakışta bile pek çok sıkıntı olduğunun görüldüğünü söyledi. 
 
İlçede devlete ait yurdun yenilenmek üzere yıkıldığını ve öğrencilerin bu özel yurda gönderildiği bilgilerine değinen Feyzioğlu, şunları söyledi:
 
"Burada bir devlet yurdu varken, o devlet yurdu büyütülmek, yenilenmek için yıkılabilir ama çocukları özel yurtlara sevk etmek bir alternatif olmamalı. Yani devlet, devlet yurdundan çocuğu çıkarıp özel yurtlara vermemeli, veremez. Bunlar neticede 11-12 yaşında yavrular. Devlete emanetler. Devlete emanet yurtlara alıp da özel yurtlara veremezsiniz. Öyle olursa işte böyle rezalet olur. Bu işe partiler üstü yaklaşmak, çözmek lazım. Devletin siyasi parti gözlükleri olmadan el atması lazım. Ortaöğretimde anlaşılan o ki özel yurt olmamalı. Aksi takdirde ne güvenliklerini sağlayabiliyorsunuz ne de istismarı önleyebiliyorsunuz ne de beyinlerinin yıkanmasını önleyebilirsiniz."
 
BABANIN EVLAT ACISI
 
Aladağ'daki yurt yangınında yaşamını yitiren 12 yaşındaki Cennet Karataş'ın babası Mehmet Karataş, çocuğunun bu yıl ilk kez yurda başladığını belirterek "Burası ilçenin tek kız yurdu. Başka seçeneğimiz de yoktu" dedi. 
 
Aladağ'daki Sinanpaşa Ortaokulu'nda okuyan, ailesi ilçe merkezine 1.5 saat uzaktaki bir köyde yaşayan Cennet Karataş, ilkokulu 4. sınıfa kadar köyünde okumuş, geçen hafta da TEOG sınavları tatili nedeniyle 3 gününü ailesi ile geçirmişti.
 
CHP HEYETİ İNCELEME YAPTI
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun isteği ile oluşturulan CHP heyeti yurt binası enkazında incelemeler yaptı. Adana Milletvekilleri Zülfikar İnönü Tümer, İbrahim Özdiş, İl Başkanı Ayhan Barut ve ilçe yöneticilerinin enkaza girişinde Elektrik Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Mehmet Mak kendilerine bilgi verdi. 
 
Bu sırada bir kişinin, "Bu adam yanlış bilgi veriyor" demesi üzerine tartışma çıktı, polis bu kişiyi enkaz alanından dışarı çıkardı. Daha sonra da bir polis görevlisi milletvekillerini dışarı çıkarmak isteyince tartışma büyüdü ve vekiller enkaz alanının dışına çıktı.
 
BU YURT YASAYA AYKIRI
 
CHP Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer açıklamasında, şunları söyledi:
 
"Bunlar maalesef köylerdeki okullar kapatıldığı için merkezde toplanan yavrular. Devletin yurdu depremden sonra yapıldığı halde depreme uygun olmadığı için yıkılmış. Sonucta bir yurdumuz yıkılmışken burdaki yurdun kontrolleri yapılmış mı bilgimiz yok. Ama böyle bir yurda yerleştirilmiş. 12 can gitti. Daha önce de yaşadık bunları. Gereken önlemler için uyarılarda bulunduk. Kimseyi erken suçlamıyoruz. Ancak ihmaller zinciri var. Yurtlar 2014'deki bir yönetmelikle ilköğretim çağındaki çocuklar yurtlara yerleştirelemez. İlkokul ve ortaokul. Kaybettiğimiz öğrenciler ortaokul çağındaysa burda büyük bir yanlışlık var. Daha önce Ensar olayında da bunu yaşadık. Konya'da patlamada çocuklarımızı kaybetmiştik. Bu çocukların özel yurtlarda barınamayacağına dair net bir yasa varken eğer bu çocuklar gerçekten de ortaokul çağındaysa yasaya uygun değil."
 
CHP Milletvekili İbrahim Özdiş de devlet ve hükümet yetkililerinin başsağlığı mesajları ile olayı geciştirmemesini isteyerek, "Sıkıntı, şu devletin yetkilileri" dedi.
 
Bu tür olayların ilk olmadığını, 2008'de Konya'da benzer olayın yaşandığını belirten Özdiş, "Defalarca parlamento nezdinde araştırma önergeleri verdik, ciddiye alınmadı. Hükümete düşen görev bu işin öncülüğünü biranönce yapıp Türkiye'deki özel yurtların tamamı ile ilgili ciddi bir araştırma yapması lazım. Bu yurtta kalanlar gerçekten burada kayıtlı olanlar mıydı, ailelerinin oluru var mıydı? Bugün çocukların yüzde 14'ü yurtlarda yüzde 86'sını cemaatlerin kucağına atıyoruz. İşte FETÖ deniliyordu, insanlarımız şimdi bunlarla karşı karşıya kalıyor. Araştırma önergeleri vereceğiz ama muhtemelen sayısal çoğunlukla red edecekler. Tüm partilerle inşallah sonuç alırız" diye konuştu.
 
ÖNCEKİ YIKILDI, BAŞKA YURT YOKTU
 
Dağlık ve köylere ulaşımın güç olduğu Aladağ İlçesi'nde ilköğretim çağındaki kızların barınabildiği bir Yatılı Bölge Okulu niteliğinde 8 yıllık 'ilköğretim' olarak devlet yurdu varken 1998 Adana depreminde hasar görmesi ile boşaltılmış, onarımı da yapılmamıştı. Kız öğrencilerin bu ihtiyacı dernek tarafından yaptırılan bina ile giderilirken, ortaöğretim çağındaki çocukların özel yurtlara alınıp alınamayacağı konusunda sık sık yönetmelik değişiklikleri oldu. Ayrıca ilköğretimde sekizinci kadar zorunluluk ve tanımlanması, daha sonra ilkokul ve ortaokulun ayrı ayrı tanımlanması yurt yönetmeliğinin yorumunda farklılıklar doğurdu. 
 
CHP milletvekilleri, yangın çıkan yurda ortaokul öğrencilerinin alınmasının yönetmeliğe uygun olmadığını savunurken, Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, bugün itibariyle 4 yıllık ilkokul çocuklarının özel yurtlara alınmadığını, ortaokul öğrencilerinin ise alınabildiğini belirtti.
 
Yurtta barınan çocuklardan bazılarının ailelerinin Adana kent merkezinde oturduğu belirlendi. Yılın belli dönemleri kent merkezinde oturan ailelerin, kızlarını Aladağ İlçesi'nde bu yurda verip okutma nedeni ise açıklık kazanamadı.
 
'SİZ HİÇ ÇOCUK MEZARI GÖRDÜNÜZ MÜ?
 
Köylerinde ortaokul olmadığı için Adana'nın dağlık ve ormanlık bir bölgesinde kurulu, il merkezine 100 kilometre olmasına karşın 3 saatte gidilebilen Aladağ İlçesi'ndeki yurtta kalan yaşları 4 ile 16 arasında değişen çocukların ölümü, sosyal medyada ünlüler tarafından acılı ve isyankar cümleler ya da alıntılarla duyurulup taziye dileğinde bulunuldu. Bazı mesajlar şöyle:
 
NURGÜL YEŞİLÇAY: Hiç çocuk mezarı gördünüz mü? Toprak yerine üstüne umutlar, hayaller örtülür. Küçük meleklerim benim. Koruyamadık yine!
 
İREM DERİCİ: İçim çıktı içim! geride kalan ana babalara sabır...
 
ESRA EROL: İçimizi yaktın Adana. Anne kuzuları yavrular, ah...
 
GİZEM ÖZDİLLİ: Cennet kapısında ailesini bekleyecek yavrular.
 
CEM DAVRAN: Sorumlu olmayacak yine değil mi?
 
 
Murat KİBRİTOĞLU-Yusuf BAŞTUĞ-Gökhan KESKİNCİ-Bekir KARAKOCA-Çağlar ÖZTÜRK/ADANA, (DHA)

DHA
Haber Tarihi: 30 Kasım 2016 Çarşamba 14:09Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/birbirlerine-sarili-bulundular-8-gozalti-351410-haber/