İşte kıdem vergisini geri almanın yolları

İşçinin kıdem tazminatından kesilen gelir vergisi ile bonus, ikramiye gibi ek tazminatlar üzerinden kesilen gelir vergisi iade edilecek. Başvuru elektronik ortamdan yapılabilecek
Kıdem tazminatından kesilen gelir vergisinin iadesiyle ilgili detayları belirteyen taslak ortaya çıktı. Buna göre, karşılıklı sözleşmeyle işinden ayrılan işçiden kesilen bonus, hizmet ödülü, hizmet primi, ek ödeme, ikramiye gibi adlar altında ödenen ek tazminatlar üzerinden kesilen gelir vergisi de iade edilecek. 
İş sözleşmesi anlaşmalı feshedilen işçilere ödenen işe başlatmama tazminatları da vergi istisnası kapsamında olacak. Düzenlemeye başvuracak olanlar, dilekçelerini elden veya posta yoluyla vergi dairesine verebileceği gibi İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden elektronik ortamda da verebilecek.
 
Taslak, 27 Mart 2018’den önce sözleşme veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları gibi çeşitli adlar altında yapılan ödemeler ve yardımlar üzerinden tahsil edilen gelir vergisi, hizmet erbabının düzeltme zamanaşımı süresi içerisinde vergi dairelerine başvurmaları ve dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri şartıyla kesilen vergiler iade edilecek. 
 
İŞE BAŞLATMAMA DAHİL
 
Düzeltme zamanaşımı süresi içerisinde yapılmış olması şartıyla, maddenin yürürlüğe girdiği 30 Ocak 2019’dan önce yapılan ve düzeltme veya şikayet aşamasında bulunan düzeltme talepleri üzerine de iade yapılacak.
 
Arabuluculuk faaliyeti sonucunda işçinin işe başlatılmaması konusunda anlaşmaları halinde, iş sözleşmesi feshedilen işçilere, en çok sekiz aylık ücreti tutarında ödenen işe başlatmama tazminatları da istisna kapsamında olacak.
 
Davadan vazgeçen masraf ödemeyecek
 
Zamanaşımı süresi içerisinde düzeltme başvurusunda bulunmuş ve düzeltme talebi kabul edilmediği için dava açmış olan işçinin, henüz kesinleşmeyen davalarından feragat etmeleri halinde iade işlemleri yapılacak, vazgeçilen davalarla ilgili yargılama gideri ve vekâlet ücretine hükmedilmeyecek. 
 
Karşılıklı ikale sözleşmesinde ayrı görünmekle birlikte, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, prim, ek ödeme ve izin ücreti gibi ödemelerin, ücret bordrosunda, “ikale tazminatı, ek ödeme, ek tazminat ve paket ödemesi” gibi tek adla gösterildiği durumlarda buna isabet eden verginin iadesi sağlanacak. Ek tazminat niteliğinde olmayan ihbar tazminatı, mesai ücreti gibi ödemelerden kesilen vergi iadesi söz konusu değil.
 
Elektronik başvuru
 
İşçiler, dilekçelerini elden veya postayla vergi dairesine verebileceği gibi İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden elektronik ortamda da verebilecek. İşverenler, işçi ve ilgili vergi dairesince istenilen bilgi ve belgeleri, ivedi şekilde ibraz etmekle sorumlu. (Milliyet / Mithat Yurdakul)
Haber Tarihi: 14 Şubat 2019 Perşembe 09:44Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/iste-kidem-vergisini-geri-almanin-yollari-394545-haber/