Hangi Ev Daha Üstün: Prefabrik Ev mi Betonarme Ev mi?

Betonarmeevlerin ana taşıyıcı aksamında kullanılan beton ve demirlerin ömrünün her geçen gün hızla yıpranması modelin güvenliğinde hep tartışma konusu oldu.

 

Betonarme evlerin ana taşıyıcı aksamında kullanılan beton ve demirlerin ömrünün her geçen gün hızla yıpranması modelin güvenliğinde hep tartışma konusu oldu.
 

Yeni yapılmış beton bir ev kullanılsın veya kullanılmasın yıl geçtikçe demirin çürümeye başlaması sorununun önüne geçilemedi.
 

Beton, ülkemizdeki büyük Marmara Depremi, Düzce Depremi, Van Depremi, Elazığ Depremi, İzmir Depremi gibi büyük yıkımla sonuçlanan depremlerde çok da iyi sınav veremedi. Yeni binaların bile yıkıldığı bu depremlerde gözlemlendi.
 

Betonarme evin yüksek maliyetleri ve çok sayıda ustaya ihtiyaç duyan işçilik uygulamaları da önemli bir sorun oluşturdu.

Bu noktada son yıllarda yeni bir konut modeli ortaya çıktı ve ciddi bir kitleyi kendine çekmeyi başardı.
 

Prefabrik ev hızlı kurulum, dayanım ve yapı güvenliği üstünlüğü, avantajlı fiyatları ve işçiliği minimize eden yapı sistemiyle yeni konut sahibi olmayı arzulayanların dikkatini çekti.
 

Son yıllarda yaygınlaşan doğal yaşam arzusu kaynaklı müstakil konutlarda da en çok tercih edilen konut modeli olmayı başardı.
 

 

Prefabrik Evin Betonarme Evi Geride Bıraktığı 4 Önemli Nokta
 

Prefabrik evlere son dönemde artan yakın ilginin sebeplerini öğrenmeye yönelik bir çalışma gerçekleştirdik.
 

Temel hareket noktamızda şu soru bulunuyordu: Son yıllarda prefabrik evlere ilgi neden bu kadar arttı ve betonarme evden kaçışa neden oldu?
 

Araştırırken tüketici konut meylinde yaşanan değişime prefabrik ev lehinde etki eden 4 nedeni sizin için derledik.


 

1- Prefabrik Ev Yapım Hızıyla Benzersiz Üstünlüğe Sahip

Yaptığımız araştırmada prefabrik ev yapımının yeni nesil teknoloji kullanımıyla modern tesislerde gerçekleştiğini gözlemledik.
 

Betonarmede yaşanan uzun inşa süreçlerine prefabrik ev modeli son derece akılcı çözümler üretmiş. Prefabrik ev özel yazılım bilgisayar programları kullanılarak bilgisayar sisteminde gerçekleştiriliyor.
 

Bu aşamada modern mimari tasarımın yanı sıra yapı güvenliği açısından son derece önemli statik hesaplamaları da yapılıyor.
 

Bu uygulama sonrası prefabrik evlerin üretimi sektöre özel geliştirilmiş modern makine hatlarında gerçekleştiriliyor.
 

Üretimde öne çıkan detay tasarlanan bilgisayarla tam entegrasyon sayesinde projedeki tüm detaylar milimetrik olarak elde edilebiliyor. Üstelik üretim son derece hızlı seyrediyor.
 

Örneğin 100 m2’lik 2+1 bir prefabrik evin üretimi saatler içerisinde tamamlanıyor. Üretim aşamasında duvar panelleri, çelik taşıyıcı duvar ve çatı sistemleri, bağlantı ekipmanları, çatı örtüsü gibi her detay hazırlanıyor.
 

Diğer taraftan pvc çift camlı pencereler, Amerikan iç oda panel kapıları, çelik kapı, elektrik ve su tesisat malzemeleri projeye göre aynı anda tedarikle hazır ediliyor.
 

Üretim tamamlanır tamamlanmaz bir araca yüklenen eve ait tüm parçalar Türkiye’nin neresinde olursa olsun sevke başlanıyor. Sevkiyatın tamamlandığı gün sahada hazır olan uzman ekipçe hazır zemin betonu üzerine prefabrik evin kurulumu başlıyor.
 

100 m2 bir ev sadece 3 günde elektrik ve su tesisatları dahil kurulum yapılarak tamamlanıyor. Kurulum sonrası zemin şapı ve ıslak zemin fayans gibi uygulamalar yapılarak ev boyaya hazır hale geliyor. Ortalama iki günde de boyası tamamlanan prefabrik ev kullanımınıza hazır hale geliyor.
 

Bir başka deyişle 100 m2 2+1 prefabrik eve sahip olmanız maksimum 2 hafta. Oysa ki betonarme sisteminde aynı büyüklükte bir evin inşa süreci 6 ay ila bir yılı bulabiliyor.
 

Bu süreci malzeme temini, usta organizasyonu gibi sorunlar daha da uzatabiliyor. Bu nedenle prefabrik ev kurulum ile betonarme ev modeline göre en az 10 kat daha hızlı seyrediyor.
 

Betonarme binalarda çoğu maliyetler inşaatın ilerleyen dönemlerinde ortaya çıktığından dolar artışı gibi piyasa hareketlerinden etkilenir.
 

2- Prefabrik Ev Fiyat Olarak Avantaj Sağlıyor

Prefabrik evle betonarme ev arasında öne çıkan önemli bir fark da fiyat boyutu. Prefabrik ev fiyatları betonarme maliyetlerine göre en az yüzde 30 gibi önemli bir rakama varan oranlarda çok daha ekonomik.
 

Peki prefabrik ev fiyatlarını cazip hale getiren en önemli farklar neler bunlara biraz daha yakından bakalım. Öncelikle prefabrik ev üretimi yukarıda da bahsettiğimiz gibi tamamıyla modern fabrika tesislerinde ön üretimli olarak hazırlanıyor. Sahada üretimi aksatma adına hiç bir detay bırakılmıyor. Fazladan maliyetlere de neden olmuyor. 
 

Oysa betonarme binalarda üretimin çoğunluğu sahada ve genelde de ilkel yöntemlerle yapıldığından çok sayıda israfa neden olan unsur yer alır. Saha planlaması hiç bir zaman için fabrikadaki düzenli planlamayı yakalayamaz.
 

İsraf edilmeden fabrikada hazırlanan prefabrik ev detayları sahada sadece kurulum yapılır. Kurulum aşamasında fabrikadan getirilen parçalar dışında başka inşaat malzemelerine ihtiyaç duyulmaz.
 

Planlanan günlerde başka malzemelere ihtiyaç duymadan kurulum gerçekleştirilir. Duvarcı, sıvacı, elektrikçi, tesisatçı, çatıcı, kapıcı ve pencereci gibi çok sayıda usta ihtiyacını da geride bırakır.
 

Gerek israf edilmeden üretim gerekse çok sayıda işçilik uygulamasını geride bırakan modeliyle prefabrik ev betonarme evlere göre çok avantajlı ve hesaplı.
 

Aynı zamanda prefabrik evde başta ne maliyet planlandıysa onu ödersiniz. Betonarme binalardaki gibi ucu açık inşa maliyetleriyle asla karşılaşmazsınız.
 


 

3- En İyi Deprem Dayanım Performansı Prefabrik Evlerde

Prefabrik ev modelinin statik yapı güvenliği hesaplamalarının bilgisayar sisteminde yapıldığını vurgulamıştık. Üretim bu hesaplamalara göre milimetrik birebir detaylarda bilgisayar destekli makinelerde gerçekleştirilir.
 

Yapı güvenliğini üretim açısından riske atacak unsurlar yer almaz.
 

Kurulum da bu üretilen parçaların sahada birebir montajıyla gerçekleştiğinden prefabrik ev yapı güvenliği açısından tamamıyla risklerden arındırılmıştır.
 

Çürüme riskinden uzak yıllarca güvenle kullanılır. Betonarme binalar hantal ve ağır yapısının yanı sıra kolon ve kirişlerinde kullanılan demir zamanla korozyona uğrayarak çürür.
 

Beton dayanımı yıllar geçtikçe yıpranarak azalır. Betonarme ev zaman geçtikçe güvenliğini yitirirken prefabrik ev uzun yıllar güvenle kullanılır. 

 

4- Prefabrik Ev Usta Sorunlarını Geride Bırakıyor

Prefabrik evleri yakından incelediğimizde ustalık sorunlarını tamamıyla geride bırakan avantajlı bir sisteme sahip olduğunu yakından gözlemledik.
 

Betonarme binalarda mutlaka gerekli olan ayrı ayrı betoncu, duvarcı, çatıcı, sıvacı, mantolama ustası, kapıcı, pencereci, elektrikçi, su tesisatçı gibi ustalara prefabrik evlerde ihtiyaç duyulmaz.
 

Tek bir uzman ekip duvardan çatıya, kapıdan pencereye, elektrikten suya her detayı günler içerisinde tamamlayarak prefabrik evi kullanımınıza sunar.
 

Temel olarak prefabrik evin betonarme eve üstünlüğünü 4 başlıkta toplayarak değerlendirmenize sunduk. Bu değerlendirme ev tercihinizde en doğru kararı vermenizde size yardımcı olacaktır.
 

Kaynak: https://www.emlakgundemi.com.tr/gundem/hangi-ev-daha-ustun-prefabrik-ev-mi-betonarme-ev-mi-h26235.html

 

Haber Tarihi: 21 Şubat 2022 Pazartesi 09:52Haber Adresi: https://www.objektifhaber.com/hangi-ev-daha-ustun-prefabrik-ev-mi-betonarme-ev-mi-401902-haber/