2019’da Dolar Ne Olur?

Ülkemizde 2018 yılında en fazla konuşulan olayların başında dolar fiyatlarındaki yükseliş geldi. Yaz aylarında 7 Lirayı geçerek rekor kıran dolar, 2019’unda en fazla merak edilen konularından bir tanesi. Artacak mı yoksa düşecek mi?

Ülkemizde 2018 yılında en fazla konuşulan olayların başında dolar fiyatlarındaki yükseliş geldi. Yaz aylarında 7 Lirayı geçerek rekor kıran dolar, 2019’unda en fazla merak edilen konularından bir tanesi. Artacak mı yoksa düşecek mi? soruları ilk akla gelenler olsa da doların önemi birçok insanı etkileyen bir faktör. Özellikle yatırımcıların ilgisini çeken bu konu, Binomo yatırım piyasası gibi alanlarda dolar alıp satanların ilgisini çekiyor. Biz de bu yazımızda sizler için 2019 dolar tahminini derledik. Hem politik hem de ekonomik duruma göre 2019 yılında beklenen doları seviyesi.

 

Son günlerde Türkiye’de en fazla konuşulan konulardan birisi ABD Başkanı Donald Trump’ın ülkemize yönelik attığı tweet oldu. Ekonomik açıdan Türkiye’yi tehdit eden Trump, dolar kurunun yükselmesi konusundaki en büyük aktörlerden birisi konumunda. Her ne kadar tweet attığı tarihten beri herhangi bir yükseliş olmamış olsa da yaz aylarını hatırlamakta fayda var.

 

Bununla birlikte son aylarda Türkiye’nin yaptığı hamleleri de göz önünde bulundurmak gerek. ABD ile tweet olayına kadar geliştirilen iyi ilişkiler, 2018 sonlarına doğru ekonomik tablodaki pozitif gelişmeler doların 5.30 seviyesine kadar gerilemesini sağlamıştı. 2019 Yılındaki belirleyici unsurlardan birisi de yine Türkiye’nin ekonomik olarak adımlar olacak. Ekonomi piyasalarına yapılacak doğru müdahaleler doların daha da düşmesini sağlayabilir.

 

Bu ek olarak kuru belirleyecek olan bir diğer önemli nokta ikili devlet ilişkileri oluyor. Özellikle Türkiye- ABD ve ABD- Çin arasındaki ticaret çekişmesi dolar kuru üzerinden doğrudan etkiye sahip detaylardan. Bu aşamada ise devreye ABD Başkanı Trump giriyor. Trump’ın saldıran tutumu yabancı yatırımcının ülkeden uzakaşmasına ve kafasında önyargı korumasına neden olabileceği için dolar kurunun daha yükselmesi ihtimali söz konusu.

 

Sonuç olarak 2019 yılında atılacak karşılıklı adımlar ve yapılacak ekonomik yatırımlara bağlı olarak doların 5.15 ile 5.50 arasında bir seviyede gidip gelmesi bekleniyor. Elbette Türkiye’de yapılacak olan pozitif etkiler TL’nin dolar karşısında daha fazla değer kazanmasına da neden olabilir.

Haber Tarihi: 05 Şubat 2019 Salı 19:24Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/2019da-dolar-ne-olur-394450-haber/