Irak'ta 7.2 büyüklüğünde korkutan deprem

Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırmaları Kurumu'nun (USGS) verilerine göre Irak'ın güneydoğusunda yer alan Süleymaniye'de deprem yaşandı.
 
 
 
IRAK'ın Süleymaniye kentinde meydana gelen deprem, Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu illerinden de şiddetle hissedildi. Birçok bölgede vatandaşlar sarsıntı ile sokaklara çıkarken, depremin Türkiye sınırlarında yıkıma yol açıp açmadığı konusunda çalışmalar başlatıldı. 
 
Amerikan Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS) verilerine göre bugün saat 21.18'de merkez üssü Irak'ın Süleymaniye kentinde Richter ölçeğine göre 7.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İlk bilgilere göre Süleymaniye yıkıma yol açan deprem sırasında sokaklara çıkan Iraklıların tekbir getirdikleri görüldü. Irak'ın genelinden şiddetle hissedilen deprem, Türkiye'nin de Doğu ve Güneydoğu illerinden de hissedildi. Süleymaniye merkezli depremle birlikte Van, Hakkari merkez ile ilçeleri Şemdinli, Yüksekova, Çukurca'nın yanı sıra Şırnak, Siirt, Mardin, Batman, Diyarbakır il merkezleri ile bağlı ilçelerinde de vatandaşların bir bölümü korku ve panikle sokaklara çıktı. Depremin bu bölgelerde herhangi bir yıkıma yol açıp açmadığı ile ilgili yerel yönetimler çalışmalar başlattı.
 
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) ise depremin merkez üssünü Süleymaniye'nin sınırında bulunan İran olarak açıkladı. Kandilli'ye göre deprem zeminden 11.7 kilometre derinlikte meydana geldi.
 
DEPREM SONRASI TÜRK KIZILAYI’NDAN IRAK’A YARDIM
 
Irak’ın Süleymaniye kentinde meydana gelen 7.3’lük deprem sonrası bölgede çok sayıda evin yıkıldığı bildirildi. Yıkımın meydana geldiği deprem sonrası Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, bölgeye yardım için Türk Kızılayı’nın harekete geçtiğini açıkladı.
 
Kerem Kınık, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Ekiplerimizi bölgeye sevk ediyoruz, Irak Kızılayı ile irtibat halindeyiz. 3.000 çadır, 10.000 battaniye, 1 mobil mutfak, 3.000 ısıtıcı ve 10.000 yatak Adana, Muş ve Elazığ Afet Bölge Depolarımızdan yükleniyor. Irak ve İran Kızılayı ile eşgüdüm halinde çalışıyoruz. Kuzey Irak Erbil depolarımızdan da sevkiyat hazırlığı yapıyoruz. Bölgede etkilenen ihtiyaç sahipleri için destek vermek isterseniz #BAĞIŞ2868sms kısa mesaj ile 10 TL katkıda bulunabilirsiniz. Gün düşeni kaldırma, insanlığı gösterme günüdür" İfadelerini kullandı.
 
AFAD'DAN YARDIM AÇIKLAMASI
 
Irak'ın Süleymaniye kentinde meydana gelen 7.3 büyüklüğündeki deprem sonrası bölgedeki arama kurtarma çalışmalarının hızlandırılması ve depremzedelere yardım amacıyla Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve UMKE ekipleri Süleymaniye'ye hareket etti. Başbakanlık'a bağlı AFAD'dan yapılan açıklamada şöyle denildi:
 
"Irak-İran sınırında 7,2 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Deprem; Hakkari, Şırnak, Mardin, Batman, Siirt ve Van illerimizde de hissedilmiş olup, bu bölgelerde olumsuz bir ihbar alınmamıştır.
 
Deprem sonrası arama kurtarma faaliyetlerine destek olmak üzere Van ve Diyarbakır İl AFAD Müdürlüklerinden 8 araç ve 42 personel Irak sınırına yönlendirilmiştir. Ayrıca, UMKE'den 1 araç ve 10 personel Irak sınırına doğru hareket etmiştir.
 
Deprem bölgesine hareket etmek üzere Ankara İl AFAD Müdürlüğü Arama ve Kurtarma Birliği teyakkuz haline geçirilmiş, Genelkurmay Başkanlığı tarafından görevlendirilecek hava aracı ile yeterli sayıda personel, ihtiyaç halinde bölgeye sevk edilecektir. Söz konusu personelin Erbil veya Bağdat kentine ulaşımlarının sağlanması için hazırlıklar devam etmektedir.
 
Deprem bölgesine gönderilmek üzere AFAD ve Türk Kızılayı'ndan 4000 adet çadır, 7000 adet battaniye ve 1 adet yemek TIR'ı Habur sınır kapısına sevk edilmiştir."
 
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN IRAK'A DESTEK MESAJI
 
Irak'ın Süleymaniye kentinde meydana gelen 7.3 büyüklüğündeki depremin ardından Dışişleri Bakanlığı'ndan Irak'a destek ve yardım mesajı geldi. Dışişleri Bakanlığı'nca yapılan açıklamada, "Türkiye, ulusal kuruluşları AFAD ve Kızılay'la Irak halkının bu acı gününde yardıma hazırdır" denildi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yayınlanan mesajda şu ifadelere yer verildi:
 
"Dün (12 Kasım) akşam saatlerinde merkez üssü Irak'ın Halepçe kentinin güneybatısı olan ve ilk belirlemelere göre 7.2 şiddetinde bir deprem yaşanmasından büyük üzüntü duyduk.
 
Özellikle Iraklı Kürt kardeşlerimizin bulunduğu yerlerde yoğun şekilde hissedilen depremde hayatlarını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz.
Şu ana kadar, teyide muhtaç olmakla birlikte, az sayıda can kaybı yaşandığı yönündeki bilgiler bu elim hadisedeki tesellimizi oluşturmaktadır.
 
Türkiye, ulusal kuruluşları AFAD ve Kızılay'la Irak halkının bu acı gününde yardıma hazırdır."
 
3 ARTÇI SARSINTI DAHA
 
Irak'ın Süleymaniye kentinde meydana gelen 7.3'lük depremin ardından bölgedeki panik ederken, Richter ölçeğine göre 4.8, 4.6 ve 4.1 büyüklüğünde üç artçı sarsıntı daha meydana geldi.
 
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü verilerine göre, saat 00.33'te meydana gelen deprem 4.8, 01.31'de gerçekleşen deprem 4.6, saat 02.37'deki deprem ise 4.1 büyüklüğünde ölçüldü.
 
BAKAN ÇAVUŞOĞLU, KENDİSİNE GELEN BİLGİLERİ PAYLAŞTI
 
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, depremin ardından Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliği'nden kendisine ulaşan mesajı Twitter'dan paylaştı. Mesajda, depremin Bağdat'tan da hissedildiği ancak büyükelçiliğinin depremden etkilenmediği kaydedildi. Irak'ta bulunan Türk vatandaşlarının herhangi bir durumda Bağdat büyükelçiliği ve Erbil'deki başkonsolosluğa başvurabilecekleri belirtilen açıklamada, Kerkük'ün eski mahallesinde bazı binalarda hasar tespit edildiği aktarıldı.
 
SAĞLIK BAKANI'NDAN DESTEK MESAJI
 
Irak'ta en az 4, İran'da 61 kişinin hayatını kaybettiği ve onlarca kişinin de yaralandığı depremin ardından, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan'dan Irak ve İran'a destek mesajı geldi. Bakan Demircan, Twitter'dan şu mesajları paylaştı:
 
"Komşumuz Irak'ta meydana gelen 7,3 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenlere rahmet niyaz ediyor, geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Sağlık bakanlığı olarak her türlü yardım için hazırız. Irak'tan gelecek talebi bekliyoruz. Kızılay, AFAD harekete geçmiş bulunmaktadır. Şırnak, Ş.Urfa, Gaziantep, Kilis ve Hatay illerimizde birer adet ağır iklim tipi Sahra Hastanesi hazırlanmıştır. Afetzedelerin gerektiğinde kara ve hava ambulansları ile sevki için 10’u 4 sedyeli olmak üzere 40 kara ambulansı hazır beklemektedir. Sağlık Bakanlığı olarak milletimiz adına Irak ve İran halkları için her türlü yardıma hazırız. Tüm afetzedelere geçmiş olsun."
Haber Tarihi: 12 Kasım 2017 Pazar 21:38Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/irakta-72-buyuklugunde-korkutan-deprem-376693-haber/