İran devlet televizyonu: Gösterilerde 12 kişi öldü

İran’da Perşembe günü ülkenin en kalabalık ikinci büyük kenti Mashhad’da ekonomik nedenlerle başlayan gösteriler kısa sürede Tahran gibi diğer büyük şehirlere de yayıldı. Gösterilerde şimdiye kadar yüzlerce kişinin tutuklandığı belirtiliyor.
İran’da Perşembe günü ülkenin en kalabalık ikinci büyük kenti Mashhad’da ekonomik nedenlerle başlayan gösteriler kısa sürede Tahran gibi diğer büyük şehirlere de yayıldı. Gösterilerde şimdiye kadar yüzlerce kişinin tutuklandığı belirtiliyor. 
 
Devlet televizyonuna göre İran genelinde devam eden gösterilerde en az 12 kişi yaşamını yitirdi.
 
ILNA haber ajansından yapılan açıklamada “ Bazı silahlı göstericiler bazı karakol ve askeri üsleri ele geçirmeye çalıştı fakat güvenlik güçlerinin sert direnişiyle karşılaştı” dendi.
 
Hayatını kaybedenlerden 10’unun Pazar günü göstericiler ve güvenlik güçleri arasındaki çatışmalarda, iki göstericinin de Cumartesi geç saatlerde İran’ın batısındaki gösterilerde yaşamını yitirdiği belirtiliyor.
 
İran Pazar günü sosyal paylaşım ağı Instagram’a ve aktivistler tarafından organize olmak için kullanıldığı belirtilen popüler mesajlaşma uygulaması Telegram’a erişimi engellemişti.
 
Cumhurbaşkanı Hassan Rouhani halkın ekonominin hali konusundaki öfkesini anlayabildiğini, bu konuda gösteriler yapılabileceğini fakat hükümetin kanunu çiğneyenlerin üzerine gitmekte tereddüt etmeyeceğini söylemişti.
 
İran’da göstericiler “İran Cumhuriyeti” istiyor
 
Sosyal medya sitelerinde paylaşılan videolarda İran’da göstericilerin "İran İslam Cumhuriyeti" değil "İran Cumhuriyeti" istediklerini bağırdıkları anlar görüntülendi.  
 
Why There Is No God (Neden Tanrı Yok?) adlı kitabın yazarı ve bir ateist olan Armin Navabi tarafından Twitter’da paylaşılan videolara göre göstericiler “reformcu” özelliğiyle iktidara gelen Hassan Rouhani liderdiğindeki reformcuları da muhafazakarlarla aynı kefeye koyuyor ve “Reformcular, muhafazakarlar, vaktiniz doldu” diye bağırıyor. Navabi ve birçok İranlı reformcuların sadece insanları susturmak için yalan reform vaatlerinde bulunduğuna inanmaya başladı.
 
Yine sosyal medyada paylaşılan bir videoda rejim muhafızlarından birinin söyleyeceği bir söz için göstericiler birbirlerini susturuyor ve muhafız, “Ben sizinle savaşmak için asker olmadım” diye göstericilere sesleniyor. Göstericiler de rejim muhafızına, “Gel bizim yanımızda dur, gel bizim yanımızda dur” diyerek destek çağrısı yapıyor.
 
İran’daki protestolarda başörtüsünü çıkartıp sallayan kadının görüntülendiği ve binlerce kez paylaşılan kısa video da Armin Navabi tarafından paylaşılmıştı. Bazı sosyal medya kullanıcıları yaptıkları yorumlarda, “Bu kadın gerçek bir kahraman”, “Yılın insanı 2017” ve “Harika bir cesaret” gibi ifadeler kullanarak kadının cesaretini takdir etmişti. 
Haber Tarihi: 02 Ocak 2018 Salı 11:36Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/iran-devlet-televizyonu-gosterilerde-12-kisi-oldu-380170-haber/