Sabancı Holding Üçüncü Çeyrek Sonuçlarını Açıkladı

Sabancı Holding’in konsolide satışları, 2017 yılının üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre \%25 artarak 10 Milyar 534 Milyon TL oldu.

SABANCI HOLDİNG KONSOLİDE SATIŞLARINI 2017’NİN ÜÇÜNCÜ ÇEYREĞİNDE GEÇEN YILIN AYNI DÖNEMİNE GÖRE %25 ARTIRARAK 10 MİLYAR 534 MİLYON TL’YE ÇIKARDI.


Sabancı Holding’in konsolide satışları, 2017 yılının üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre %25 artarak 10 Milyar 534 Milyon TL oldu. Faaliyet karı ise 2017’nin üçüncü çeyreğinde yine geçen yılın aynı dönemine göre %50 artarak         2 Milyar 354 Milyon TL’ye ulaştı.  Sabancı Holding’in konsolide ana ortaklık net karı ise 2017 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre %64 artarak 881 Milyon TL olarak gerçekleşti.
 

Sabancı Holding CEO’su Mehmet Göçmen konuya ilişkin yaptığı açıklamada: “90 yılı aşkın geçmişimizden aldığımız deneyimle bütün hızımızla çalışmaya devam ediyoruz. Gerçekleştirmekte olduğumuz dönüşümün verdiği güç ve değerli insan kaynağımızla birlikte; iş ortaklarımıza ve paydaşlarımıza değer yaratmaya devam edeceğiz.  2017 yılının ilk 9 ayında özellikle Sanayi, Sigorta ve Enerji iş kollarımızda oldukça başarılı işlere imza attık. Finansal tabloların ötesinde dinamik ve dengeli bir portföy oluşturmak üzere bir dönüşüm içerisindeyiz. Bizim yola çıkış noktamız, gelişen insan profili ve gelişen global rekabet koşulları karşısında ülkemizin ihtiyaçları doğrultusunda gereken öncü adımları atmaktır. Bu görüş ve vizyon ile Sabancı Topluluğu’nu yeniden kurguluyoruz.”
 

“AKBANK İLE REEL SEKTÖR VE BİREYLERE SAĞLADIĞIMIZ DESTEĞİ 245 MİLYAR TL’YE ÇIKARDIK.”  


Holding’in bankacılık faaliyetleriyle ilgili de açıklamalarda bulunan Göçmen, Akbank’ın müşterilerinin sürekli yanında olan bir bankacılık anlayışına sahip olduğuna dikkat çekerek, “Bu dönemde ekonomimize sağladığımız desteği geçtiğimiz yıl sonuna kıyasla %12 büyüterek kredilerimizi 195 Milyarı nakdi olmak üzere toplam 245 Milyar TL seviyesine çıkardık.  Yılın ilk 9 ayında aktiflerimizi %7,1 oranında büyüterek 315 Milyar TL’nin üzerine çıkardık. 
 

“ENERJİ İŞ KOLUMUZU PİYASA DİNAMİKLERİNE GÖRE ETKİN ŞEKİLDE YAPILANDIRARAK İKİ GÜÇLÜ ŞİRKET OLARAK KONUMLANDIRDIK”
 

Enerji Grubu faaliyetlerine de değinen Mehmet Göçmen şöyle dedi: “Enerjisa’yı, birbirinden farklı dinamikleri olan iş kollarında, piyasa ve müşteri odaklı olarak, aynı zamanda daha yalın ve etkin bir şekilde yönetmek amacıyla başlattığımız iş kolu bazında ayrıştırma sürecini başarıyla tamamladık. Enerjide bu yeni dönemde dağıtım ve satış işlerimizi “Enerjisa Enerji”, elektrik üretim, ticaret ve doğal gaz faaliyetlerimizi ise “Enerjisa Üretim” şirketi ile yöneteceğiz.”
 

“Enerjisa Enerji, Ağustos 2016’dan bu yana toplamda 1,2 milyar TL tahvil ihracı yaparak  Türkiye’deki finans dışı ihraçların dörtte birini gerçekleştirmiş oldu. Bu yılın ilk 9 aylık döneminde 1,1 Milyar TL dağıtım yatırımı ile geçen yılın aynı dönemine göre dağıtım yatırımlarımızı yaklaşık %50 arttırdık. Dijitalleşmeyi 9 milyon müşterimize en iyi çözümleri sunabilmek için en önemli önceliklerimizden biri olarak belirledik. Perakende alanında, tarife ve maliyet dengesinin oldukça bozulduğu bir dönemden geçiyoruz. Bu dengenin daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir noktaya gelmesinin büyük önem taşıdığını düşünüyorum. Bu çerçevede, maliyetleri yansıtan ve tüketimde enerji verimini öne çıkaran adımların hızlandırılması çok önemli olacaktır.”
 

“3600 MW büyüklüğünde, dengeli ve yüksek verimli üretim portföyü ile Türkiye’nin en büyük özel sektör elektrik üreticisi Enerjisa Üretim, bu yılın 3.çeyreğinde 2 MW Bandırma ve 7 MW Karabük güneş santrallerini işletmeye alarak, portföyünün güneş enerjisi ile desteklenmesi yönünde ilk adımlarını atmış oldu. Geldiğimiz bu aşamada, öngörülebilirliği güçlendirilmiş, arz ve talep dengelerini ve maliyetleri doğru yansıtan, ülkemizin yüksek enerji verimi potansiyelini etkin şekilde değerlendirecek, rekabete dayalı piyasa yapılarının daha fazla geliştirilmesine ilişkin çabaları çok değerli buluyorum.”
 

“SANAYİ ŞİRKETLERİMİZLE AR-GE VE İNOVASYONDA FARK YARATMAYA DEVAM EDİYORUZ”
 

Sanayi Grubunun ilk dokuz aylık performansına da değinen Göçmen Brisa ile Bridgestone Corporation ile ortaklığının 30. yılını kutlamaya hazırlandıklarını söyledi ve sözlerine şöyle devam etti: “Yenilikçi ürün geliştirmeye odaklanan İzmit’teki AR-GE Merkezi’miz ve Aksaray’da yüksek bir teknoloji üzerinde yükselen ikinci fabrikamız ile birlikte Brisa’yı bu topraklarda daha da büyütüyoruz.”
 

“Kordsa şirketimizle de lastik, kompozit ve inşaat güçlendirme pazarının teknoloji lideriyiz.  2017 yılının ilk dokuz ayında finansal başarısının yanı sıra Continental ile birlikte geliştirdiği sürdürülebilir formül ile lastik sektörüne damgasını vuran bir yeniliğe imza attık.”
 

“ÇİMENTODA TÜRKİYE’NİN LİDERİYİZ, YENİ YATIRIMLARLA BÜYÜYECEĞİZ”
 

“Sabancı Holding olarak çimento sektöründe yıllık 14 Milyon/ton üretimimizle Türkiye’nin lideri konumundayız. Türkiye’de alt yapı yatırımlarının büyümesiyle birlikte biz de büyümemize devam ediyoruz. Çimsa şirketimizle son beş yılda yaptığımız 350 Milyon Dolar tutarındaki yatırımlarımız ile bugün dünyanın 65’ten fazla ülkesine ihracat gerçekleştiriyoruz. Yaptığımız yatırımlarla ve yeni pazarlarla global beyaz çimento üreticisi kimliğimizi daha da güçlendireceğiz. Akçansa şirketimizle de AR-GE ve inovasyon; bizim temel önceliklerimiz arasında yer alıyor. Benimsediğimiz pazar ve müşteri odaklı yaklaşım da bizi buna yönlendiriyor. Amacımız,  verimlilik odaklı yatırımlarla müşterilerimizin beklenti ve ihtiyaçları doğrultusunda ürün ve hizmetler üretmek ve bunları uygun maliyetlerle sunmaktır.”
 

”PERAKENDE SEKTÖRÜNDEKİ MARKALARIMIZLA TÜRKİYE’NİN HER YERİNDEYİZ”
 

2017 yılının ilk dokuz aylık döneminin Sabancı Holding perakende şirketleri için oldukça başarılı geçtiğini de belirten Göçmen sözlerine şöyle devam etti: “Teknoloji perakendeciliği dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yeni bir yola girdi. Teknosa olarak çoklu kanal stratejisine ciddi yatırımlar yaparak müşterilerimize kesintisiz alışveriş deneyimi sunmaya odaklanıyoruz. “Carrefoursa şirketimizle de Türkiye gıda perakende sektörünün önemli bir oyuncusuyuz. Ülke geneline yayılmış 630 mağazamızla dijitalleşmeyi de en iyi şekilde kullanarak müşterilerimize en iyi hizmeti sunmayı amaç edindik.”
 

”SİGORTA GRUBUMUZ İLK DOKUZ AYDA KARINI %77 ARTIRDI”
 

Sigorta şirketlerinin faaliyetlerine de değinen Göçmen, AvivaSA ile Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) son 10 yılda toplam fon büyüklüğümüzü 12 katına çıkarttıklarını belirtti. Sabancı Holding CEO’su Mehmet Göçmen şöyle devam etti: “2015’te yakaladığımız fon büyüklüğünde sektör liderliğimizi devam ettiriyoruz. AvivaSA ile 10 yıllık yolculuğumuzda, müşteri sayımızda 5 kat artış gerçekleştirdik. Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS) bazında hazırlanan finansal tablolara göre ilk 9 ayda özsermaye karlılığımızı yüzde 30 seviyesine taşıdık. Geleceği, “sadakat” ve “dijitalleşme” olguları belirleyecek.”
 

“Hayat-dışı sigorta sektörünün önde gelen oyuncularından Aksigorta şirketimiz ise ilk 9 ayda yakaladığı başarılı finansal performansı sayesinde, yüzde 24 seviyesinde güçlü bir özsermaye karlılığı elde etti. Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS) bazında hazırlanan finansal tablolara göre Aksigorta net karı, geçen sene aynı döneme göre yüzde 82 artış göstererek 99 Milyon TL olarak gerçekleşti. Böylece Sabancı Holding Sigorta Grubu’nun 2017’nin ilk dokuz ayında (UFRS bazlı) net karı geçen senenin aynı dönemine göre %77 artmış oldu.”

Haber Tarihi: 13 Kasım 2017 Pazartesi 20:08Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/sabanci-holding-ucuncu-ceyrek-sonuclarini-acikladi-376746-haber/