İkinci el otomobil altın ve dövizi solladı...

İkinci el otomobil fiyatları yılın ilk dokuz ayında yüzde 45.85 arttı. Dolardaki artış yüzde 30.5, faizdeki artış ise yüzde 26.2’de kaldı.
Sabah gazetesinden Ufuk Sandık'ın haberine göre, Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, otomobilin yeniden yatırım aracı olmaya başladığını söyledi. Pek çok tüketicinin ikinci eldeki fiyat artışlarına güvenerek yatırım amaçlı otomobil satın aldığına dikkat çeken Şahsuvaroğlu, "İhtiyaçtan ziyade yatırım için otomobil satın almak istediklerini gözlemliyoruz" dedi.
 
 
İki yıldır ertelenen talebin, doğal yıllık talep ile birleşince pandemiye rağmen 2020 satış rakamlarını tahminlerin üzerine çıkarttığını söyleyen Şahsuvaroğlu, şöyle devam etti: "Bu noktada dikkate almamız gereken bir konu da Kovid-19 salgını nedeniyle oluşan üretim aksaklıkları nedeniyle talep oluşan pazarlara yeterli arz sunulamamasıydı.
 
 
Talep ciddi şekilde yüksekken arz dengelenmeyince ikinci elde fiyat artışları yaşandı. Bu fiyat artışları da araçları tüketicilerin gözünde yatırım aracına çevirdi. Bütün Avrupa ve dünyadaki pek çok ülke pandemi etkisi ile sarsılırken, Türkiye'de yukarıda bahsettiğimiz ertelenmiş talep ve otomobillerin yeniden yatırım aracı olmaya başlaması nedeniyle, otomotiv satışları temposunu arttırdı diye düşünüyoruz."

 
Otoshops Genel Müdürü Melih Mutlu, ikinci el otomobil fiyatlarında yükselişin yılın kalan üç ayında da devam etmesini beklediklerini söyledi. Mutlu, "Yılın kalan 3 ayında sıfır otomobil pazarında tüketici taleplerinin halen karşılanabilecek noktaya gelmemesi, döviz kurunun sıfır araçlardaki maliyet baskısı nedeni ile fiyatlar artmaya devam edecek.
 
 
Otomobil 2020'nin en çok kazandıran yatırım aracı oldu, tüketiciler araç almaya yada araçlarını farklı marka veya modeller ile değiştirmeye devam ediyor" dedi. Garenta ve ikinciyeni.com Genel Müdürü Emre Ayyıldız ise "Ertelenmiş talep, sıfır otomobil fiyatlardaki artış, stok sorunu, pandemi nedeniyle bireysel mobilite ihtiyacı ikinci el fiyatları yukarı çekti" yorumunu yaptı.

 
2019'da ikinci el araç pazarında 7.6 milyon adetle rekor kırıldığını hatırlatan Ayyıldız, 2020 sonunda satışların 8 milyonun üzerine çıkarak, rekor tazeleyeceğini ifade etti.
Haber Tarihi: 07 Ekim 2020 Çarşamba 12:31Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/ikinci-el-otomobil-altin-ve-dovizi-solladi-399820-haber/