Taşıt Kantarı Nedir ve Taşıt Kantarı Özellikleri Nelerdir?

Taşıt kantarları, ağır yük taşıyan araçların yani tırların, kamyonların tartımlarının gerçekleştiği cihazlardır. Çok yüksek tartım kapasiteleri vardır. Genel olarak otoyollarda, şehir çıkışlarında veya sanayilerde gördüğünüz kantarlar taşıt kantarlarıdır.

Endüstriyel tartım sistemleri günümüzün önemli sektörlerine hizmet vermektedir. Özellikle taşımacılık sektörü ve endüsrtriyel ve laboratuvar tartımlarında da ön planda yer almaktadır. Karayolu taşımacılığı ise günümüzün en önemli sektörlerinden birisi konumunda. Bununla birlikte devlet tarafından karayolu taşımacılığı için çeşitli düzenlemeler vardır. Bunlardan biride ağır yük taşıyan araçların şehirlerarası taşımacılıkta mutlaka taşıt kantarı üzerinden tartım gerçekleştirerek yüklerinin ölçülmesidir.
 

Ulaştırma ve Denizcilik Bakanlığı tarafından birkaç yıl önce çıkarılan kanun ile şehirlerarası taşımacılık işlemlerinde yük taşıyan araç sınıfında yer alan büyük araçların yük taşısın veya taşımasın taşıt kantarı tarafından tartılması gerekmektedir. Bunun sebebi hem sürücünün can güvenliği hem de diğer sürücülerin can güvenliğidir. Yani bir araç kapasitesinden fazlasını taşırsa mutlaka sorun yaşayacaktır.
 

Taşıt Kantarı Nedir?


 

Taşıt kantarları, ağır yük taşıyan araçların yani tırların, kamyonların tartımlarının gerçekleştiği cihazlardır. Çok yüksek tartım kapasiteleri vardır. Genel olarak otoyollarda, şehir çıkışlarında veya sanayilerde gördüğünüz kantarlar taşıt kantarlarıdır. Özellikle son dönemde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, bu uygulamaya çok büyük önem vermiştir. Uygulamaya uymayanlar, olması gerekenden farklı çıkan sonuçlar nedeniyle yüksek miktarlarda cezalar kesilmektedir.
 

Taşıt kantarları, diğer tartım sistemlerinde olduğu gibi teknolojiyi son derece iyi kullanan cihazlardır. Yapısı gereği uzun yıllar kullanılabilmektedir. Yüksek hassasiyete sahiptirler. Kızılötesi işlem yapabilirler. Yüksek kapasiteleri bulunmaktadır. Hatta yazılımlarını kendi üreten firmalar vardır. Bu firmalardan biri Baykon Endüstriyel Kontrol Sistemleriolarak karşımıza çıkmaktadır. Baykon ülkemiz için önemli bir değer haline gelmiştir. Bu sektörde yurtdışına ticaret yapan firmaların başındadır.


Taşıt Kantarlarının Kullanım Alanları
 

Taşıt kantarları kullanım alanları genel olarak şehir dışında sanayi bölgelerinde olsa da şehir giriş çıkışlarında da bulunmaktadır. Şehir giriş çıkışlarında yer alan taşıt kantarı bakanlık tarafından kurulan tartım cihazlarıdır. Diğer şehirde yer alan kantarlar ise genel olarak özel olarak kişiler tarafından işletilmektedir.

·       Ulaştırma ve lojistik

·       Rafineri ve tehlikeli sahalar

·       Demir çelik üretim

·       Mamul depoları ve sevk

·       Hammadde giriş ve depolama

·       Madencilik

·       Ticari kullanımlar


gibi sektörlerde taşıt kantarı karşımıza çıkmaktadır.

Taşıt Kantarları Özellikleri
 

Taşıt kantarları teknolojik özelliklere de sahiptir. Gelişen teknoloji onları da etkilemektedir. Taşıt kantarlarının teknik özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz;

·       Dijital yük hücresi teknolojisi

·       RFID ya da manyetik kart okuyucu

·       Güçlü yazılım

·       Operatörüz kantar panosu

gibi teknik özellikleri vardır. Kapasite gibi özelliklerine bakacak olursak da;

·       %100 tartım güvenilirliği

·       Hızlı ve kolay servis

·       Yüksek performans ve teknoloji

·       300 tona kadar tartım kapasitesi

·       Analog veya dijital gösterge

·       Yüksek hassasiyet

·       Kamera bağlantısı

gibi özellikleri vardır. Sadece 300 ton değil çeşitli birimlerde kapasitesi bulunmaktadır.

Taşıt kantarları hakkında daha fazla bilgi almak için Baykon sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Haber Tarihi: 31 Ocak 2018 Çarşamba 15:13Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/tasit-kantari-nedir-ve-tasit-kantari-ozellikleri-nelerdir-382383-haber/