Aile Planlaması Nedir

Tıbbi açıdan pek çok doğum kontrol yöntemi bulunmaktadır. Doğum kontrol konusu cinsel sağlık göz önünde bulundurulduğunda da ciddi önem taşımaktadır.

Aile planlaması ebeveynlerin istedikleri zaman istedikleri sayıda çocuk yapmaları olarak adlandırılabilir. Bu konu günümüzde büyük önem taşımakta olup ailelerin bu konuya azami ölçüde önem göstermeleri beklenir. Aile planlaması denildiğinde akla cinsel sağlık konusu da gelmektedir. Plansız oluşan gebeliklerin kürtaj talebini doğurması cinsel sağlığı etkileyen faktörlerin başında gelmektedir. Aileler kendi maddi güçleri ve manevi sağlıklarını dikkate alarak çocuk planlaması yapmalıdır. Aksi halde istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması gibi cinsel sağlık riski taşıyan durumlar oluşabilir.  Bunun yanında plansız yapılan çocuklar maddi konuda da sıkıntıların oluşmasına sebep olacaktır ve bu durum da aileyi psikolojik konularda yıpratacaktır. Bu sebep ile aile planlaması önemlidir. Bu planlamayı yaparken mutlaka doğum kontrol yöntemleri öğrenilmeli ve uygulanmalıdır.
 

Aile Planlaması İçin Doğum Kontrolün Önemi
 

Tıbbi açıdan pek çok doğum kontrol yöntemi bulunmaktadır. Doğum kontrol konusu cinsel sağlık göz önünde bulundurulduğunda da ciddi önem taşımaktadır. Kadın ve erkek de kondom kullanımı, dışa boşalma ve kadınların doğum kontrol hapı kullanmaları en yaygın seçeneklerdir. En kesin çözüm kondom kullanımıdır. Kondom kullanımı gebeliği önleyici etkisinin yanı sıra bulaşıcı hastalıkların geçmesine de engel olur. Bunun yanında doğum kontrol hapı kullanımı da garanti çözümlerden biridir. Bilinenin aksine bu hapların adet düzensizliği ya da hormonal bozuklara yol açması söz konusu değildir. Bu nedenle rahatlıkla kullanılabilir. Kullanıma başlamak için doğru zaman adetin ikinci veya üçüncü günüdür. İlaca başlamadan önce mutlaka bir hekime danışılmalıdır.
 

Daha fazla bilgi almak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
 

https://www.saglikliyol.com/cinsel-saglik/
 

Geri Dönüşsüz Doğum Kontrol Yöntemleri
 

Bunun yanında aile istediği çocuk sayısına ulaşmış ise veyahut çocuk sahibi olmak istemiyor ise tıpta erkek ya da kadın sterilasyonu olarak adlandırılan tüplerin bağlanması işlemi de yaptırılabilir. Bu geri dönüşü olmayan bir işlemdir ve uzmanlar tarafından hastane koşullarında operasyonla yapılmaktadır. Kısa süreli bir işlem olmakla birlikte risk teşkil etmemektedir. Operasyon öncesinde kadınlara genel anestezi uygulanırken erkeklere lokal anestezi işlemi uygulanır. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta şudur. Eğer bir erkek sterilasyon işlemi yaptırdı ise 2 ay boyunca başka bir korunma yöntemi daha kullanmalıdır.

Haber Tarihi: 02 Haziran 2020 Salı 11:16Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/aile-planlamasi-nedir-398995-haber/