Yolcu Taşımacılığında D2 Belgesinin Önemi

Trafikte kullanılan belgeler araçlarla nelerin taşınabileceğini göstermektedir. D sınıfı belgeler ise, uygun koşullarda araçlara sahip olan firmalara, insan taşıması için yetki vermektedir.

D2 Belgesi Nedir?
 

D2 sınıfı belgelerin farkı tarifeye bağlı olmadan insan taşımacılığı yapılabilmesidir. Kısacası d2 belgesi olan şirketler herhangi bir zaman tarifesine bağlı olmadan yolcu taşıyabilmektedir. Bu belge ile önceden belirlenmiş insan grupları bir yerden başka bir yere toplu olarak götürülüp getirilebilmektedir. Bu belgeye sahip olan firmalar tarifeli yolcu veya malzeme taşımacılığı yapamamaktadır. Yetki belgesi verilen bakanlığa e-mail ile başvurularak (15 gün civarında sürmekte) veya e-devlet üzerinden çok kısa sürede sorgulanabilmektedir.

D2 Belgesi Neden Gereklidir?
 

D2 sınıfı yetki belgesi olmayan firmaların yapacağı yolcu taşımacılığı illegal olarak kabul edilmektedir ve ağır cezalar uygulanmaktadır. Ayrıca d2 belgesi olan firmaların uyması gereken bazı kurallar da bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir: 1. Bu belge ile aynı güzergah üzerinde tek bir yolcu grubu taşınabilir 2. Güzergah boyunca yolcu indirme ve bindirme yapılamaz 3. Her yolcu için ayrı bilet kesilme zorunluluğu yoktur, taşıma sözleşmesi ve faturası toplu olarak düzenlenir. 4. Yolcu gruplarının seyahat acentelerince hazırlanma zorunluluğu yoktur 5. Yetki belgeli otobüsler yerel makamlar tarafından, şehir içinde olmak üzere mekik seferler yapmak için kullanılabilir 6. Taşımacılık yapan araçların üzerinde, taşıma fatura ve sözleşmesi, noter onaylı yetki belgesi, taşıt kartı, taşıt belgesi ve yolcu listesi olmalıdır.
 

D2 Belgesi Nasıl Alınır?
 

D2 belgesi nasıl alınır sorusunun cevabı , Ulaştırma ve Altyapı bakanlığınca verilmektedir. Bu nedenle yetki belgesini almak için aynı bakanlığa başvurmak gerekmektedir. Bu belgeyi alabilmek için gerekli bazı şartlar bulunmaktadır, bunlar şu şekilde sıralanmaktadır: 1. Yetki belgesi için başvurulduğu tarih itibarı ile ve yetki belgesinin geçerlilik süresi boyunca da araçlar 10 yaşından büyük olmamalıdır. 2. Yetki belgesi alınacak araçlar için en az 75 adet koltuk sayısı şartı bulunmaktadır. Koltuk sayısının üst sınırı ise bulunmamaktadır. 3. Yetki belgesi alma zorunluluğu sadece firmalara şart koşulmamıştır, taşımacılığı yapacak olan şoförlerin de, yetki alınan araçları kullanabilmesi için gerekli mesleki yeterlilik belgesi olması gerekmektedir. 4. Yetki belgesini kapsayan araçların üzerinde şirkete ait unvan, kısaltma veya logo gibi bilgilerin yer alması gerekir. Bu yetki belgesini almak için başvuru yaparken aşağıdaki belgelerin de getirilmesi gerekmektedir: 1. Yetki belgesi ve taşıt kartı işlem başvuru formları (temsil ve imza yetkisi olanlarca imzalanmış olacak) 2. Ticaret sicil gazetesinin aslı veya onaylı örneği 3. Faaliyet belgesi (nace kodu uygun olmalı) 4. Temsil ve imzaya yetkili olanların noter onaylı imza sirküleri 5. Şirket sahibinin, ortaklarının veya yöneticilerinin nüfus cüzdan suret ve fotokopileri, TC kimlik numaraları ve adli sicil kayıtları (Cumhuriyet savcılığından alınmış olması gerekiyor) 6. İş yeri merkezinin kira kontratı veya tapu fotokopisi 7. Kayıtlı olan araçların muayeneleri yapılmış olarak trafik ve tescil belgeleri (araçların belgede ticari olarak geçmesi gerekiyor) 8. Araçlar için gerekli sigortalar ve harçların ödendiğini gösteren dekontlar.

Haber Tarihi: 14 Şubat 2019 Perşembe 11:24Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/yolcu-tasimaciliginda-d2-belgesinin-onemi-394547-haber/