Kürtaj ameliyatı nedir?

Kürtaj ameliyatı; istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması, spontane bir düşük sonrası rahim içini temizlemek için ya da kadın hastalıkları ile ilgili teşhis ya da tedavi amaçlı yapılan cerrahi bir operasyondur. Tıp dilinde kürtaj ameliyatı için kullanılan diğer adlar dilatasyon ya da küretajdır.

 

Kürtaj ameliyatı; istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması, spontane bir düşük sonrası rahim içini temizlemek için ya da kadın hastalıkları ile ilgili  teşhis ya da  tedavi amaçlı yapılan cerrahi bir operasyondur. Tıp dilinde kürtaj ameliyatı için kullanılan diğer adlar dilatasyon ya da küretajdır.

 

 

Kürtaj ameliyatının ülkemizdeki yasal süreci nedir?

 

Gebelik sonlandırılması amacı ile yapılan kürtaj ameliyatı için yasal süre ülkemizde 10 haftadır. Bu süre, kadının son adet tarihinin üzerine 10 hafta koyularak hesaplanır. Gebelik, 10 haftanın ilerisinde ise, isterse anne ve babanın rızası olsun, yasal olarak resmi kurumlarda kürtaj işlemi yasaktır.

 

Kürtaj ameliyatı onayı, ancak gebeliğin devam etmesinin anne adayı için hayati risk taşıması durumunda, gebelik 10 haftayı geçse bile yapılabilir. Bu karar için resmi bir hastaneden sağlık kurulu raporu çıkartılmalıdır.

 

 

Kürtaj ameliyatı nasıl yapılır?

 

Kürtaj ameliyatı öncesinde yapılan ultrason muayenesinde gebeliğin haftası ve rahim içinde nerede bulunduğu belirlenir. Ardından kürtaj ameliyatı günü belirlenir.

 

Kürtaj ameliyatına girmeden önceki gece yarısından itibaren yeme içme kesilir. Operasyon sonrasında midede sorun yaşanmaması için açlık gerekir. Bu durum genel anstezi için geçerlidir. Eğer lokal anestezi ile kürtaj yapılacaksa açlık konusunda zounluluk yoktur. Ama genellikle genel anestezi tercih edilmektedir. Bu durum önceden doktor ile konuşularak kesinleştirilmelidir.

 

Kürtaj merkezine gelindiğinde ilk önce damar yolu açılır ve kan örnekleri alınır. Hemogram ve pıhtı tahlilleri yapılır. Kan grubu belirlenir. Ayrıca operasyon sırasında verilecek bütün ilaçlar açılan bu damar yolundan yapılacaktır.

 

 

 

Anestezi uzmanı ile bir görüşme yapılır. Geçirilen hastalıklardan, düzenli kullanılan ilaçlara, hatta alerjik bir durum olup olmadığı ile ilgili sorulara cevap verilmelidir. Bu detayların operasyon öncesinde konuşulması,  genel anestezide kullanılan ilaçların belirlenmesi açısından önemlidir.

 

Kürtak ameliyatı, anestezi uzmanının sakinleştirici ilacı açılan damar yolundan enjekte eder. Bu ilaçla hemen uyuma başlar. Hastanın tamamen uyku durumuna geçmesinden sonra, doktor vakumlu sistemi hazırlar ve vajinadan kanülle giriş yapar. Ters basınç uygulayarak kanülün rahim içindeki gebelik kesesini çekmesi sağlanır. İşlem sonrası rahim içinde parça kalıp kalmadığından emin olmak için vajinal ultrason ile kontrol yapılarak operasyon tamamlanır. Operason sonunda ağrı kesiciler verilerek hastanın uyanması beklenir.

 

Hasta uyandıktan sonra 1 ya da 2 saat kadar dinlenmesi sağlanır. BU sürde doktor son kez görüşme için gelir ve kürtaj operasyonu sonrasında yapılması ve yapılmaması gerekenler listesini verir ve de kullanılması gereken ilaçları reçete olarak yazar.

 

 

Kürtaj ameliyatı riskleri nelerdir?

 

Jinekoloji alanında uzman ve tecrübeli doktorlar tarafından yapılması gereken kürtaj, yasal olan 10 haftalık süreye kadar risk oluşturmaz. Ancak yine de kürtajın cerrahi bir operasyon olmasından dolayı bazı riskler olabilir. Kürtajın cerrahi bir operasyon olması nedeniyle sadece ameliyathane ortamında steril şartlar yerine getirilerek yapılmalıdır.

 

Kürtaj sonrasında rahim içinde parça kalması nedeniyle daha sonra sorun yaşanabilir. Kürtaj öncesinde gebeliğin ultrason yardımıyla rahim içinde görünebilir duruma gelmiş olması gerekir. Ayrıca gebelik kesesinin rahimin ne tarafına tutunmuş olduğunu da beirlemek gerekir.

 

Kürtaj sırasında olacak bir kanama ise rahim kasının çok iyi şekilde kasılamaması durumundan kaynaklanır. Özellikle büyük gebeliklerde ortaya çıkan bu durum, damar yolundan verilen ilaçlar ve rahime yapılan masajlarla normale dönebilir. Kanama, rahim kasının tekrar kasılması ile soan erecektir.

 

Kürtaj ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmelidir?

 

Kürtaj ameliyatı eğer genel anestezi altında yapılmışsa, ilk gün için halsizlik, hafif derecede kasık ağrısı ve çok hafif kanama olması normaldir. Şikayetler genellikle birkaç saat içinde azalacak ve kaybolacaktır.

 

Kürtaj operasyonu sonrası doktorun önerdiği herşeye birebir uyulmalıdır. Ayrıca reçete olarak yazdığı ağrı kesici ve antibiyotikler düzenli olarak ve atlanmadan kullanılmalıdır. Bir enfeksiyon oluşmaması için özellikle antibiyotiklere dikkat edilmelidir. Operasyon ardından vajinada ve rahim bölgesinde aşırı hassasiyet olacağı nedeni ile 2 hafta kadar cinsel ilişki önerilmez.

 

 

Kürtaj operasyonu sonrası ilk adet ne zaman görülür?

 

Kürtaj işleminden yaklaşık bir ay sonra hasta yeniden normal şekilde adet görmeye başlayacaktır. Adet döngüsü tekrar düzene oturacaktır.  İlk adet sırasında olabilecek kısa süreli gecikme  bu durumda normal olarak değerlendirilir.

 

Kaynak: http://www.drismetyildirim.com/bakirkoy-kurtaj-merkezi

Haber Tarihi: 15 Şubat 2017 Çarşamba 17:00Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/kurtaj-ameliyati-nedir-358070-haber/