Konut Kredisi Faizleri Yeniden Yükselişe mi Geçiyor?

Bankaların konut kredisi faiz oranları yaklaşık dört aylık indirim döneminin ardından yeniden yükselişe mi geçiyor. Kredi faizleri tekrar artış trendine mi girecek?
Bankaların konut kredisi faiz oranları yaklaşık dört aylık indirim döneminin ardından yeniden yükselişe mi geçiyor. Kredi faizleri tekrar artış trendine mi girecek?
 
 
Bankaların konut kredisi faiz oranları Haziran ayı itibariyle düşüş yönünde hareket sergilemeye başladı. Yaklaşık dört aydır devam eden indirimler Merkez Bankası’nın politika faizlerinde uyguladığı indirimlerle hızlandı. Bu dönemde yaklaşık 13 ayın ardından en düşük seviyeye inen konut kredisi faizleri %1’in altında yer alıyor. 
 
 
Türkiye'nin Suriye’nin kuzeyine başlattığı Barış Pınarı Harekatı sonrasında ABD’nin yaptırım ihtimalleri ve hafta başında uyguladığı yaptırımlar sonucu dolar kuru 5.90’lı seviyelere kadar yükselirken Türk Lirası Ekim ayında önde gelen dövizler içinde en çok değer kaybeden para birimi oldu. Hafta içinde gün kapanışlarında BİTS 100 %5’e, BİTS 30 ise %8’e kadar değer kaybetti. Türk Lirası dün ve bugün gün başında toparlanma göstermiş olsa da ilk konut kredisi faiz artışı haberi geldi. 
 
 
Dün itibariyle Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) kampanyalı konut kredisi faiz oranlarında faiz arttırımı uyguladı. Bankanın konut için kampanyalı faiz oranları %1.15’den %1.22 seviyesine yükseldi. Faizlerindeki artış haberi tüketiciyi tedirgin etti. Diğer bankaların faiz oranlarında artışa gidip gitmeyeceği merak konusu oldu.
 
 
Konut Kredisi Faizleri Yükselir Mi?
 
 
Bankaların kredi faiz oranları döviz kuruna karşı oldukça hassas yapı izliyor. 2018’in yaz aylarında kurda yaşanan yükseliş sonrası konut kredisi oranları hızla tepki vererek %3’lü seviyelere kadar çıkmıştı. Kurda geçen sene görülen ölçekte bir dalgalanma yaşanmamasına rağmen konut kredisi faiz oranlarındaki dört aylık salt düşüş ivmesi bozuldu.
 
 
Konut kredisi faizlerinin seyrini eilerleyen günlerde döviz kuru ve TCMB’nin haftalık repo faiz kararı belirleyecek. Merkez Bankası’nın politika faizlerinde indirime ya da artışa gitmesi bankaların likidite maliyetlerini doğrudan etkiliyor. 
 
 
Uzmanların görüşleri farklılık gösterse de faizlerindeki durum 24 Ekim’de TCMB Para Politikası Toplantısı sonrasında daha belirgin hale gelecektir. 
 
 
Konut Kredisi Faizlerinde Son Durum 
 
 
Bankaların tabela konut kredisi faiz oranları ortalaması güncel olarak %1.47 düzeyinde. Ziraat Bankası, VakıfBank ve HalkBank konut kredisi kampanyası dahilinde %0.99 faiz oranı sunuyor. Özel bankalarda ise en düşük konut kredisi seviyesi %1.11 seviyesinde. 
Haber Tarihi: 16 Ekim 2019 Çarşamba 10:05Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/konut-kredisi-faizleri-yeniden-yukselise-mi-geciyor-397057-haber/