Trump'ın Kudüs kararına ilk tepki Çavuşoğlu'ndan

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ,ABD lideri Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına ilişkin, "ABD Yönetimi’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığı ve İsrail’deki Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyacağı yönünde yaptığı sorumsuzca açıklamayı büyük endişeyle karşılıyor ve kınıyoruz" ifadelerini kullandı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ,ABD lideri Trump'ın  Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına ilişkin, "ABD Yönetimi’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığı ve İsrail’deki Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyacağı yönünde yaptığı sorumsuzca açıklamayı büyük endişeyle karşılıyor ve kınıyoruz" ifadelerini kullandı. 
 
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada Trump'ın kararını kınadığını bildirdi. Açıklama şöyle:"  "ABD Yönetimi'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığı ve İsrail'deki Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacağı yönünde yaptığı sorumsuzca açıklamayı büyük endişeyle karşılıyor ve kınıyoruz.Bu karar uluslararası hukukun ve ilgili BM Kararlarının açık bir ihlalidir."
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan Pakistan Cumhurbaşkanı ile görüştü
 
CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, ABD yönetiminin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olanak tanıma kararı ile  ilgili olarak Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin ile telefonda görüştü. 
 
Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre  telefon görüşmesinde, ABD yönetiminin son adımının Ortadoğu’da barış ve istikrarı olumsuz etkileyeceği vurgulandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1967 sınırları dahilinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve egemen bir Filistin devleti vücut bulmadıkça Ortadoğu’da adil ve kalıcı bir barış olamayacağına dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan,Türkiye’nin, Kudüs meselesiyle ilgili  olarak 13 Aralık 2017 tarihinde İstanbul'da Olağanüstü İslam Zirvesi düzenleyeceğini belirtti.
 
Kalın: ABD'nin Kudüs'le ilgili  açıklamasını reddediyoruz 
 
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "ABD Yönetimi'nin Kudüs'le ilgili sorumsuz ve hukuksuz açıklamasını reddediyoruz ve kınıyoruz"dedi. 
 
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın resmi Twitter hesabından ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasına ilişkin, "ABD Yönetimi’nin Kudüs’le ilgili sorumsuz ve hukuksuz açıklamasını reddediyoruz ve kınıyoruz. Bütün dünya, uluslararası hukuk ve BM Kararlarını ihlal eden bu kararı reddetmeli ve Filistin halkının yanında yer almalıdır" ifadelerini kullandı. 
 
AB Bakanı Ömer Çelik: Tüm dünya kınamalıdır
 
AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik,"Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasını ve İsrail'deki ABD Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararını tüm dünya kınamalıdır" ifadelerini kullandı. 
 
AB Bakanı Ömer Çelik'in ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına ilişkin resmi  Twitter hesabından yaptığı açıklamada şöyle denildi:" Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasını ve İsrail’deki ABD Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararını tüm dünya kınamalıdır. Bu karar, siyasi ve ahlaki olarak utanç duyulması gereken bir karardır.Bu kararla beraber Trump, Ortadoğu’daki tüm barış çabalarına karşı ağır bir saldırıda bulunmuştur. Uluslararası hukuku tanımadığını da açıkça ilan etmiştir.Trump ve Netenyahu’nun kendi siyasi zorluklarını aşmak için dünyayı yepyeni çatışmalarla karşı karşıya bırakacak bu kararı almaları barış umutlarına karşı tam provakasyondur.Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımak, tarih ve hukuk önünde asla meşru kabul edilmeyecek bir işe imza atmak demektir.Dünyanın her yerinden ve her dinden vicdan ve akıl sahibi insanlar bu kararı meşru bulmayacaktır. Bu gayrı meşru karar Kudüs’ün gerçek statüsü karşısında her zaman yok hükmünde olacaktır.Kudüs ve Filistin halkı asla yalnız bırakılmayacaktır.Trump’ın bu kararı, hakkaniyet ve hukuk adına, herkes tarafından mahkum edilecektir."
 
Bozdağ: Yok hükmünde bir karardır
 
BEKİR Bozdağ, "ABD Başkanı Trump'ın,Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve ABD'nin İsrail Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararı,Türkiye açısından kabul edilemez ve yok hükmünde bir karardır.  Bu kararı veren ABD Başkanı ve ABD, bundan sonra bölgede yaşanacak her türlü olumsuzluğun birinci derecede faili ve sorumlusu olmaktan kurtulamaz" dedi.
 
Başbakan yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada  ABD'nin Kudüs kararına yönelik," ABD Başkanı Trump’ın,Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma ve ABD’nin İsrail Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararı,Türkiye açısından kabul edilemez ve yok hükmünde bir karardır. Bu karar, barış kararı değil;bölgeyi kargaşaya,krize,kaosa,çatışmalara ve ateşe atma kararıdır.ABD Başkanı Trump’ın kararı; Kudüs’ün tarihi ve uluslararası anlaşmalarla belirlenmiş statüsüne ve bölgenin gerçeklerine aykırıdır. Bu kararı veren ABD Başkanı ve ABD, bundan sonra bölgede yaşanacak her türlü olumsuzluğun birinci derecede faili ve sorumlusu olmaktan kurtulamaz.Uluslararası anlaşmalara ve BM kararlarına aykırı, dünya ve bölge gerçeklerinden ve aklıselimden uzak ve iç politik hesaplarla alınmış bu karar;kararı alanları,alınan karara sevinenleri,bu karara engel olmayan ve engel olamayan herkese zarar verecektir.Aldığı haksız,gayri adil, bölgeyi/dünyayı ateşe atan;uluslararası hukuk ve BM kararlarının açık ihlali olan bu kararından dolayı ABD’yi kınıyoruz.Bu karar,bizim için yok hükmündedir. Müslümanların ve İslam ülkelerinin, Kudüs’e Kudüs’ün statüsüne sahip çıkmak mecburiyeti vardır.Başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız, egemen ve coğrafi devamlılık içinde bir Filistin Devleti’nin vücut bulması;tarihi, vicdani ve beşeri bir zorunluluktur. Türkiye,bugüne kadar olduğu gibi,bugün ve bundan sonra da Kudüs’ün Filistin davasının savunucusu olmaya devam edecektir" ifadelerini kullandı. 
 
ABD Başkonsolosluğu önünde "Kudüs kararı" protestosu 
 
Mehmet İlkay ÖZER-Can EROK/İSTANBUL,(DHA)-AMERİKAN Birleşik Devletleri(ABD) İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplanan Anadolu Gençlik Derneği (AGD) üyesi bir grup, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararını protesto etti. ABD aleyhine slogan atan yüzlerce kişi, 'Kudüs, İslam'ındır' pankartı açtı.
 
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'un, Tel Aviv'de yer alan ABD'nin İsrail Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacaklarını açıklaması ve Kudüs'ü İsrail Devleti'nin başkenti olarak tanıma kararı, ABD'nin İstanbul Büyükelçiliği önünde protesto edildi. Anadolu Gençlik Derneği üyesi yüzlerce kişi akşam saatlerinde Başkonsolosluk önünde toplandı. 'Kudüs İslam'ındır' pankartı açılan eylemde ABD'nin aldığı karar protesto edildi.  
 
Konsolosluk önünde bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamada “Trump, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacaklarına ve Amerikan Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacaklarına dair açıklamalarda bulunuyor.  İlk kıblemiz olan Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak nitelendirmek, ABD'nin bu coğrafyadaki tüm varlığının ve ilişkilerinin ciddi bir biçimde sorgulanacağı yeni bir süreci başlatacaktır. Biz bu coğrafyada Amerikan üssü görmek istemiyoruz. Şimdi biz İslam ülkelerinden içi boş kınamalar ya da lanet okumlar değil, sahici yaptırımlar bekliyoruz. Kudüs'ü başkent olarak tanıyacağını ve Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacağını beyan eden Amerika'dır. O zaman yaptırımların da öfke selinin de ilk muhatabı Amerika'dır.ö İfadeleri kullanıldı.
 
Basın açıklamasının ardından grup üyeleri bir süre daha burada kalarak, sloganlar attı. Konsolosluğun duvarına İngilizce 'Özgür Filistin' yazan gruptakiler daha sonra buradan ayrıldı.
Haber Tarihi: 07 Aralık 2017 Perşembe 00:14Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/trumpin-kudus-kararina-ilk-tepki-cavusoglundan-378329-haber/