Yağ aldırma işlemi (liposuction) nasıl yapılır?

Operasyondan önce hastanın ameliyata uygun olup olmadığından emin olmak için bazı sağlık testlerinin yapılması gerekir.

Operasyondan önce hastanın ameliyata uygun olup olmadığından emin olmak için bazı sağlık testlerinin yapılması gerekir. Yağ aldırma ameliyatından önce aşağıda belirtilen tavsiyelere uyulması önerilir: 
 

 

Operasyon sırasında
 

İşlem 1 – 4 saat sürer. İşlemden önce hastalar 1 – 4 saat sürebilecek olan genel anestezi altına alınırlar.
 

Vücudun alt kısmındaki tedavi için epidural anestezi yapılabilir. Bu durumda anestezik, durayı saran epidural boşluğa ya da omurga etrafındaki sıvı dolu keseni içine enjekte edilir. Alt bölge ve karında uyuşma olur.  Sadece küçük bir bölgede yağ alınacaksa lokal anestzi uygulanabilir. Hastaya lokal anestezi verilecekse, uygun miktarda yağ alındığından emin olmak için işlem boyunca ayakta durması istenebilir.
 

Pek çok yağ alma tekniği bulunmaktadır:

 

Şişen liposuction: Lokal anestezik (lidokain) ile birkaç litre salin çözletisi ve damar daraltıcı (epinefrin) yağ emilecek bölgedeki derinin altına pompalanır. Yağ küçük emme tüpleri ile emilir. Bu yağ aldırmanın (liposuction) en bilinen yöntemidir.  

 

Kuru liposuction: Yağ alınmadan önce sıvı enjekte edilmez. Bu yöntem günümüzde nadiren uygulanır. Morarma ve kanama riski yüksektir.  

 

Ultrason destekli liposuction (UAL): Ultrasonik yağ aldırma (liposuction) olarak da bilinir. Kanüle ultrason da verilir. Kanülün değdiği yağın erimesini sağlar. Ultrason dalgaları yağ hücrelerinin duvarlarını yıkar. Yağ hücreleri emülsiyonlaşır ya da sıvılaşır. Bu yöntem erkeklerin göğüsleri, sırt ve daha evvel liposuction yapılmış bölgeler gibi fibröz bölgeler için uygundur.  Ultrasonik liposuctiondan sonra sıvılaşmış yağı uzaklaştırmak için emme destekli liposuction yapılır.
 

Güç destekli liposuction (PAS): Güçlendirilmiş liposuction olarak da bilinir. Hızla ileri geri hareket eden mekanize bir sistemi olan özel bir kanül kullanılır. Cerrah böylece yağı daha kolaylıkla dışarı alır.

 

Lazer destekli Lipoliz (LAL): Lazerli lipoliz olarak da bilinir, bu işlemde şişme sıvısı kullanılır. Yağları uzaklaştırmak için geleneksel liposuction yönteminden daha az kanlı ve saldırgan bir yöntemdir. Lazer enerjisini iletmek ve deri altındaki yağları ısıtmak için küçük bir kesiye küçük bir tüp yerleştirilir.
 

İşlemden sonra akışkan ve kanın vücuttan atılması için, cerrah kesiyi açık tutar.

 

Liposuctiondan sonra
 

İşlemden sonra hasta bazı bölgelerde hissizlik yaşayabilir.
 

 

SONUÇLAR
 

Liposuction’ın sonuçları enflamasyon geçene kadar tam anlaşılmaz. Bazı vakalarda bu bir kaç ay sürebilir. Şişliklerin büyük kısmı 4 hafta sonra iner ve yağ alınan bölge daha az şiş görünür. Kilosunu kontrol eden kişilerde daha kalıcı etki görülür. İşlemden sonra kilo alan kişilerin vücut yağ dağılımında değişiklik görülebilir.

 

Kaynak:


Op. Dr. Alper Mete Uğurlu
https://www.alpermeteugurlu.com/

Haber Tarihi: 08 Şubat 2019 Cuma 14:17Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/yag-aldirma-islemi-liposuction-nasil-yapilir-394487-haber/