Konutta düşük faizli krediye rekor başvuru

Kamu bankalarının konut kredi faizlerini yüzde 0.99 düşüren ve vadeyi 180 aya çıkaran hamlesiyle vatandaş ev almaya koştu. İlk 2 günde 3 kamu bankasına 13 binden fazla müşteri 2.1 milyar liralık konut kredisi başvurusu yaptı. Bu rakam rekor oldu.
Kamu bankalarının konut kredisi faiz oranlarını yüzde 0.99’a düşürmesi ardından ev sahibi olmak isteyenler bankalara koştu. Yüksek konut kredisi faiz oranları nedeniyle konut alım talebini bir yıla yakın süredir erteleyen vatandaşların iki günde yaptıkları konut kredisi başvurusu bu anlamda tarihin en yüksek iki günlük talebi oldu.
 
Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank geçen hafta konut kredisi faiz oranlarını yüzde 1’in altına çekmelerinin ardından müşterilerden gelen talebe ilişkin ortak bir açıklama yayımladı.
 
Açıklamada, yapılan faiz indirimi sonrasında, ilk iki gün içinde üç bankaya 13 binden fazla müşterinin toplamda 2.1 milyar liranın üzerinde konut kredisi başvurusu yaptığı belirtilerek, “Belirtilen başvuru tutarı bugüne kadar iki gün içinde yapılan en yüksek konut kredisi başvurusudur.
 
Vatandaşlarımızca gösterilen yoğun ilginin önümüzde dönemde de devam edeceği beklenmektedir” ifadelerine yer verildi.
 
Bayram sonrası coşar
 
Geçen hafta kamu bankaları konut kredisi faiz oranını yüzde 0.99’a indirmiş, ikinci el dahil tüm konutlar için uygulanacak oranda vade ise 18 ay (5 yıl) olarak belirlenmişti. Üç kamu bankasının ardından Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım da konut finansmanı oranlarında indirime gitmişti. Kamu ve özel bankaların daha önce uyguladıkları en düşük faiz oranı yüzde 1.47 seviyesindeydi.
 
Konut alıcısını harekete geçiren faiz indirimi hamlesi, konut geliştiricisi firmaların aldığı çağrı ve şubelerine gidenlerin sayısına da yansıdı. Ev sahibi olmak isteyenler ‘psikolojik’ sınır olarak kabul edilen yüzde 1’in altındaki konut kredisi faizi ile erteledikleri alımları somutlaştırmaya başladı.
 
Son birkaç gündür harekete geçen konut alıcısının bayram sonrasından sektöre yüksek ivme getireceğini belirten İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, bu etkinin yıl sonuna kadar artarak devam edeceğini söyledi. Durbakayım, “İnsanlar tatilde, bayram telaşında olmalarına rağmen bu fırsatı kaçırmak istemiyor. Gelemeyen her gün arayıp bilgi alıyor” dedi.
 
Bu faiz imkanını firmaların ek kampanyalarla desteklediğini anlatan Durbakayım, Teknik Yapı olarak daha düşük faiz oranı ve ara ödeme modelleriyle teşvik vereceklerini söyledi.
 
Hareketlenmenin başlangıcı
 
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı açıklamada, vatandaşların düşük konut kredisine olan rekor seviyedeki talebine dikkat çekti.
 
Albayrak, mesajında, “Kamu bankalarımızın başlattığı faiz indirimi, vatandaşlarımızın teveccühünü kazanırken, inşaat sektörünün beklediği hareketlenmenin de başlangıcı oldu. Düşük faizli kredilere rekor seviyede talep geldi. Dengelenme sürecinin kazanımlarını kısa zamanda daha da ileriye taşıyacağız” ifadelerini kullandı.
 
Emlak Konut duyuruyor
 
Emlak Konut GYO, projelerinde 180 ay vade yüzde 0.99 konut kredisi faiz olanağı ile satışlarını internet sitesi üzerinden duyurmaya başladı. Şirket Başkent Emlak Konutları, Gebze Emlak Konutları 3 ile Niğde Emlak Konutları projelerinde yeni sistemin duyurusunu yaptı.
 
 
 
180 ay vadeyle kira öder gibi kredi
 
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, vatandaşların uzun süredir bekleyen taleplerinin hayata geçtiğini, konut satışlarında önemli bir artışın başladığını dile getirdi.
 
Sur Yapı olarak, kendi projelerinde de faiz indirimini desteklediklerini anlatan Elmas, “180 ay vade, insanlara kira öder gibi cazip geliyor. Antalya projemizde 2+1 konutları 2 bin lira aylık taksitle satıyoruz. Yanı sıra faiz oranını 0.69 yaptık. 0.99 ile 0.69 arasındaki farkı biz sübvanse ediyoruz. Yüzde 25 peşinatı ise 5 yıla faizsiz böldük” diye konuştu.
 
‘Çok avantajlı’
 
Özak GYO Başkanı Ahmet Akbalık, özellikle B altı ve C gelir grubunu harekete geçiren bir faiz indirimi olduğuna dikkat çekerken, piyasaya canlılık getirmesi açısından 500 bin lira üzerindeki kredilerde uygulanan yüzde 1.39 faiz oranının da yeniden aşağı çekilmesi gerektiğini söyledi.
 
Akbalık, “Maliyetleri satış fiyatlarına ekleyemedik, bu nedenle konut fiyatları çok avantajlı durumda. Bu bir fırsat” dedi.
 
Milliyet
Haber Tarihi: 07 Ağustos 2019 Çarşamba 13:43Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/konutta-dusuk-faizli-krediye-rekor-basvuru-396418-haber/