Hükümet ve Hak-İş çerçeve protokolünü imzaladı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ile 2019 Dönemi Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi protokolünü imzaladı. Bakan Selçuk, imzalanan protokolde yaptığı konuşmada ‘’İşçilerimizi enflasyona ezdirmemek için kararlı bir duruş sergiliyoruz.’’ diye konuştu.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ile 2019 Dönemi Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi protokolünü imzaladı. Bakan Selçuk, imzalanan protokolde yaptığı konuşmada ‘’İşçilerimizi enflasyona ezdirmemek için kararlı bir duruş sergiliyoruz.’’ diye konuştu.
 

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ile 2019 Dönemi Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi protokolünün sağlanması için Reşat Moralı Salonu’nda buluştu.  Bakan Selçuk, müzakere sürecinin ortak akıl ve katılımcı yönetim ilkeleriyle müzakere anlayışıyla sürdürülebilir bir şekilde yürütüldüğünü kaydetti.
 

Bakan Selçuk; hak ve taleplerin genel bir kapsamla değerlendirildiğini, mali ve sosyal dengelerin korunmasını gözeterek hareket edildiğini vurgulayarak çalışanların hak ve hukukunu gözetmenin inanç, ahlak ve demokrasi meselesi olduğunu aktardı.
 

İşçilerimizi enflasyona ezdirmemek için kararlı duruş sergiliyoruz
 

Bakan Selçuk, işçilerin emeklerine olan saygılarının öneminin altını çizerek ‘’İşçilerimizi enflasyona ezdirmeme konusundaki kararlı duruşumuzdan hiçbir zaman geri atmadık.’’ diye konuştu. Bakan, devletin daima milleti için var olduğunu ve bu anlayışla hareket edildiğinden bahsederek Bakanlık olarak kamu işçilerinin toplu sözleşmelerinde ve memurların toplu sözleşme görüşmelerinde sonuca ulaşabilmek için büyük bir özveri gösterildiğini anlattı.
 

Görüşmelerde kamu bütçesinin olanaklarının hesap edilerek hareket edilmesi gerekliliğini vurgulayan Selçuk, sağduyunun bulunması halinde anlaşma sağlamanın da mümkün olacağını değindi.
 

Kamu çalışanlarına zam oranlarını açıkladı
 

Bakan Selçuk, protokole göre brüt 3 bin 500 TL’den daha az ücret alan kamu çalışanlarına, brüt 3 bin 500 TL’yi aşmayacak şekilde 150 TL iyileştirme yapılacağını kaydetti. Kamu çalışanlarına 2019’da yüzde 8+4 zam yapılması konusunda mutabakata varıldığına değinen Bakan Selçuk, kamu işçilerine yüzde 6.69 enflasyon farkı zammı yapıldığını hatırlattı.
 

Selçuk, 2019 yılı için yapılan incelemelerde yıl geneli zam tutarının yüzde 19’dan fazla olduğunu anlatarak, 2020’de yüzde 3+3 ücret artışı sağlanacağını belirtti.
 

Görüşmelerde uygulamadan kaynaklı zorlanıldı
 

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, çok üyeli konfederasyonla toplu sözleşme sonuçlandırma anlayışının bu dönemde de devam ettiğini söyledi. Talep ve beklentilerin, sıkıntıların ifade edildiğini ancak Toplu İş Sözleşmesi Çerçeve Protokolünün olduğunu konuşan Arslan, ‘’Bizim beklentilerimizi karşılamasa da uzlaşma yoluyla ortaya çıkmış bir metin, bu metni biz de genel hükümleriyle kabul ettiğimizi ifade ettik.’’ diye belirtti.
 

Sözlerinde Bakan Selçuk’a da teşekkür eden Arslan;  hükümetin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Bakan Selçuk’un çabalarının takdirle karşılandığını söyledi. Tarafların açıklamalarından sonra Türk-İş 12 Ağustos günü imzaları atılan 2019 Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi çerçeve Protokolü’nü hükümetle işbirliği kurarak imzaladı. Söz konusu protokol 200 bini aşkın kamu çalışanın 2019-2020 yılındaki mali ve sosyal haklarını güvence altına alıyor.

 

Kaynak : https://haberport.com

Haber Tarihi: 22 Ağustos 2019 Perşembe 22:17Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/hukumet-ve-hak-is-cerceve-protokolunu-imzaladi-396564-haber/