Kaliteli Yatak Nasıl Olmalıdır?

Uyku esnasında vücudun yenilenebilmesi için en önemli etken kaliteli yatak seçimidir.

İnsanlar ömürlerinin üçte birini uykuda geçirmektelerdir. Evrimin bir sonucu olan uyku, insan vücudunun gelişimi için çok önemlidir. Uyku esnasında vücutta doku yenilenmesi, enerji geri kazanımı, kas rahatlaması, kan basıncı düşüşü ve hormon salınımı gibi olaylar gerçekleşmektedir. Vücut günün yorgunluğunu atar ve kendisini yeni güne hazırlar.
 

Yatağın Kaliteli Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?
 

Uyku esnasında vücudun yenilenebilmesi için en önemli etken kaliteli yatak seçimidir. Bir yatağın kaliteli olup olmadığını anlayabilmek için birkaç etmen bulunmaktadır. Yatağı bu etmenler doğrultusunda seçmek uykudan maksimum verim alabilmek adına mantıklı olacaktır.
 

Yatağın Sertliği
 

Bir yatağın kaliteli olarak adlandırılabilmesi adına en önemli etkenlerden biri sertliğidir. Yatağın sertliği direkt olarak omurgayı etkilemektedir. Yatağın ne derece sert olması gerektiği kişiden kişiye değişse de yatak ne çok yumuşak ne de çok sert olmalıdır. Çok yumuşak veya çok sert yataklar omurganın var olan S şeklini bozmaktadır.

 

Yatağın Kalınlığı
 

Yatak seçiminde yatağın kalınlığının önemli bir etmen olmasının sebebi vücudun yatağa baskı yapmasıdır. Daha düşük kiloya sahip kişilerin daha ince yataklar tercih etmesi gerekirken, yüksek kilodaki kişilerin daha kalın yatakları tercih etmesi gerekir. Böylece yatağa yapılan baskı dengelenmiş olur.
 

Terletmeyen Yatak
 

Yatağın gece boyunca terletmesi kimsenin başına gelmesini istemeyeceği bir durumdur. Bu nedenle yatak seçimi yaparken terletmeme özelliği de göz önünde bulundurulmalıdır.
 

Yatağın Boyutu
 

Yatak boyutu uyku esnasında vücudun rahat edebilmesi için önemli bir etmendir. Özellikle boyu uzun olan kişilerin normal standartlardan daha uzun yatakları tercih etmesi mantıklı olacaktır.
 

Yatağın Dayanıklılığı
 

Bir yatağın dayanıklılığını koruyabildiği süre maksimum yedi yıldır. Bu yüzden yatağın malzemesinin ne kadar dayanıklı olduğu konusu önem taşımaktadır. Yatak kullanılmaya başlandıktan beş ila yedi yıl sonra muhakkak yenilenmelidir.
 

Kişiye Özel Yatak
 

Kişilere özel olarak üretilen yataklar aslında ilk olarak tercih edilmesi gereken yatak çeşididir. Çünkü herkesin vücudu ve uyku alışkanlıkları farklılık göstermektedir. Bu yüzden özel olarak tasarlanan yataklar kişinin omurgasına, uyku şekline ve alışkanlıklarına tam uyacağından uykudan maksimum verim alınmasını sağlamaktadır.

Haber Tarihi: 25 Eylül 2019 Çarşamba 07:49Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/kaliteli-yatak-nasil-olmalidir-396863-haber/