'Gelişmeleri ve niyetleri görelim'

Kıbrıs Müzakereleri çerçevesinde dün bir araya gelen KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Rum Meclisi’nin Enosis plebisitinin okullarda anılması kararına Türk tarafının tepki göstermesi, Rum Lider Anastasiadis kapıyı vurarak toplantıyı terk etmesi ile sonlandı.
Kıbrıs Müzakereleri çerçevesinde dün bir araya gelen KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Rum Meclisi’nin Enosis plebisitinin okullarda anılması kararına Türk tarafının tepki göstermesi, Rum Lider Anastasiadis kapıyı vurarak toplantıyı terk etmesi ile sonlandı. Dünkü gergin biten liderler görüşmesi sonrası BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin açıklamasına değinen Akıncı, “Gerçeğin yarısını anlattı öbür yarısını söylemedi” dedi.
 
Dünkü liderler toplantısı esnasında Eide’nin, Kıbrıs Türk halkının ENOSİS’in okullarda anılması yöndeki karardan dolayı Kıbrıs Türk tarafında kaygıların oluştuğunu ve bu kaygıların bertaraf edilmesi için bir şeyler yapılması gerektiği şeklinde bir şeyler söylerken Anastasiadis’in bağırarak “ben artık bir şey söylemiyorum” dedikten sonra masadan kalkıp toplantı odasından çıktıktan sonra oda kapısını vurarak kapattığını anlatan Akıncı, “Rum lider tarafından toplantı bu şekilde terk edilince orda yapacak bir şey yoktu. Toplantının bu hale gelmesinden sonra oradan ayrıldık” dedi.
 
Anastasiadis’in, odadan çıkmasını toplantıya verilen bir ara şeklinde yorumlamasına atfen de Akıncı, “Ara toplantılara böyle mi verilir. Şimdiye kadar toplantılarımıza bu şekilde ara vermedik. Rum lider sigara içmek istediğinde sigara paketini gösterir biz de ara veririz. Böyle bir şey olmadı” şeklinde konuştu.
 
Gerçeğin yarısını niye sakladığının Eide’ye sorulması gerektiğini ifade eden Akıncı, “Eide gerçeklerin bir kısmını söyleyip diğer kısmını saklayarak kendine ait güveni sorgulatır hale gelmemeli” dedi. Anastasiadis’in dünkü liderler toplantısında, ENOSİS’in anma kararının alınan yanlış bir karar olduğunu dile getirdiğini kaydeden Akıncı, “Bunu toplumuna da söylemesi gerekir ve gereğini yapması gerekir” dedi. ENOSİS’in okullarda anılan günler arasına alınması önerisi Rum Meclisinde onaylanırken Anastasiadis’in partisi DİSİ’nin çekimser kalarak Rum Ulusal Halk Cephesi(ELAM)’ın peşinden sürüklendiği ve kararın geçmesine neden olduğunu kaydeden Akıncı, bunun düzeltilmesi beklentisi içerisinde olduklarını Eide’ye ilettiklerini anlattı. Cumhurbaşkanı Akıncı, Eide’in Kıbrıs Rum Lider Anastasiadis ile görüştükten sonra 23 Şubat Perşembe gününe planlanan liderler toplantısının yapılabileceğini açıkladığını, ancak Kıbrıs Türk tarafının beklentisinin bu yönde olmadığını kaydetti.
 
Akıncı, “Bizim beklentimiz, daha da sarsılan güven ortamının tamir edilmesidir. Bu konuda bazı adımların atılmasıdır” dedi. Kıbrıs’ta yapılması gerekenin zaten az olan karşılıklı güveni yeniden tesis edecek adımlar atmak olduğunu kaydeden Akıncı, “ Bu atılan adım (az olan güveni) bir o kadar daha sarsmıştır, inatla bu konunun üzerine gidip düzetmemek (az olan güveni) daha da kötüleştirecek” dedi. KKTC’de Meclis’e KKTC’nin Türkiye’ye ilhakını içeren bir önergenin getirilmesi durumunda ilk karşı çıkacak olanın kendisi olacağını kaydeden Akıncı, benzeri bir tavrın Kıbrıs Rum Yönetimi Liderinin de sergilemesi gerektiğini ifade etti. Akıncı, “Barış kültürünün en çok aşılanması gereken okullarda, ENOSİS plebisitinin kutsanacak bir şey olduğu algısını yaratmaya çalışmaktan daha tehlikeli bir şey olamaz. Bu küçümsenecek bir şey değildir” dedi.
 
“Gelişmeleri ve niyetleri görelim…”
 
Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde 23 Şubat Perşembe günü için planlanan görüşmeye katılıp katılmayacağı yöndeki bir soruya karşılık ise Akıncı, “Perşembeye kadar bir hafta daha zaman var, gelişmeleri adım adım görelim, her adımı değerlendirelim, niyetleri görelim” dedi. Kıbrıs Türk tarafının federal bir çözüm hedefinden vazgeçmediğini kaydeden Akıncı, gelecek kuşakların barış içerisinde yaşaması, toplumların gelecek belirsizliğinden kurtulması hedefinin devam ettiğini belirtti. Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde yapılan görüşmelere saygı temelinde yaklaştıklarını, bu saygının muhataplar tarafından da sergilenmesi gerektiğini ifade eden Akıncı, “Asıl sorun unutulmamalı. Tüm bunlar neden yaşanıyor. 67 yıl sonra, müzakerelerin en yoğun noktasında, ELAM gibi bir partinin peşinden sürüklenip bu durumu yaratan biz mi olduk? Herkes elini vicdanına koyarak değerlendirme yapsın ve adanın geleceği için samimiyetle çalışsın” şeklinde konuştu. Müzakerelerin, harita konusunun görüşülme noktasına getirilmesi yanında, beşli konferansa kadar getirilmesinde Kıbrıs Türk tarafının büyük katkı koyduğunu kaydeden Akıncı, “Yaptığımız bunca zahmete, emeğe verilecek olan karşılık bu olmamalıydı” dedi.
 
Eide, KKTC Cumhurbaşkanı ile görüştü
 
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, dünkü liderler görüşmesindeki krizin ardından bir araya geldi. Görüşme sonrası BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide açıklamalarda bulundu.
 
Eide gerilemenin bir fırsatsa dönüştürülmesinin önemli olduğunu kaydetti
 
BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide yaşanan gerilemenin bir fırsatsa dönüştürülmesinin önemine işaret etti. Eide, bunun gerçekleştirilebileceğine inandığını ve kendisinin de elinden geleni yapacağını kaydetti ancak sürecin Liderler tarafından yürütülen bir süreç olduğunu da vurguladı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’i bugün yaşananlarla ilgili bilgilendirdiğini ve onun da durumun olumlu bir noktaya çekilmesi için elinden geleni yapmasını istediğini söyleyen Eide, Guterres’in bu gibi gerilemeler yaşanmasının zaman, zaman mümkün olduğunu kendisine hatırlattığını kaydetti. Müzakerelerde zor bir zaman içerisinde bulunduklarını kaydeden Eide, bunun müzakereler haricindeki konulardan, Kıbrıslı Türk ve Rum toplumlarını bölen geçmişin zor ve 2 toplum arasındaki güveni erozyona uğratan konularından kaynaklandığını söyledi. Eide, kendisinin ve iki liderin görüşünün bugünkü görüşmeyi havayı temizleme, bu konuları geride bırakıp ilerlemek için kullanmak yönünde olduğunu; bunu yapmaya da başladıklarını ancak bir noktada geçmişte acılar yaşatan konuların tıkanma yarattığını belirtti. Eide, bu noktada, Akıncı’nın kendisinin de ifade ettiği gibi toplantıyı terk edip Cumhurbaşkanlığı’na gelmeyi doğru bulduğunu savundu.
 
“Gelinen noktada nasıl ilerlenebileceği önemli…”
 
Gelinene noktada nasıl ilerlenebileceğinin önemli olduğunu ve iki liderin de müzakere sürecini durdurmak değil devam ettirmek yönünde taahhütleri bulunduğunu kaydeden Eide, Akıncı’nın bu toplantıda ifadesini yinelediğini Anastasiadis için de bunun geçerli olduğunu ifade etti. Müzakere sürecinin çöküntüye uğramasını ve müzakerelerde elde edilen ilerlemenin yıkılmasını isteyen bazı çevrelerin yaşanan bu gerilemeyi ilerleyen günlerde kullanabileceğini ifade eden ve çözüm isteyen ve istemeyenler arasında bir tartışma yaşanabileceğini belirten Eide, Liderlerin sorunun çözümü için uğraş verme kararı aldıklarını, BM’nin de yardımını istediklerini, bunun önemli olan nokta olduğunu söyledi.
 
“Çözümü isteyen ve istemeyen Kıbrıslılar karşı karşıya gelebilir”
 
Her iki toplumda da geçmişte yaşanan ve haklı nedenlerle duygusal hassasiyetler yaratan noktaların kullanılıp müzakerelerde gerileme yaratmaya çalışanlar olabileceğini, çözüm istemeyen çevreler arasına iş birlikleri geliştirilebileceğini ve bunların çözüme yönelik uğraşları zorlaştıracağını ifade eden Eide, Kıbrıslı Türkler ile Kıbrıslı Rumlar’ın değil, adanın birleşmesini isteyen “Kıbrıslılar” ile istemeyen “Kıbrıslılar”’ın karşı karşıya gelebileceğini savundu. Eide yapılması gereken doğru şeyin ne olduğunu söylemenin kendi görevi olmadığını, böyle bir durumda zaten çözümlemeleri gereken müzakere konuları da varken Liderler’in çok zor durumda olacağını söyledi.
 
“Yapılması gereken geleceği konuşmaya yönelmek…"
 
Eide, her iki toplumun da geçmişte acılar yaşadığını, bunları yarıştırmak ve karşılıklı suçlamalar yerine yapılması gerekenin nereye gidilmek istendiğine ve geleceği konuşmaya yönelmek olduğunu vurguladı. Tüm ilgili taraflarla her iki toplumun kabul edebileceği güvenlik ve garantiler üzerinde çalıştıklarını da hatırlatan Eide, ilerlemek ve çözüm fırsatını değerlendirmek gerektiğini kaydetti.
Haber Tarihi: 17 Şubat 2017 Cuma 14:22Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/gelismeleri-ve-niyetleri-gorelim-358234-haber/