Bilişsel ve Davranışçı Terapiler

1960’ların sonunda, Aaron Beck tarafından geliştirilen bilişsel davranışçı terapi kuramı günümüzde panik atak, obsesif kompulsif, fobi, travma sonrası stres bozukluğu gibi anksiyete ve psikolojik bozukluklarının tedavisi için uygulanır.

1960’ların sonunda, Aaron Beck tarafından geliştirilen bilişsel davranışçı terapi kuramı günümüzde panik atak, obsesif kompulsif, fobi, travma sonrası stres bozukluğu gibi anksiyete ve psikolojik bozukluklarının tedavisi için uygulanır. Kronik yorgunluk sendromu veya irritabl bağırsak sendromu gibi psikolojik kökenli fiziksel rahatsızlıkların tedavisi olarak da uygulanabilen bilişsel davranışçı terapi yöntemi, davranışları ve düşünceleri değiştirerek insanın mutlu olmasını sağlamayı amaçlar. Kognitif terapi veya davranış terapisi de denilen bu yöntemde esas alınan; insanların duygu ve davranışlarının, düşüncelerinin yansıması olduğudur. Peki, bu ne anlama gelir? Bir olay karşısında verdiğimiz tepki aslında durum ile ilgili değil, bizim o durum hakkında genel itibariyle ne düşündüğümüz ve davranışlarımız ile ilgilidir diyebiliriz. Ben de bu düşünceleri ve davranışları değiştirmeye odaklanan bilişsel ve davranışçı terapiler sayesinde, hayatımı oldukça zora sokan takıntılarımın üstesinden gelebiliyorum. Siz de günlük hayatınızı olumsuz etkileyen problemlerinizi bu yöntemle çözmek istiyorsanız, nasıl bir sürece gireceğinizi bilmek isteyeceksinizdir.

 

Bilişsel Davranışçı Terapide Beni Neler Bekliyor?

 

Eğer doktorunuz size bdt önerdiyse, terapiye başlamadan önce sizi neyin beklediğini merak etmeniz oldukça doğal. Durumunuzun derecesine göre belirlenen aralıklar ve seanslarda terapistinizle duygularınızı, problemlerinizi ve davranışlarınızı tartıştığınız bir ortam olacak. Terapistiniz, zorluklarla yüzleşmenize yardımcı olmayı, sizi rahatsız eden düşünce ve davranışların değişmesini amaçlamaktadır. Bu doğrultuda, geçmiş yaşantınızdan ziyade şimdiki sorunlarınıza odaklanılır. Duygularınız, düşünceleriniz, davranışlarınız ve fiziksel duyularınız tek tek irdelenerek birbirleri arasındaki ilişkiyi anlamanız sağlanır. Durum karşısındaki davranışlarınız irdelenir ve bunun sizde büyük bir farkındalık yaratması beklenir.

 

Bilişsel Davranışçı Terapi hakkında diğer tüm detaylar için ayrıca https://datem.com.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

Kognitif terapi uygulanırken unutulmaması gereken bazı şeyler vardır. O da tedavinin başarıya ulaşmasının, istekli olmaya ve öğrenilenleri doğru bir şekilde uygulayabilmeye bağlı olduğunu bilmektir. Terapistiniz ne kadar başarılı olursa olsun, sürece kendinizi veremiyor ve düzenli bir şekilde katılım sağlayamıyorsanız kısa sürede olumlu sonuçlar beklemek hayalcilik olabilir. Eğer siz de bilişsel davranışçı terapi görüyor ve sorunlarınızdan kurtulmak istiyorsanız kendinizi tedaviye vermeli, anlatılanları günlük hayatınızda uygulamalısınız. İlaç tedavilerinin yanıt vermediği durumlarda bile olumlu sonuçlara ulaşılabilen bu yöntemi gerçekten benimsediğinizde hayatınıza farklı bir açıdan bakabilir ve daha kaliteli bir yaşam için önemli stratejiler öğrenebilirsiniz.

Haber Tarihi: 26 Temmuz 2018 Perşembe 14:50Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/bilissel-ve-davranisci-terapiler-391493-haber/