Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir

BES olarak da bilinen bireysel emeklilik sistemi, sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısı niteliğinde hayata geçirildi.

BES olarak da bilinen bireysel emeklilik sistemi, sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısı niteliğinde hayata geçirildi. Geleceğe dair beklentileriniz arasında maddi açıdan daha rahat bir emeklilik geçirmek varsa bireysel emeklilik sistemini yakından tanımanızda fayda var. İşte, bireysel emeklilik sistemi hakkında bilinmesi gerekenler…
 

Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir?
 

Bireysel emeklilik sistemini daha önce duymuş ama henüz sisteme katılmamış olabilirsiniz. “BES nedir?” sorusunun cevabını kısaca kişilerin aktif çalışma döneminde yaptıkları birikimi uzun vadeli yatırıma dönüştüren bir sistem olarak vermek mümkün. 18 yaş üstü, fiil ehliyetine sahip herkes BES’e katılabiliyor. Sisteme katılmak için herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olma şartı aranmıyor.

 

Bireysel emeklilik sistemi katılımcıları, bütçelerine uygun katkı tutarını belirli ödeme periyotlarında BES hesabına yatırıyor. Ödenen katkı payları, bireysel emeklilik fonlarında işlem görüyor. Bireysel emekliliğin en önemli avantajlarından biri, birikimleri %25 devlet katkısı ile güçlendirmesi. Yani yatırılan her 100 TL, devlet katkısı ile 125 TL oluyor. Devlet katkısı üst sınırı, brüt asgari ücretin yıllık tutarının %25'idir. Siz de bireysel emeklilik sistemi ile geleceğiniz için yatırıp yapmaya şimdiden başlayabilirsiniz.
 

Bireysel Emeklilik Sisteminin Amaçları Nelerdir?
 

Bireysel emeklilik sistemi, mevcut sosyal güvenlik sisteminin bir alternatifi değil, tamamlayıcısı niteliğinde oluşturuldu. Yani halihazırda sosyal güvenceniz olsa dahi BES katılımcısı olarak emeklilik döneminizde yaşam standartınızı korumak için bir adım atabilirsiniz. Bireysel emeklilik sisteminin katılımcılarına ve ekonomiye yönelik başlıca amaçlarını şu şekilde sıralamak mümkün:

 

Bireysel Emeklilik Sisteminden Yararlanma Yolları
 

Bireysel emeklilik sistemine katıldığınızda yapacağınız ödemelerin tutarını yani katkı payını ve ödeme periyodunu kendiniz belirleyebilirsiniz. Dilerseniz düzenli katkı payı ödemelerine ek olarak ara ödeme yapabilir ve birikimlerinizi daha hızlı artırabilirsiniz. Bireysel emeklilikte yaptığınız birikimleri değerlendirmenin farklı yolları var, sistemden tüm hak edişlerinizi alabilmek için emeklilik şartlarına uymanız bekleniyor.

 

Bireysel emeklilik sisteminde emekli olmak için sistemde en az 10 yıl kalmak ve 56 yaşını doldurmak gerekiyor. Bireysel emeklilik şirketleri, bu şartlara uyan ve emekli olmaya karar veren katılımcılara, iki alternatif sunuyor. Dilerseniz emekli olduğunuzda tüm birikiminizi toplu para olarak alabilirsiniz ya da birikiminizin belirli periyotlarda maaş olarak ödenmesini talep edebilirsiniz.

 

Emeklilik döneminizde daha rahat bir yaşam sürmek, alıştığınız standartları korumak için size en uygun emeklilik planını belirleyebilir, sisteme hemen dahil olabilirsiniz.

Haber Tarihi: 29 Eylül 2020 Salı 17:35Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/bireysel-emeklilik-sistemi-nedir-399770-haber/