Hemoroid Basur Nedir?

Hemoroit basur nedir? Hemoroitler, anüs etrafında veya alt rektumda yer alan şişmiş damarlardır. Yetişkinlerin yaklaşık \%50’sinde 50 yaşlarında hemoroid semptomları görülmüştür.

Hemoroit basur nedir? Hemoroitler, anüs etrafında veya alt rektumda yer alan şişmiş damarlardır. Yetişkinlerin yaklaşık %50’sinde 50 yaşlarında hemoroid semptomları görülmüştür.
 

Hemoroitler iki şekilde olabilir. İç hemoroid anüs veya rektum içinde gelişir. Dış hemoroid anüs dışında gelişir. Dış hemoroidler en sık görülen ve en sıkıntılı olanlardır. Hemoroitler ağrıya, şiddetli kaşıntıya ve oturma zorluğuna neden olan ve tedavi edilebilir bir hastalıktır.
 

Hemoroit – Basur semptomları nelerdir?
 

Hemoroitler hayati tehlike oluşturmazlar ve çoğu zaman tedavi olmadan geçerler. Çok sık yaşanması nadir de olsa kan kaybı nedeniyle zayıflık ve soluk cilt gibi anemi promlemleri yaşanabilmektedir.
 

Hemoroitlere – Basura ne neden olur?
 

Uzmanların, hemoroitlere neyin sebep olduğu konusunda ortak görüşü bulunmamaktadır. Muhtemel faktörler şunlardır:
 

Risk faktörleri
 

Hemoroitler ebeveynden çocuğa geçebilir. Bu nedenle ebeveynlerinizde hemoroit öyküsü varsa sizde de gelişme ihtimali daha yüksektir. Tutarlı bir şekilde ağır kaldırmak, obezlik veya vücudunuz üzerinde sürekli bir zorlanma olması hemoroit riskiniz artırabilir. Anal ilişki ve ishal hemoroid riskinizi artırabilir. Hamilelerde hemoroit gelişimi daha olasıdır. 
 

Hemoroit – Basur nasıl teşhis edilir?
 

Anüsünüzün görsel olarak incelenmesi hemoroid tanısı koymak için genellikle yeterli olmaktadır. Bazı durumlarda ise dijital rektal muayene yapılabilir. Anormal bir durum varsa sigmoidoscopy denilen ek bir test de istenebilmektedir. Sigmoidoscope denilen küçük fiber optik kamera küçük bir tüpte rektumunuza yerleştirir. Bu şekilde hemoroid yakından incelenmektedir.
 

Hemoroit – Basur tedavi seçenekleri nelerdir?
 

Hemoroit tedavisi evde veya doktor muayenehanesinde yapılabilmektedir.
 

Ağrı kesici
 

Dış hemoroid ağrısını gidermek için ılık bir nesne üzerinde oturabilirsiniz. Ağrı dayanılmazsa, yanma ve kaşıntıyı gidermek için reçetesiz satılan ilaç fitili, merhem veya krem kullanabilirsiniz.
 

Lif takviyeleri
 

Kabızsanız dışkıyı yumuşatmak için fiber takviyesi kullanabilirsiniz. 
 

Evde yapılan ilaçlar
 

Hidrokortizon veya hemoroit krem gibi reçetesiz yapılan topikal tedaviler hemoroid rahatsızlığınızı hafifletebilir.
 

Duş veya banyo sırasında anüsünüzü ılık suyla temizleyerek hijyen uygulamalısınız. Ancak sabun hemoroitleri ağırlaştırabildiği için kullanmaktan kaçınmalısınız. Ayrıca bağırsak hareketinden sonra silerken kuru veya sert tuvalet kağıdı kullanmaktan kaçınmalısınız.Anüsünüze soğuk kompres uygulamak hemoroit şişmesinin azalmasına yardımcı olabilir. Asetaminofen, ibuprofen veya aspirin gibi ağrı kesiciler ağrıyı veya rahatsızlığı da hafifletebilir.
 

Tıbbi prosedürler
 

Evde tedavi hemoroidinize yardımcı olmuyorsa, doktorunuz lastik bant ligasyonu almanızı önerebilir. Bu, hemoroidin dolaşım kaybına neden olarak küçülmesine neden olur. Bu prosedür sadece tıbbi bir uzman tarafından yapılmalıdır.
 

Doktorunuz enjeksiyon terapisi veya skleroterapi yapabilir. Bu prosedürde doktorunuz doğrudan kan damarına bir kimyasal enjekte eder. Bu hemoroidin boyutunun küçülmesine neden olur.
 

Basuru Nasıl Önleriz?
 

Hemoroidi önlemek için bağırsak hareketi sırasında kendinizi zorlamaktan kaçınmalısınız. Ayrıca, su içmek de önlemek için önemlidir. Hemoroitlerin gelişmesini önlemek için tuvaletinizi tutmaktan ve beton veya karo gibi sert yüzeylerde uzun süreler boyunca oturmaktan kaçınmalısınız. Lif bakımından yüksek gıdalar tüketmek, gelecekte hemoroit gelişme riskini en aza indirebilir. Basur tedavisi ile ilgili bu yazıyı okuyabilirsiniz.
 

Lif kaynakları şunlardır:
 

Hemoroitlerle ilgili komplikasyonlar nelerdir?
 

Hemoroid komplikasyonları nadirdir, ancak şunlar olabilir:
 

Görünüm
 

Doktorunuzun talimatlarını takip ederek, egzersiz yaparak ve uzun süre oturmaktan kaçınarak hemoroit semptomlarını azaltabilir ve iyileşme sağlayabilirsiniz.

Haber Tarihi: 25 Şubat 2020 Salı 14:35Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/hemoroid-basur-nedir-398114-haber/