ABD'den Türkiye'ye: ''Yeni bir sayfa açalım''

Beyaz Saray Roosevelt Salonu'nda basına kapalı gerçekleşen ve 19.08'de başlayan görüşme, TSİ 20.20'de sona erdi.
Başbakan Binali Yıldırım, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile TSİ 19.08'de  Beyaz Saray'da bir araya geldi. Roosevelt  Salonu'nda gerçekleştirilen ve 20:20'de sona eren  basına kapalı görüşmeye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii  Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç  ile Başbakan Yıldırım'ın Dışişleri Başdanışmanı Kerim Uras ve diğer yetkililer  katıldı.
 
ABD’den Türkiye’ye şeffaflık ve hukuka uygunluk çağrısı
 
Başbakan Binali Yıldırım’ın ABD ziyareti sırasında ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence yaptığı açıklamada Türkiye’ye ABD misyonlarında çalışanların, gazetecilerin ve sivil toplum kuruluşu yöneticilerinin tutuklanmasına ilişkin dava süreçlerinde  şeffaflık ve hukuka uygunluk çağrısı yaptı. 
 
ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, ABD ve Türkiye arasındaki uzun süren stratejik ortaklığı pekiştirmek için Başbakan Binali Yıldırım ile görüştü. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre iki lider görüşmenin ABD-Türkiye ilişkilerinde yeni bir sayfa açılmasına yardımcı olacağını umduklarını söyledi ve ortak zorluklar karşısında dost ve müttefik ülkeler olarak yapıcı diyaloğa itiyaç duyulduğu konusunda anlaştı. ABD ve Türkiye’nin Ortadoğu’daki ortak çıkarları istikrar ve güvenliğin altını çizen iki lider, bu bağlamda hükümetler arası istişarelerin devam etmesi konusunda anlaştı. ABD Başkan yardımcısı Pence Başbakan Binali Yıldırım’a Türkiye’nin IŞİD’le mücadeleye ve küresel güvenliğe katkılarından dolayı teşekkür etti ve ABD’nin PKK ve diğer terör tehditlerine karşı Türkiye’nin tarafında durduğunu vurguladı.ABD Başkan Yardımcısı Pence ABD’nin Türkiye’deki temsilciliklerindeki yerel çalışanların, gazetecilerin, sivil toplum kuruluşlarının yöneticilerinin olağan üstü hal kapsamında tutuklanmasına dair derin endişelerini dile getirdi ve bu davalardaki hukuki sürecin şeffaf ve esaslara uygun olarak yürütülmesi çağrısı yaptı.
 
 
 
YILDIRIM'DAN UÇAKTA AÇIKLAMA
 
 
Pence ile görüşmesi ardından Washington-New York yolculuğu sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldırım, "Diyalogun devam etmesini kararlaştırdık. Sorunları anlık müdahalelerle, telefonlarla çözümü konusunda mutabık kaldık. 24 saat karşılıklı telefonlarımız ulaşılabilir olacak."
 
Pence ile YPG'ye verilen silahlardan FETÖ ile mücadeleye, Rıza Zarrab davalarına dek iki ülke arasındaki bütün konuları ele aldıklarını söyleyen Yıldırım, görüşmenin genel olarak "müspet" hava içinde geçtiğini söyledi.
 
Türkiye ve ABD arasındaki son zamanlarda kötüleşen ilişkilerin iki ülkeye de faydasının olmadığı konusunda Pence ile görüş birliğinde olduklarını söyleyen Yıldırım, "Siyasetçiler olarak, ülkeyi yönetenler olarak daha fazla sorumluluk alarak ilişkileri zedeleyen konuları aradan çıkarmamız gerekiyor" diye konuştu.
 
Görüşmede Pence'in, ABD Konsolosluğu çalışanlarının tutuklanması ve haklarında açılan davalardan rahatsız olduğunu Yıldırım'a aktardığı belirtildi. Başbakan Yıldırım da, DEAŞ'ın Suriye'den temizlendiğini bu nedenle PYD'ye verilen silahların geri alınması gerektiğini Pence'e aktardı.
Haber Tarihi: 09 Kasım 2017 Perşembe 22:38Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/abdden-turkiyeye-yeni-bir-sayfa-acalim-376523-haber/