Malatya’da Artık GES Enerji Üretiliyor

Çevreye hiçbir zarar vermediği için artık çok daha sık tercih edilmeye başlanan güneş enerjisi santrali (GES) Türkiye’nin pek çok kentinde enerji ihtiyacının büyük bölümünü karşılıyor.

Çevreye hiçbir zarar vermediği için artık çok daha sık tercih edilmeye başlanan güneş enerjisi santrali (GES) Türkiye’nin pek çok kentinde enerji ihtiyacının büyük bölümünü karşılıyor. Gün içerisinde güneş enerjisini elektrik enerjisine çeviren GES akşam saatlerinde kent aydınlatması gibi çeşitli alanlarda enerji ihtiyacını karşılıyor. Bu kentlerden biri de Malatya oldu. Malatya’da kurulan devasa güneş enerjisi santrali ile kentin enerji gereksinimlerinin daha rahat karşılanacağı ifade ediliyor.
 

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan güneş enerjisi santrali tam 60 bin metrekarelik bir alanı kapsıyor. Santral için şehir mezarlığının yan tarafında bulunan ve atıl durumda olan arazi kullanıldı. Bu alanda kurulan enerji santrali için belediye uzun zamandır bütçe ayırmaya çalışıyordu. Sonunda istenen rakam elde edildi ve 60 bin metrekarelik alana her yıl 3 megavat enerji üretimi yapabilecek bir güneş enerjisi santrali kuruldu. Santralin kurulmasının hemen ardından son kontroller yapıldı ve enerji üretimine aynı gün başlandı.
 

5 Bin Konutun Elektrik İhtiyacını Karşılayacak!

Malatya’da kurulan güneş enerjisi santralinin her yıl ürettiği 3 megavat enerji ile tam 5 bin konutun enerji ihtiyacını karşılaması bekleniyor. Güneş enerjisi santralinin doğa dostu olması ve günümüzde en temiz enerji üretim tekniği olarak değerlendirilmesi nedeniyle kent halkı da bu durumdan oldukça memnun. Üstelik Malatya Büyükşehir Belediyesi bu enerji santrali nedeniyle hatırı sayılır oranda bir gelire de sahip olacak. Çünkü GES sayesinde her yıl belediyenin kasasına 3 milyon TL girecek.
 

Santralin enerji üretimine başlaması ile birlikte ülkede tüm gözler Malatya’ya çevrildi. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat santralin kurulu olduğu bölgede bazı incelemelerde bulundu. GES santralinin yapım aşamasını yakın markajda tutan Başkan Polat yaptığı santral incelemesinin ardından bazı açıklamalarda bulundu ve aynı zamanda belediyenin farklı projeleri hakkında da çeşitli bilgiler verdi. Belediyenin yöneticileri ve bazı çalışanları da santral gezisinde hazır bulundu.
 

Malatya Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat Malatya’nın çok daha ileriye taşınması içingerekli tüm çalışmalara ara vermeden devam ettiklerini vurguladı. “Hep birlikte, gece gündüz demeden çalışıyoruz” şeklinde konuşan Başkan Polat, aynı zamanda yeni projeler ile kentin daha yaşanılır bir bölgeye dönüşeceğinin de altını çizdi. Kent için hazırlanan ve “acil eylem planı” kategorisinde 112 projelerinin olduğundan söz eden Başkan Polat, GES projesinin bu projelerden dokuzuncusu olduğunu belirtti.
 

“Malatya’yı Enerji Üssü Haline Getiriyoruz”
 

Kentin belediye tarafından yapılan çeşitli çalışmalar ile bir enerji üssü haline getirildiğini belirten Başkan Polat konuyla ilgili basın mensuplarına bir açıklama yaptı. Açıklamasında "Malatya’yı enerji üssü haline getiriyoruz. Kurduğumuz ve kuracağımız enerji tesisleri Büyükşehir Belediyemize önemli miktarda gelirler getirecek. Enerji bakımından dışa bağımlılığı azaltacak. GES Enerji Santralimiz doğu dostu, ürettiği enerjinin tamamı güneşten. Tesisimiz yıllık 3 megavat enerji üretiyor ve 5 bin hanemizin aydınlatma ihtiyacını karşılıyor. Bütçemize, yıllık 3 milyon TL katkı sağlayacak. Eski çöp sahamızda, çöpten elektrik üretimi yapıyorduk. Entegre Çevre Projemiz tamamlandığında 12,4 megavat elektriği oradan üreteceğiz. Ayrıca 1 megavat enerji üretecek bir başka GES projemiz var. Temelini attığımız Kuyuönü HES projemiz 2,2 megavat gücünde. Tamamı bittiğinde toplamda 18,6 megavatlık bir enerji üretim merkezi haline geleceğiz. Durmayacağız, çalışacağız, koşacağız, koşturacağız. Doğa ve çevre dostu enerji teknolojilerini yakından takip ederek dışa bağımlılığı azaltıp, kendi enerjimizi kendimiz üreteceğiz" dedi.
 

Son yıllarda güneş enerjisi sistemlerinde her kentte daha fazla ihtiyaç duyuluyor. Akıllı telefonların kullanımı ile birlikte kentlerde kullanılan enerji miktarı da arttı. Teknolojik ürünlerin elektrik ihtiyacını ciddi düzeyde arttırdığına dair pek çok analiz yapıldı. Özellikle youwin mobil  ya da Facebook gibi sevilen uygulamaların sıklıkla kullanılması, daha fazla enerji tüketilmesini beraberinde getiriyor.

Haber Tarihi: 08 Ekim 2018 Pazartesi 16:47Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/malatyada-artik-ges-enerji-uretiliyor-392777-haber/