Video Oyun Sektörü

Oyun oynamak, yüzyıllardır insanoğlunun şüphesiz en büyük eğlenceleri arasındaki yerini koruyan bir eğlence biçimidir.

Oyun oynamak, yüzyıllardır insanoğlunun şüphesiz en büyük eğlenceleri arasındaki yerini koruyan bir eğlence biçimidir. Elbette zaman ilerledikçe oyun oynama biçimleri ve oynanan oyunlar da değişkenlik göstermiştir. Eski zamanlarda yalnızca fiziksel oyunlar varken, teknoloji ilerledikçe daha çok dijital oyunlar ön plana çıkmaya başlamıştır.

               
Video oyunları seksenlerin başından itibaren popülerliğini artırmaya başlayan bir olgudur. Daha sonraları, özellikle doksanlarda atari salonları yaygınlaşmaya başladıkça, dijital oyunlar da zirvedeki yerini kalıcı bir şekilde almıştır. Bu yıllardan günümüze kadar olan zaman diliminde video oyun sektörü inanılmaz boyutlara gelmiştir. Günümüzde video oyun sektörü milyarlarca dolar piyasa hacmine sahiptir. Bu da doğal olarak oyun severler için belli başlı dezavantajları beraberinde getirmiştir.
 

Detaylı bilgi için; https://www.hubogi.com/
 

Oyun Dünyasında Ticari Kaygı
 

Sektör büyüdükçe kâr beklentisi de bununla doğru orantılı olarak büyüdü ve ortaya inanılmaz rakamlara ulaşan oyun fiyatları çıktı. Özellikle Türkiye gibi dolar karşısında düşük değerli olan para birimine sahip ülkelerde video oyun fiyatları oldukça uç rakamlara ulaştı. Bu da haliyle gerçek oyun severlerin oyunlara daha zor ulaşmasına sebep oldu. Bunun yanında sadece ticari kaygı için üretilen ve içerik anlamında zayıf mobil oyunlar da piyasadaki hacmini genişletti.

               
Oyun sektörünün en samimi olduğu yıllar olan doksanlara göre kıyaslandığında, günümüzdeki oyun piyasası oldukça farklı bir şekil almıştır. Elbette bu değişimin ve para kaygısının yalnızca dezavantajları değil, avantajları da bulunmakta. Gelişen sektör aynı zamanda rekabeti artırmış, bu da ortaya çıkan oyunlarda grafiklerin daha kaliteli ve üst seviye hale gelmesini desteklemiştir. Bunda elbette teknolojinin gelişme hızının payı da azımsanamayacak kadar fazladır.
 

Oyun Satın Almak
 

Doksanlara tekrar geri dönecek olursak o dönemlerde oyunlar, fiziksel olarak satın alınan öğelerdi. Günümüzde bu yalnızca hobi veya koleksiyon amacı güden kişiler tarafından yapılmaktadır. Daha önce de belirttiğimiz sebeplerden dolayı günümüzde oyun fiyatları oldukça yüksek rakamlardadır ve kutulu oyun almak hayli masraflı hale gelmiştir. Bu nedenle daha çok Steam, Orijin ve G2A gibi platformlarda dijital ortamda oyun satın almaları gerçekleşir. Bu hem oyun satın almanın ekonomik bir yoludur, hem de depolama açısından tek bir hesap içerisinde birden fazla oyuna erişmenize imkân sağlar.

               
Rekabetin doğurduğu bir diğer avantajlı sonuç ise bir oyun çıktıktan bir süre sonra artık popülerliğini çabucak yitirir ve ücreti hızla aşağı iner. Hatta çıktığında piyasanın en pahalıları arasında olan oyunlar bir noktadan sonra ücretsiz hale bile gelebilir. Bunu çok iyi bilen oyun severler fazla önemsemedikleri oyunların fiyatının düşmesini bekleyerek bu şekilde ekonomik olarak avantajlı konuma geçerler.
 

Oyun Dünyasında Güncel Kalmak
 

Son derece hızlı bir ivmeyle yükselen bu sektörde dolayısıyla her yeni gün yüzlerce yeni oyun piyasaya çıkmaktadır. Bu noktada oyun kavramımız bilgisayar, mobil ve konsol gibi bütün platformları kapsamaktadır. Genel pencereden bakıldığında ortaya çıkan oyun sayısı oldukça fazladır. Bu nedenle günceli takip etmek ancak online oyun haber portalları aracılığıyla mümkündür. Bu noktada biraz nostalji yaşamak isteyenler ise günümüzde hala basılmaya devam eden, oyun dünyasıyla ilgili haftalık dergileri takip edebilirler.
 

Bu denli devasa bir sektörde elbette oyun haber sitelerinin yanı sıra, devasa forumlar, açılışlar ve galalar düzenlenmektedir. Dünyada onlarca farklı bölgede düzenli olarak hazırlanan ve bütün yıl hazırlıkları devam eden devasa boyutlarda fuarlar bulunmaktadır. Örnek verecek olursak, yalnızca Blizzard firması bile her yıl binlerce dolar harcayarak BlizzCon adlı konferansı düzenler. Bu durumu bir de bütün dünyadan en büyük oyun firmalarının katıldığı fuarlara ölçeklendirecek olursak ortaya çok ciddi rakamlar çıkmaktadır.

Haber Tarihi: 12 Mart 2019 Salı 11:37Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/video-oyun-sektoru-394861-haber/