YKS’de hatalı soru iddiaları devam ediyor

Üniversiteye giriş sınavları hafta sonu tamamlandı. ÖSYM, TYT’de bir Matematik sorusunu iptal etti. Ancak hatalı soru iddiaları devam ediyor. Uzmanlar, TYT’de Coğrafya’da 9., AYT’de Kimya’da 24. ve Tarih’te 33. sorunun iptalini istiyor.
Yaklaşık 2,5 milyon üniversite adayının katıldığı Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) 15 Haziran Cumartesi günü yapılan birinci oturumu Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) Matematik’te 7. sorunun hatalı olduğu iddialarının ardından ÖSYM soruyu iptal etti. Ancak YKS’de hatalı soru iddiaları sürüyor. Uzmanlardan gelen yorumlara göre TYT’de Sosyal Bilimler Testi’nde Coğrafya’da 9. soru, YKS’nin önceki gün gerçekleştirilen ikinci oturumu Alan Yeterlilik Testleri’nde (AYT) Kimya’da da 24.; Tarih’te de 33. soru hatalı. Bu soruların da iptal edilmesi bekleniyor.
 
‘Bilimsel hata var’
 
Coğrafya Öğretmeni Mehmet Baran Aydın, TYT’nin 9. ve 10. sınıf konularını kapsadığının altını çizerek, TYT’de Coğrafya’da 9. sorunun MEB’in hiçbir kazanımıyla uyuşmadığı için iptal edilmesi gerektiğini söylüyor. Aydın’ın soruyla ilgili yorumu şöyle: “Sorunun Coğrafya ile ilgilisi yok. Harita, bazı ülkelerin 2020-2025 dönemi için ‘Erkeklerde Doğumda Beklenen Yaşam Sürelerine’ göre renklendirilmiş. Soruda ‘Aşağıdakilerden hangisi Erkeklerde Doğumda Beklenen Yaşam Süresi’nin 75-79 yıl olacağı tahmin edilen ülkelerden birisidir?’ denilmiş. 75-79’a baktığınızda karşınıza sarı renk denk geliyor. Yani soru sarı renkle gösterilen ülkeler arasında aşağıdakilerden hangisi sorusuna dönüşmüş oluyor. Irak, Mısır, Suriye, Kuveyt değil. Sarı renkle gösterilenler içinde Umman var. O zaman bu soru ‘Sarı renklerden hangisi Umman’dır sorusuna dönüşmüştür. Coğrafyada ülke yeri sorulmaz.” 
 
Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Kimya Bölüm Başkanı Nihal Şen ise AYT’deki 24. soruda bilimsel hata olduğunu iddia ediyor. Şen’in bu soruya itirazı şöyle: “Fen Bilimleri’ndeki 24. soruda MgSO4 içeren sulu çözeltinin elektrolizi sorusunda katotta biriken Mg metali miktarını soruyor. MgSO4 tuzunun sulu çözeltisinde katotta öncelikle H2 gazı açığa çıkacaktır. Bu nedenle sorunun erimiş MgSO4 tuzunun elektrolizi ifadesiyle sorulması gerekirdi. Soru bilimsel olarak hatalıdır.”
 
‘33. sorusu yanlış’
 
Tarih öğretmeni Mehmet Topçu ise AYT’de Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 testindeki Tekalif-i Milliye Emirleri ile ilgili Tarih sorusunun hatalı olduğunu söylüyor. ÖSYM’nin “Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’nın 7-8 Ağustos 1921’de yayımladığı Tekalif-i Milliye Emirleri’nde Türk ordusunun hangi alandaki ihtiyacından bahsedilmemiştir?” şeklindeki 33. soruda doğru cevabı (E) şıkkı yani Haberleşme Aracı olarak belirttiğini kaydeden Topçu, “Tekalif-i Milliye Emirleri’ne bakınca 8. emrin içerisinde telefon, kablo, tel ibaresi geçmekte. Bu da haberleşmenin ispatıdır. Teyit etmek için kaynakları araştırdım, tezleri inceledim, tarihçilerle görüştüm. Hepsi aynı görüşte, sorunun yanlış olduğunu belirtiyorlar. Bu soruda verilen cevap şıklarından motorlu taşıt, silah ve cephane, kılık kıyafet ve insan gücü de emirler içerisinde yer alıyor. Yani cevap şıklarının hepsi doğru. O nedenle soru iptal edilmeli” diyor.
 
‘Boya’ sorusunun iptali bekleniyor
 
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 1 Haziran’da düzenlediği Liselere Giriş Sınavı’nın (LGS) Sayısal oturumundaki Fen Bilimleri testinde A kitapçığına göre 9. sorunun hatalı olduğu yönünde tartışmalar var. Kimi öğretmen “Soru hatalı değil, öğrenciler arasında eleme yapabilmek için hazırlanmış, seçici nitelikte bir soru” diyor; kimi ise “Soru kökü hatalı olduğu için çocukları hataya sevk eden bir soru” olduğu görüşünde. Sosyal medyada öğrenci, veli ve öğretmenler tarafından tartışılan bu sorunun da iptali bekleniyor.
 
(Milliyet)
Haber Tarihi: 18 Haziran 2019 Salı 11:12Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/yksde-hatali-soru-iddialari-devam-ediyor-395942-haber/