Ve, ABD, Suriye'yi vurdu

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'ye karşı hava saldırıları düzenlenmesi emri verdiğini açıkladı. Trump; ABD, İngiliz ve Fransız güçlerinin kimyasal silah kullandığı öne sürülen Esad güçlerini hava saldırıları ile vurduğunu duyurdu. İlk saldırının sona erdiği belirtildi.
ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'ye karşı hava saldırıları düzenlenmesi emri verdiğini açıkladı. Trump; ABD, İngiliz ve Fransız güçlerinin kimyasal silah kullandığı öne sürülen Esad güçlerini hava saldırıları ile vurduğunu duyurdu. İlk saldırının sona erdiği belirtildi.
 
ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'ye karşı hava saldırıları düzenlenmesi emrini verdiğini açıkladı. Trump'ın açıklamasının hemen ardından da Suriye'nin başkenti, Şam yakınlarında patlama sesleri geldiği haberleri geçmeye başladı. Trump, Türkiye saati ile 04.00 sıralarında kameralar karşısına geçerek, ABD, İngiliz ve Fransız güçleri ile birlikte, kimyasal silah kullandığı öne sürülen Esad güçlerini vuracaklarını duyurdu.
 
Konuşmasında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın, erkek, kadın, çocuk demeden sivilleri hedef aldığını, kimyasal silahlarla onları soluksuz, acılar içinde bıraktığını söyleyen Trump, "Bütün bunlar bir insanın yapacağı şeyler olamaz, bunlar bir canavarın işlediği suçlardır" dedi.
 
Dünyada kimyasal silahların yasaklandığına değinen Trump, "Bu akşam giriştiğimiz harekatın amacı, kimyasal silahların kullanımına, üretilmesine ve dağıtılmasına karşı güçlü bir engel koymak. Bu engeli kurmak ABD'nin de ulusal önceliklerinden biri" dedi.
 
Trump, Duma'da kimyasal silahların kullanılmasının önemli bir askeri gerginlik yarattığını söyledi ve Fransa ile İngiltere'nin de bu operasyonda ABD'ye katıldığını belirtti.
 
Trump, bu saldırının Rusya'nın Suriye'yi kimyasal silah kullanımı konusunda engelleyememesinin doğrudan bir sonucu olduğunu savundu. Rusya'ya da çağrı yapan Trump, Moskova'nın 'karanlık yolu mu seçeceğine yoksa medeni uluslar arasına mı katılacağına karar vermesi' gerektiğini söyledi. Trump, operasyonların Suriye rejimi kimyasal silahlar kullanmaya son verene kadar süreceğini ifade etti.
 
MATTİS VE DUNFORD'DAN ORTAK BASIN TOPLANTISI
 
ABD Savunma Bakanı Mattis ile ABD Genel Kurmay Başkanı Joseph Dunford, Pentagon'da ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısından başlıklar şöyle:
 
"Bu saldırının amacı Suriye Devlet Başkanı Esad'ın kimyasal silah saldırılarını caydırıcılık amacı taşıyor. Şimdilik kara harekatı başlatmayı düşünmüyoruz. Fransa ve İngiltere ile bu harekatı ortak düzenliyoruz.
 
Suriye rejiminin masumlara kimyasal maddeler ile müdahale ettiğine eminiz ve elimizde deliller var. Burada kimyasal maddelerin ne olduğu yönünde elimizde deliller var. 1 saat önce Suriye'deki hedefleri vurmaya başladık. İlk saldırı dalgamız sona erdi. İlerleyen saatlerde harekat ile ilgili daha geniş bilgileri sunacağız. Müttefiklerimiz ile görüş alış verişi içerisindeyiz.
 
Bildiğiniz gibi Suriye'den kanıt ortaya çıkarmak çok zor biliyorsunuz. ABD Başkanının ulusal çıkarlarımızı korumak adına her türlü yetkisi var, bunu kullandık. Bu hedefleri seçme nedenimiz birinci derecede sivillerin zarar görmesini engellemek amacı taşıyor. Bölgede ve çevreye zararı en aza indirmek amacı seçildi. Elimizdeki kanıtlar daha önce yoktu dün bu kanıtlar elimize geçti. Çok yakından değerlendirdik ve çevreye herhangi bir zararı engellemek için tedbirler aldık.
 
Gece boyunca bölgedeki hareketliliği takip ediyoruz, bilgi geldikçe sizler ile paylaşacağız. Rusya'ya bir operasyon olacağını söyledik ancak hedefleri ve ne zaman başlayacağı konusunda bilgi vermedik. Bu hedeflerin Suriye'nin kimyasal silahların kullanıma yönelik hedefler olduğunu göreceksiniz. Sadece bu hedeflere yönelik saldırı gerçekleştirdik sadece."
 
 
İNGİLTERE KIBRIS'TAN VURDU
 
Suriye’ye yönelik harekatta Kıbrıs'taki İngiliz üsleri de aktif olarak kullanıldı. 
 
 
Bir haftadır tüm izinlerin iptal edildiği Ağotur Askeri Üssü'nde sabaha karşı 4 Tornado uçağı Suriye’yi saldırı düzenledi.  Rum kaynaklardan edinilen bilgilere göre İngiltere, Kıbrıs’taki Ağutor üssü ile saldırıya katıldı. Uçakların saldırıların ardından üsse döndüğü belirtildi. Ağotur üssünde ise alarm durumun devam ettiği, yeni bir saldırı için hazır beklenildiği kaydedildi. Rum yönetimi de; savaşın başlaması ile birlikte acil görüşmeler gerçekleştirdi.  Anastasiadis’in Dışişleri Bakanı ve ilgili yetkililerden bilgiler aldığı ifade edildi. Öte yandan İngiliz üsleri “egemen” statüsünde olduğu için Rum yönetiminin, üslere yönelik bir yaptırımı olamıyor. Ağotur’da 6 adet Tornado 8 adet de Tyhoon uçak bulunuyordu.  
Haber Tarihi: 14 Nisan 2018 Cumartesi 08:56Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/ve-abd-suriyeyi-vurdu-387032-haber/