Çalışan kadınlara evlenme tazminatı!

Evlenen kadınlar 1 yıl içinde istifa ederse kıdem tazminatını çalıştıkları yerden alabiliyor. Ama hak kaybı yaşamamaları için dikkat edilmesi gereken hususlar var.
en az 1 yıl çalışılması gerektiğidir. Yani 1 yılı doldurmayan bir sigortalı hangi şartlarda ayrılırsa ayrılsın kıdem tazminatı alamıyor. Sabah'tan Faruk Erdem'in haberine göre; Kıdem tazminatını almanın diğer önemli şartı ise kendi istek ve kusurunuz dışında ayrılmanız gerekmesi. Bunun dışında haklı fesih imkanı da bulunuyor. Ancak yasamız bazı özel durumlarda sigortalılara istifa halinde de kıdem tazminatı alma hakkı tanıyor. 
 
BAŞVURU SÜRESİNE DİKKAT!
 
Emeklilik, askerlik, 15 yıl 3.600 gün şartı gibi. Kadınlar için ise özel olarak evlilik ile işten ayrılma hakkı bulunuyor. Evlendikten sonra 1 yıl içinde istifa eden kadın sigortalılar kıdem tazminatını alabiliyor. Bu hak sadece kadın çalışanlara tanınmış bir hak. Kadın çalışan evlilik akdinin yani nikahın yapılmasından sonra 1 yıl içerisinde işverene başvurduğunda her çalıştığı yıl için 30 günlük brüt ücreti tazminat olarak alabiliyor. Tazminat son ücret üzerinden hesaplanıyor. Burada kadının evlilikten sonraki gün başvurması ile 11 ay sonrasında başvurması arasında bir fark yok. Tek şart 1 yılın geçmemiş olması.
 
DİLEKÇE ÖNEMLİ
 
Burada yazacağınız istifa dilekçesi önemlidir. Bu dilekçede ayrılık gerekçesinin evlilik olduğunu açıkça belirtmeniz ve evlilik cüzdanını dilekçeye eklemeniz gerekir. Benim okuyucularıma tavsiyem, bu dilekçelerin noter vasıtasıyla gönderilmesidir. Böylece hem işinizi sağlama alırsınız hem de işverenin tazminat ödememesi gibi bir durum olursa dava açarken delil olarak kullanırsınız.
 
Kadın çalışan kıdem tazminatını alıp ayrıldıktan sonra bir başka işyerinde çalışmasında sakınca yoktur. O yüzden bu hakkı kullandıktan sonra bir başka yerde çalışmaya devam edebilirsiniz.
 
24 MAAŞ ÇEYİZ PARASI
 
Devlet, çalışmayan yetim kız çocukları için de evlendiklerinde çeyiz parasını devreye alıyor. Uygulama ile babalarından yetim maaşı alan kız çocukları evlendikleri taktirde 2 yıllık maaşı yani 24 adet aylığı peşin olarak alıyor. Ödemeler evlilik gerçekleştikten sonra yapılıyor. Bu yardımdan faydalanmak için evlenmek ve evlendiği sırada maaş almaya devam ediyor olmak yeterli oluyor ancak müracaat etmek gerekiyor. Bu yüzden evlendikten sonra gerekli belgelerle SGK'ya yazılı olarak müracaat etmek şart. Bunu yapmazsanız SGK kendiliğinden ödeme yapmıyor.
Haber Tarihi: 16 Temmuz 2019 Salı 20:45Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/calisan-kadinlara-evlenme-tazminati-396206-haber/