9 GES ve 4 RES Santrali Kurulacak!

Yakın zamanda 9 adet güneş enerji santrali ve 4 adet de rüzgar enerji santrali kurulacak. Akfen Yenilenebilir Enerji tarafından yapılan açıklama büyük yankı uyandırdı. Akfen Yenilenebilir Enerji toplam 13 yeni enerji santrali kurulumu için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan kredi aldığını açıkladı. Bu kredi miktarının ise tam 102 milyon dolar olduğu belirtildi.

Yakın zamanda 9 adet güneş enerji santrali ve 4 adet de rüzgar enerji santrali kurulacak. Akfen Yenilenebilir Enerji tarafından yapılan açıklama büyük yankı uyandırdı. Akfen Yenilenebilir Enerji toplam 13 yeni enerji santrali kurulumu için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan kredi aldığını açıkladı. Bu kredi miktarının ise tam 102 milyon dolar olduğu belirtildi. Yapılan açıklamada enerji santrallerinin tamamen yerli ve yenilenebilir kaynaklı olacağının da altı çizildi.

Konuya dair bir basın açıklaması yapan Akfen Yenilebilir Enerji toplamda gücü 327 megavat olan 9 güneş enerji santrali ve 4 rüzgar enerjisi santrali için bir anlaşma yapıldığını belirtti. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan alınacak 102 milyon dolarlık kredinin tamamının 13 enerji santrali için kullanılacağı belirtildi. Toplamda 85 megavat gücü olacak dokuz adet güneş enerjisi santrali 5 ayrı kentte kurulacak.

5 Farklı Kente GES Kurulacak

Akfen Yenilenebilir Enerji tarafından yapılan açıklamada bu beş şehrin belli olduğu da belirtildi. Güneş enerjisi santralleri Konya, Amasya, Tokat, Van ve Malatya’da hayata geçirilecek. Rüzgar enerjisi santrali için ise Çanakkale’de Üçpınar santralinin 99 megavat gücünde olacağı belirtildi. Aynı zamanda Kocalar bölgesinde kurulması planlanan rüzgar enerjisi santrali ise 26 megavat gücünde olacak. Hasanoba bölgesi de rüzgar enerjisi santrali ile bulaşacak bölgeler arasında yer alıyor. Bu santralin gücü ise 51 megavat olacak. Son santral için Denizli kenti belirlendi ve Denizli’de kurulması planlanan RES ise 66 megavat gücünde olacak. Tüm bu rüzgar enerjisi santralleri için toplamda 50 milyon dolarlık bir harcama yapılacağı da açıklandı.

Akfen Yenilenebilir Enerji A.Ş. Genel Müdürü Kayrıl Karabeyoğlu konuya dair bir açıklama yaparak merak edilen soruları yanıtladı. Bu açıklamada bankadan alınan kredinin çok önemli yatırımların hayata geçirilmesi adına büyük önem taşıdığını vurguladı. Karabeyoğlu açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "2020 yılı sonuna kadar hayata geçireceğimiz projelerle tamamı temiz enerji kaynaklarına dayalı 1000 megavatlık kurulu güce ulaşma hedefimize doğru emin adımlarla ilerliyoruz. Önümüzdeki dönemde özellikle rüzgar enerjisi alanında yeni yatırımlarımız ve muhtemel satın almalarımız devam edecek."

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Direktörü ArvidTuerkner de konuya dair açılama yapan isimler arasında yer alıyor. Tuerkner yaptığı açıklamada "Türkiye yenilenebilir enerji sektöründe çekici yatırım fırsatları sunmaya devam ediyor. Sağladığımız finansman Akfen Holding'in ülkenin en büyük yenilenebilir enerji oyuncularından biri olma hedefini desteklemektir. Aynı zamanda bu yatırım, Türkiye’nin yerli kaynağa dayalı enerji üretimine geçiş sürecinde sektöre de ivme kazandırmaktadır" ifadelerini kullandı.

En temiz enerji GES Büyük Organizasyonlarda da Kullanılıyor

Güneş enerji santralleri doğa dostu olmasıyla en temiz enerji kaynağı olarak kabul ediliyor. Güneş enerjisi santralleri son yıllarda olimpiyat oyunları gibi büyük organizasyonlar düzenleyen ülkelerin de adeta imdadına yetişiyor. Son yıllarda trbet  gibi büyük markaların da bu dev organizasyonlarda yer almak istemesi, organizasyonların çok daha geniş kapsamlı bir şekilde düzenlenmesini de beraberinde getirecek gibi görünüyor. Bu noktada güneş enerjisinden çok daha etkin bir şekilde faydalanılması gerekecek.

Organizasyonlar nedeniyle çok daha fazla sayıda turist ağırlayan ülkeler her daim kullandıkları enerjiden daha fazlasına gereksinim duyuluyor. Diğer santrallere nazaran daha düşük maliyet ile kurulabilen güneş enerji santralleri bu noktada da büyük ve önemli bir görevi üstleniyor. Kısa sürede kurulumu tamamlanabilen paneller enerji üretimine hemen başlıyor. Bu sayede olimpiyat oyunları gibi çeşitli organizasyonlar için gereken ilave enerji kaynakları problemi de minimum maliyet ile çözülmüş oluyor.

Haber Tarihi: 08 Ekim 2018 Pazartesi 16:48Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/9-ges-ve-4-res-santrali-kurulacak-392778-haber/