İkinci El Araba Alım Satım İşlemleri Nasıl Yapılır?

Günümüzde ikinci el araba alım ve satım işlemlerinde çeşitli dolandırıcılık ve hileler ile karşılaşılabilmektedir.

Günümüzde ikinci el araba alım ve satım işlemlerinde çeşitli dolandırıcılık ve hileler ile karşılaşılabilmektedir. Her yıl pek çok kişi bu olumsuzlukları yaşayarak deneyimlemekte ve ciddi şekilde mağdur olmaktadır. Ancak alım ya da satım işlemleri sırasında dikkat edilecek birkaç nokta ile mağdur olmanın önüne geçilebilmektedir. Bu anlamda özellikle ikinci el otomobil almadan önce tramer sorgulama ve kilometre bilgisi sorgulama gibi işlemlerin gerçekleştirilmesi oldukça önemlidir. Bunların yanı sıra satın alınacak aracın bir servise ya da ekspertize götürülerek aracın genel durumu ile ilgili mutlaka bilgi alınmalıdır.
 

İkinci el araba alım veya satımı sırasında önemli noktalardan birisi de noter satış aşamasıdır. Bilindiği üzere ikinci el araç satış işlemleri noterler aracılığı ile gerçekleştirilmektedir. Peki, notere gitmeden önce toplanması gereken belgeler nelerdir? Noterlerde satış işlemleri nasıl gerçekleştirilir? İşte bu soruların cevabı ve daha fazlası
 

İkinci El Araba Alım Satımı İçin Notere Teslim Edilmesi Gereken Belgeler
 

İkinci el araç satış işlemleri sırasında öncelikli olarak motorlu taşıtlar vergisi (MTV) ve trafik cezası borcu olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eğer araca ait bir borç mevcutsa notere gitmeden önce kapatılmalıdır. Yine notere gitmeden önce hazırlanması gereken diğer belgeler ise şöyledir:
 

Noterde Yapılan İşlemler
 

Araç satışı için yukarıda bahsedilen belgelerin hazırlanmasının ardından alıcı ve satıcının bilgileri Kimlik Paylaşım Sistemi'nden sorgulanmaktadır. Bu aşamanın ardından araç ile ilgili kontrollere geçilir. Aracın satış, devir ve tesciline yönelik olarak engelleyici bir durumun varlığı sorgulanır. Eğer bu sorgulamaların ardından herhangi bir sorun çıkmazsa satış sözleşmesi hazırlanır.
 

İkinci el araba alım satımı için noter yetkilisi tarafından hazırlanan sözleşme taraflar tarafından imzalanır ve satış işlemi tamamlanır. Ancak satış işleminin ardından satışın sorunsuz gerçekleşmesi adına sözleşmede yer alan bilgilerin elektronik ortamda sicile gitmesi gerekmektedir. Bunun için imzalanan sözleşme ile noterin veznesine gidilerek gerekli ücretler ödenmelidir.
 

Son olarak noter veznesinde yapılan ödeme sonrasında makbuz kesilerek sicile bildirilir ve tescil işlemi tamamlanmış olur. Ayrıca aracı satın aldıktan sonra 15 gün içerisinde trafik sigortası yaptırılmalıdır.
 

İkinci El Arabamı Nasıl Satarım
 

İkinci el arabanızı internet veya galeriler üzerinden satabilirsiniz. Günümüzde internet üzerinden satmak daha avantajlı. Çünkü daha çok kullanıcıya ulaşabilir ve aracınızı istediğiniz fiyata satma imkânın da bulabilirsiniz. İnternet üzerinden araç satışı yapan sitelere üye olup araba ilan ver demeniz yeterli.
 

Bunlardan biride biarabam.com Mobil üzerinden ilan verme işlemi çok basit ve üyelik işlemleriyle uğraşmanıza gerek kalmıyor.

Haber Tarihi: 27 Mart 2019 Çarşamba 19:58Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/ikinci-el-araba-alim-satim-islemleri-nasil-yapilir-395062-haber/